PDA

View Full Version : Hoiustamine



Codecci
25.04.11, 13:28
Olen siiani niisama lasknud rahal pangakontol vedeleda, aga USA tubadest saab nagunii kõik üleliigne välja võetud siis mõtlesin hoiustamise peale. Keegi siit hoiustab oma rahasid kuskil? Uurisin natukene ja LHV intressimäärad tunduvad parimad, 6 kuud 2.5%, aasta 3%, 2 aastat 3.5%, kunagi kiidetud BIG-is on need numbrid parimal juhul ehk €30,000+ hoiustades 1.5%, 2.3% ja 3.6% ja pankadel veel sitemad.

Madis Very
25.04.11, 13:59
LHV

thread closed

Char
25.04.11, 14:33
ma ei tea kui usaldusväärne see on, eks seda peab uurima lihtsalt igalt poolt
aga kui reaalne, siis http://www.yhistupank.ee/hoiused

tolmuahv
25.04.11, 15:38
Kui tahad tähtajaliselt hoiustada, siis kuni 50k EURi võib ükskõik millisesse panka panna, Tagatisfond garanteerib.

Aga laiemas perspektiivis on hoiustamine retarded. Inflatsioon on kõrgem kui hoiuseintress. Mis tähendab, et sinu reaalne varade väärtus väheneb ja need, kes sinult raha on laenanud, et seda investeerida või tarbida, on kokkuvõttes oma heaolu kasvatanud.

Kui muidu eriti riski ei talu, siis kaalu mõne normaalse dividendiaktsia ostu. Leedu Telekom näiteks pakub dividenditootlust 8% aastas. Aktsia hind pole küll garanteeritud, et jääb sinna, kus täna, aga risk-reward on selgelt parem kui hoiusel. Kõik see kehtib juhul, kui sul pole lühiajalises perspektiivis seda raha tingimata vaja.

privador
25.04.11, 16:03
Inflatsioon närib raha jubedalt.
Üks võimalus on panna div aktsiasse ehk 5-6% saab kätte
Teine võimalus on laenata kellegile raha välja- ala ettevõtjatele vms
aga siis on muidugi risk, et saad mingi tünni osaliseks.
Või siis kolmas võimalus raha oma ärisse investeerida-raha leiab vähemalt rakendust.

siga
25.04.11, 16:05
Privador võiks hakata PP investeerimishoiuse haldajaks.

Codecci
26.04.11, 13:14
Kui tahad tähtajaliselt hoiustada, siis kuni 50k EURi võib ükskõik millisesse panka panna, Tagatisfond garanteerib.

Aga laiemas perspektiivis on hoiustamine retarded. Inflatsioon on kõrgem kui hoiuseintress. Mis tähendab, et sinu reaalne varade väärtus väheneb ja need, kes sinult raha on laenanud, et seda investeerida või tarbida, on kokkuvõttes oma heaolu kasvatanud.

Kui muidu eriti riski ei talu, siis kaalu mõne normaalse dividendiaktsia ostu. Leedu Telekom näiteks pakub dividenditootlust 8% aastas. Aktsia hind pole küll garanteeritud, et jääb sinna, kus täna, aga risk-reward on selgelt parem kui hoiusel. Kõik see kehtib juhul, kui sul pole lühiajalises perspektiivis seda raha tingimata vaja.
Mis see esimene lõik tähendab? LHV kodulehel ju kirjas, et neil aastase hoiustamise protsent 3 vs nt SEB 1.65. Miks ma peaksin ükskõik kus panka siis panema, kui ühes saan 2x vähem kui teises?

Jah, aga ilmselgelt on see parem kui lihtsalt see raha SEB/Swedbanki arvel vedeleb ja aasta lõpuks heal juhul €10 intressi teenib. Riski vastu pole mul midagi, aga ma ei tea absoluutselt mitte midagi aktsiatest - kuidas neid osta, kuidas tagasi müüa, mis tähendab dividendiaktsia, dividenditootlus jne?

Nende dividendiaktsiate ostmine on siis umbes sama mis hoiustamine v.a. ei ole 100% garanteeritud ja mul ei ole mingit stocktraderi skilli vaja, skill on neile vendadele mõeldud kes aastas 50% tootlust tahavad ja iga suvaline lohh võib oma 8% väikse riskiga kätte saada? Mis see risk üldse tähendab, 1% tõenäosus, et jään kõigest ilma, 20% tõenäosus, et kaotan 10% vms?

tolmuahv
26.04.11, 13:37
1) Esimene lõik tähendab, et 50K EURi ulatuses võid panna sinna raha, kus kõige paremat intressi pakutakse. Antud juhul LHV-sse. Üle selle peab juba vaatama, kellele oma raha annad. Siin kehtib reegel, et mida suurem, seda turvalisem. Ma nt. BIG-le oma kogu sääste ei usaldaks. Swed, SEB või Sampo on teine tera.

2) Kuidas aktsiaid osta, müüa jms - seda hetkega ära ei räägi. Otsi mind teinekord Parkis või kusagil üles ja räägime nats pikemalt. Üldiselt on inimestel, kel on mingitki raha, pikemas perspektiivis rämedalt kasulik end kasvõi investeerimise alustega kurssi viia. Illustreerimaks: Kui sul jääb aastas üle 50K EURi, mida oled valmis säästma/investeerima, siis nt. investeerides seda pidevalt 10% aastatootlusega, on 10 aasta pärast sinu investeeringu aastane passiivne tootlus üle 80K EURi. See on papp, mis tiksub pidevalt peale, ilma et peaksid midagi selleks tegema. Ehk kui su kogutulu täna on 80K EURi aastas, millest 30k kulutad ja 50K säästad, siis sama mudeli kohaselt ei pea sa alates 10. aastast enam tööd tegema, sest investeeringutelt tiksub igal aastal üle 80K EURi peale. Iga tund, mille täna kulutad majandusprotsessidest aru saamiseks või investeeringutega kurssi viimiseks, toob ajas üha suuremat eksponentsiaalset tulu. Paralleel: Kui alustav donk õpib selgeks, mis on thin vbet riveril, siis võib-olla paraneb ta tulemus alguses micro limiidis $10 iga kuu. 3-4a pärast mid-stakesis mängides on selle teadmise hind tuhandeid kordi väärtuslikum.

3) Risk ei ole üheselt mõõdetav. See on hinnanguline. Sõltub väga palju sinu enda maailmavaatest, sellest, kui oluline on sulle rikkaks saada või vastupidi - oma vaevaga teenitud raha igal juhul säilitada. Mina olen isiklikult seadnud endale eesmärgiks 100% isiklike investeeringute pealt aastatootlust. See on risky shit. Ja seda igal aastal ei saavuta. Mõni aasta tuleb -30-40%, mõni aasta võib +1000% tulla. Aga ma valin investeeringuid, mis pakuvad seda potentsiaali. Samas võtan ka riski, et asjaolude halva kokkulangemise korral kaotan 90% oma investeeringutest.

Codecci
26.04.11, 13:53
Ok, tyvm sisuka vastuse eest ja eks mõnikord siis Parkis räägib :)

ranka
26.04.11, 13:54
Väga huvitav jutt. Kes veel asjast jagavad võiksid ka siin sõna võtta.

Tarmonator
26.04.11, 16:29
Väga huvitav jutt. Kes veel asjast jagavad võiksid ka siin sõna võtta.

Jah, minul pani ka kõrvad liikuma ja oleksin täpsemast infost väga huvitatud. Eriti sihuke low-risk pikaajaline värk.

Oliverk
26.04.11, 17:11
Davai kes beati jagab võik väikse sissejuhatuse teha küll. Video obv :D Kõlbab ka tekst.

privador
26.04.11, 17:43
100% ulmetootlus, kui just tolmuahv siseinfot ei kasuta:)

Parem panna raha kuskile start-uppidesse seal kui ikka pihta läheb on tootlused 1000kordsed

muruntau
26.04.11, 17:58
Hoiustamine jaotub jah kaheks: 1)life rolli kogumine, mida hoida väga likviidsetes asjades nagu deposiitides, kus risk on minimaalne nagu ka teenistus; ja 2) pikaajaline investeerimine, suuremas jaos aktsiatesse investeerimine, mida teha vähemalt 10 aastase perspektiiviga.

Life roll on vajalik lühiajaliste kulutuste katteks, mida ikka ette tuleb. Üldine soovitus on minimaalselt enda poole aasta kulutuste jagu.

Pikemaajalisse investeerimisse soovitatakse üldiselt panna minimaalselt 5% enda sissetulekutest, soovitatavalt rohkemgi. Tänapäeval on see ka väga lihtsaks tehtud, fondidesse saab teha määratud igakuiseid sissemakseid kusagilt €50 alates, vist isegi vähem on juba sobiv. Nt kui teha viiekümne aasta jooksul igakuiselt $100 sissemakseid neljakümne aasta jooksul ja saada keskmiselt 10% tulu, mis on aktsiate puhul täiesti reaalne, siis 40 aasta pärast on sul arvel üle 500k USDi (kuigi ise oled sisse pannud $48k), 50 aasta pärast juba $1,5M. Näiteks siit lehelt saab kalkulaatori, millega arvestada enda soovitud ajaperioodi ja sissemaksete suurusele vastavat tootlust: http://www.moneychimp.com/calculator/compound_interest_calculator.htm

Üldiselt jah, investeerimine on nii pikk teema, et keegi ei viitsiks seda nullist foorumis selgeks teha, tasub ise lugema hakata. Hea koht alustamiseks on näiteks LHV Finantsakadeemia: https://fp.lhv.ee/academy;jsessionid=D56234B06FAA1A378C6D8BB857B309B 0

Kui huvi peaks sügavamaks osutuma, siis LHV'l on ka raamatukogu (mille idee andsin LHV'le ise omal ajal ja tõin ka esimste seas raamatuid sinna), kus on üks parimaid investeerimisalaste raamatute kogusid: https://fp.lhv.ee/academy/books

Aga jah, tolmuahvi eesmärki 100% aastas ei soovitaks kellelgi üritada ise järgi teha, sest ilma tõsise kogemuseta lõppeb see 99,9%liselt krahhiga. Tean, olen läbi teinud. Üldiselt ei ole ka minu teada ühtegi fondi, mis suudaks järjepidevalt isegi üle 40% aastas teha ja kui isegi mõni selline peaks olemas olema, siis selle fondi juht oleks idioot, kui ta teiste raha mängu võtaks. Tavainvestor peab rahulduma aktsiate pikaajalise keskmisega, mis jääb kuhugi 10-11% kanti.

Vandalar
26.04.11, 18:02
Pole küll investeerimisguru aga kõige targem on investeerida valdkonda mida hästi tunned. Nt. mina isiklikult kui vaba raha üle oleks investeeriksin graafikakaartide tööstusega seotud aktsiatesse või muusse sellisesse IT-ga seotud kohta lihtsalt sellepärast, et seal ma peale mõnenädalast põhjalikku uurimist võiksin mingeid trende aimata paremini kui võhik nt. Aga pokkerimängijana miks mitte investeerida oma talli nö- ala mida tunned, näed ära mängijad kellesse tasub investeerida- ühendad meeldiva kasulikuga. Sellisel puhul on muidugi kõige suurem riskifaktor, millega on kõige rohkem raskusi- kuidas leida mängijad keda saab usaldada :)

Pumper
26.04.11, 18:18
Tekkis üks küsimus, et kui tahan Olympicus sind leida Tolmuahv, kas siis pöördun kellegi poole a la tere, kas sina oled Tolmuahv? Ma kardan et võin random vennalt seal lõuga hoopis saada või kuidas sa seda ette kujutasid?

pastilaa
26.04.11, 18:19
...

http://vabalava.files.wordpress.com/2010/01/draft_lens1557857module52703242photo_1250731959suc cess.jpg

Codecci
26.04.11, 22:44
Tavainvestor peab rahulduma aktsiate pikaajalise keskmisega, mis jääb kuhugi 10-11% kanti.
Et see 10% kätte saada ehk saada tavainvestoriks, kaua ma pean hetkel asjaga tegelema enne kui saan üldse pihta hakata ja kui ma olen sinnani jõudnud, kui palju see nõuab mult aktiivset tegevust?


Aga pokkerimängijana miks mitte investeerida oma talli nö- ala mida tunned, näed ära mängijad kellesse tasub investeerida- ühendad meeldiva kasulikuga. Sellisel puhul on muidugi kõige suurem riskifaktor, millega on kõige rohkem raskusi- kuidas leida mängijad keda saab usaldada :)
See on pigem poole kohaga töö kui investeering. Ei soovita kellelegi.

muruntau
26.04.11, 23:23
Et see 10% kätte saada ehk saada tavainvestoriks, kaua ma pean hetkel asjaga tegelema enne kui saan üldse pihta hakata ja kui ma olen sinnani jõudnud, kui palju see nõuab mult aktiivset tegevust?


Kõige lihtsam variant eriti palju ei nõua, tuleb end mingil lihtsal määral asjadega kurssi viia, siis sõlmida pangaga otsekorraldusleping, et x€ läheb Y fondi ja Z€ läheb fondi W iga kuu ja võib asja üldse ära unustada. Seda saab väga ilusti ka täiesti passiivselt teha. Tasuks panna paari erinevasse fondi, näiteks üks arenevate turgude fond, üks arenenud turgude fond ja ehk veel mõnda riigi-, piirkonna- või tööstusharuspetsiifilisemasse fondi. Teatud hajutatus tuleb kasuks, aitab riske maandada.

Üldiselt soovitaksin panna mitte aktiivselt juhitud (st fondijuhi ja meeskonna juhitud fondi), vaid pigem otse indeksisse. Sest 80% või rohkemgi fondijuhte ei biidi turgu, sest nad ise põhimõtteliselt ongi turg. Samuti kaasnevad juhitud fondidega palju suuremad kulud, sisenemis- ja väljumistasud moodustavad tihti kokku kuni 3% (2-3 aasta intress pangas hetkel!) + veel haldamistasu, mis jääb 1% kanti aastas tihti. Iseenesest võib tunduda, et mis see 1% aastas ära maksta ei ole, aga pika peale teeb see sisse tohutu erinevuse (nt $10k 40 aasta pärast on 10% juures $452k, aga 9% juures $314k, see vahe läks fondijuhile tasudeks!). Päris absurd oli ka buumiajal kuulata Swed klienditeenindajate juttu, kes muud ei osanud soovitada kui enda maja fonde. Vene fond on tõusnud nii ja Kesk-Aasia nii palju, kui tegelikkuses läägiti indekseid ikka väga mehiselt.

Kui on investeerida suurem summa, siis ei tasu nt Swedi puhul esimese kahe korruse inimesi üldse kuulata, need ei oska muud rääkida kui kiita enda fonde, nagu loeksid mantrat. Tasub Liivalaial pigem paar korrust veel ülespoole minna (tho seal oli mõni aeg tagasi 2MEEK min summa, millega jutule sai), kuigi ma pole ka kindel kui mõistlikku juttu seal aetakse. LHV's peaks investeerimisnõustajatel veidi vähem kallutatud infot saama. Reegel siiski jääb, et tasub räige skepsisega suhtuda sellesse, kui kiidetakse enda maja fonde, sest see jutt on ALATI müügimehe jutt.

tolmuahv
26.04.11, 23:30
Tekkis üks küsimus, et kui tahan Olympicus sind leida Tolmuahv, kas siis pöördun kellegi poole a la tere, kas sina oled Tolmuahv? Ma kardan et võin random vennalt seal lõuga hoopis saada või kuidas sa seda ette kujutasid?

Ei ole vaja. Ma ütlesin seda Codeccile. Ta ei saa kelleltki lõuga ja leiab mu kenasti üles. Minu eesmärk ega soov ei ole kindlasti igaühele mingit nõu minna andma. Võõrastele, poolvõõrastele ja täiesti algajatele keeldun ma isegi ühtegi konkreetset investeerimisobjekti nimetamast. Risk-reward on umbes sama, kui esimest korda pokkerit mängivale tütarlapsele kõrvalt õpetada, et stacki flopil top setiga ära. Kui käe kaotab, siis oled sina süüdi ja kogu lugu. No thanks.



100% ulmetootlus, kui just tolmuahv siseinfot ei kasuta:)

Üldjoontes jah. Seda ei saa mitte kellelegi soovitada ja laiemas pildis on see üsna ebareaalne. Ühtegi fondi niiviisi juhtida pole võimalik. Samas, kui arenevatel turgudel riskantseid bette võtta, siis on ka minule talutava riskiga võimalik sellist tootlust sobivate asjaolude korral saavutada. Baltikumis nt. on isikliku portfelli 2a tootlus ca. 1500%. Muidugi see, mis siin toimus, oli once-in-a-lifetime-opportunity. Privador - see on nats nagu sinu tradingu portfell. Goldmani desk ei suudaks sama strateegiat järgides raha teha, sest nende maht on natuke liiga suur selleks. Aga kui sa endale sobiva strateegia leiad, siis võid siiski täiesti arvestatava kasumlikkusega kaubelda.

muruntau
26.04.11, 23:44
Juhitud fondide puhul on veel üks teema edukustasu, ehk põhimõtteliselt % mida võetakse tootluselt kui see ületab mingi ette seatud piiri. Veel üks koht, kus fondijuhid tihti räigelt kliente lüpsavad. Tasub vaadata fondi prospektist järgi, mille alusel seda võetakse, kui seda võetakse turu tootluse ületamisel, on kõik ok. Enamasti võetakse seda siiski mingi ette seatud % ületamisel, nt kui fond tõuseb aastaga 20%, siis võetakse 3% edukustasu (kiendile jääb 17%). See on tegelikult eriti röövellik, sest see ei eelda, et fond oleks üldse turgu biitinud, st siis kaotab klient indeksile lisaks fondi läägile veel haldustasu + edukustasu jagu.

Siinkohal võin eksida, aga oli vist Avaroni fondid need, mis võtsid edukustasu ka 2009 aastal, kui fond polnud veel enda krahhieelset tippu saavutanudki! Põhimõtteliselt fondijuht kaotas klientide raha ja võttis selle eest preemiat! Et jah, tasub vaadata fondi tasude struktuuri väga hoolikalt.

Spewmonkey
27.04.11, 00:34
Tolmuahv: 100% riskivaba ei ole kunagi midagi, aga 30% aastas väikese/minimaalse riskiga investeering on üsna tehtav?

erplander
27.04.11, 04:03
Tolmuahv: 100% riskivaba ei ole kunagi midagi, aga 30% aastas väikese/minimaalse riskiga investeering on üsna tehtav?

Minu talupojaloogika ütleb, et 30% tootluse peale minnes on ka risk suurusjärgus umbkaudu 30%, võibolla mõni protsent madalam heal juhul, aga nii ta peaks laias laastus olema :) Nii et minimaalse riskiga on siiski 30% raske välja pigistada...

Spewmonkey
27.04.11, 04:38
Minu talupojaloogika ütleb, et 30% tootluse peale minnes on ka risk suurusjärgus umbkaudu 30%, võibolla mõni protsent madalam heal juhul, aga nii ta peaks laias laastus olema :) Nii et minimaalse riskiga on siiski 30% raske välja pigistada...

Aga 10% tootlusel ei ole risk 10% ja 100% keskmisel tootlusel ei ole risk ju 100% lähedale? Miks ma küsin: kuna ma ise ei ole asjadega piisavalt sina peal ja ainus inimene, keda ma enda tutvusringkonnast rahadega usaldaks, mainis, et see on enam-vähem riskivaba, siis tahtsingi võõraid objektiivseid arvamusi.

udikaz
27.04.11, 05:18
pm codecci.

muruntau
27.04.11, 09:59
30% aastas on väga kuradi riskantne. Isegi Buffeti BH saavutas tootluseks ~20% aastas ja teda peetakse parimaks investoriks läbi aegade! See juba ütleb, et isegi proffidele on selline tootlus pikas perspektiivis peaaegu saavutamatu. Seda võib saavutada aktiivse kauplemisega, aga see juba eeldab täiskohaga tööd + pead olema ikka kõvasti kirkam kriit kui keskmine tegelane börsil, kes juba iseenesest ei ole just loll inimene. Kuigi tavaline päevakauplemine, mida ka eestis mitmed harrastavad, imo nii nõudlik ei ole ja seal on 100% tootlus saavutatav teatavate mahtudeni, see on aga taas täiskohaga töö. Seega pakuks, Spew, et su tuttav on olnud börsil vähem kui 2-3 aastat ja et ta kindlasti pole oma rahadega börsikrahhi läbi teinud, muidu ta sõpradele nii reaalsusest kauget juttu ei ajaks.

tolmuahv
27.04.11, 10:12
Tolmuahv: 100% riskivaba ei ole kunagi midagi, aga 30% aastas väikese/minimaalse riskiga investeering on üsna tehtav?

Kindlasti mitte. 30% aastane tootlus kvalifitseerub juba kõigi kriteeriumite järgi väga riskantseks. Kui keegi väidab, et see on riskivaba, siis jätab ta riskide osa lihtsalt rääkimata.

Samas veelkord - Risk on raskesti defineeritav suurus. Näide: Kogu majanduskriisi ajal ei olnud Eesti Telekomil mingeid probleeme oma käibe ja kasumi säilitamisega. Aga aktsia hind kukkus 50%. Ja varsti peale seda ostis TeliaSonera väikeaktsionärid sunniviisiliselt välja. Ehk kui keegi ostis 8 EUR-ga aktsiaid 2008. aastal, siis loputati ta 6 EUR-ga välja 2009. aastal. Kuigi ta valis kõige vähem riskantse ettevõtte aktsia ja ta hinnang oli õige, kui ta arvas, et ettevõte peab kriisile hästi vastu.

Teine näide: Ostes 2009. aasta I kvartalis ükskõik millist aktsiat Tallinna börsilt, oleksite ilmselt ka kõige halvemal juhul 200-300% tootlust saavutanud. Sel hetkel võis osta kõige turvalisemaid ettevõtteid naeruväärselt odava hinnaga. Ja nende ettevõtete pankrot oli sisuliselt välistatud. Olympic oli üks selline: põhjas oli aktsia hind EUR 0.3. Täna 1.5. Kui Ida-Euroopasse oleks kasvõi ainult üks kasiinooperaator alles jäänud peale kriisi, siis oleks see Olympic olnud. Ehk nende pankroti oht oli võrdne tõenäosusega, et gambling kui majandusharu äkitselt ära kaob. Ehk siis võrdlemisi vähetõenäoline.

On olemas ka investeerimistooteid, kus downside on kaetud ja upside osaliselt lahti. Neid nimetatakse investeerimishoiusteks. Sobivad nõrganärvilistele. Sisult pakub keegi lisaks konkreetsele investeeringule teile ka kindlustust. Pokkeriga võiks paralleel olla: Olete flopil top set vs mid set all-in. Keegi tuleb teie juurde ja pakub, et kui vastane oma 1-outise ära tõmbab, siis maksab teile kaotatud raha tagasi kui lubate talle võidu korral 10% potist. Ratsionaalne see pole, aga mõni võtaks vastu. Kaetud downside riskiga tooted on oma sisult samasugused. Aga neid müüakse vähem haritud klientidele suhteliselt edukalt.

Char
27.04.11, 10:12
kes see oli kunagi siin foorumis vist, kes müüs/ostis börsil ja tegi sellise projekti? tundus asjalik-
linki on selle kohta? mis sellest sai?

Rage
27.04.11, 10:35
aga äkki hoopis midagi sellist:


http://www.youtube.com/watch?v=r7GGvLRqgyA&fmt=18

obv level:-) tean ja tunnen Kristjanit (aka Kiisumees) ja tema ärisid/tegemisi.. ja ma ei võtaks neid mitte mingil hetkel kuidagigi tõsiselt..

privador
27.04.11, 10:45
Kristjan Kiis on suht värvikas tegelane-käis kuskil "Maamees otsib naist" saates vms

muruntau
27.04.11, 10:47
kes see oli kunagi siin foorumis vist, kes müüs/ostis börsil ja tegi sellise projekti? tundus asjalik-
linki on selle kohta? mis sellest sai?

Privadori kauplemispäevik siin: http://tarkinvestor.ee/foorum/viewtopic.php?t=2883

Ja High Roller Lauri teema siin: https://fp.lhv.ee/forum/invest/122329

Loodetavasti nad kumbki ei ole vastu nende teemade linkimisele, seda enam, et need teemad on kõigile leitavad netist niikuinii.

Codecci
27.04.11, 11:31
30% aastas on väga kuradi riskantne. Isegi Buffeti BH saavutas tootluseks ~20% aastas ja teda peetakse parimaks investoriks läbi aegade! See juba ütleb, et isegi proffidele on selline tootlus pikas perspektiivis peaaegu saavutamatu. Seda võib saavutada aktiivse kauplemisega, aga see juba eeldab täiskohaga tööd + pead olema ikka kõvasti kirkam kriit kui keskmine tegelane börsil, kes juba iseenesest ei ole just loll inimene. Kuigi tavaline päevakauplemine, mida ka eestis mitmed harrastavad, imo nii nõudlik ei ole ja seal on 100% tootlus saavutatav teatavate mahtudeni, see on aga taas täiskohaga töö. Seega pakuks, Spew, et su tuttav on olnud börsil vähem kui 2-3 aastat ja et ta kindlasti pole oma rahadega börsikrahhi läbi teinud, muidu ta sõpradele nii reaalsusest kauget juttu ei ajaks.
Miks maht üldse piiratud on? Ja kui suur see summa ligikaudu on kui oskad öelda?


Privadori kauplemispäevik siin: http://tarkinvestor.ee/foorum/viewtopic.php?t=2883
Kas ma saan õigesti aru, Privador tahab $30K-st aastaga $150K teha, seega $120K kasumit? Kui reaalne see on?

Edit: see 1:1 'le nagu pokker ju, Privadori jaanuari graafik:
http://www.hot.ee/privador//jaan1.jpg
Rake on väiksem ainult, sama mis HU bumhunteril :D

muruntau
27.04.11, 11:52
Päevakauplemise maht sellisel moel nagu priva ja teised teevad on piiratud nende aktsiate käibega, millega tehinguid tehakse. Nt kui fly'sse tuleb kuulujutt, et firma X tahab osta ära firmat Y, siis see aktsia võib tõusta minutiga nt 2% 200k taalase käibega selle minuti jooksul. Kuna selliseid päevakauplejaid on maailmas sadu, kui mitte tuhandeid, siis hero'l ei õnnestu keskmiselt nt üle $5k eest aktsiaid saada, saab keskmiselt 1% vahelt, mis teeb tehingu kohta kasumiks ~50 USDi. See oli üks näide tüüpilisest väiksest tehingust, obv on ka palju-palju suuremaid tehinguid, aga neid tuleb ette harvemini. Ja obv mitte kõik tehingud ei lõppe plussis.

Pakuks, et suurusjärk, mis sellise süsteemiga teenida saab aasta jooksul jääb mõnesaja tuhande $ kanti, isegi kui su algkapital on nt 50 MUSDi. Muidugi suuremate summade puhul saab paremaid infoallikaid kasutada + aja jooksul kogunevad kontaktid, mis tõstab ka võimalikku teenistust, aga see on juba teema, millest ma eriti ei tea.

privador
27.04.11, 12:09
Mnjaa ma võin julgelt öelda, et see pole nii kerge ühtigi.
Sa siiski mängid suure osaga kapitalist. Ei taha ära sõnada, aga halval päeval võid kõik kaotada. Pokkeris kaotad ehk vaid paar bi ja paned arvuti kinni.
Kui sa peaks midagi võitma,, siis on Maksuamet kohe kohal


Ma ei tea vb läheb Lauril paremini(vaadates ta rulli panuseid pargis ja pimeall-inne), aga igatahes see pole kerge minu jaosks ühtegi.


Mahtudel on selge piirang ees

tolmuahv
27.04.11, 12:47
Kauplemine on igapäevane töö. Selles edukas olemiseks ei pea investeerimisest midagi teadma.

Investeerimine on absoluutselt erinev kauplemisest. Umbes sama suur erinevus kui pokkeri ja investeerimise vahel.

ranka
27.04.11, 12:49
Kas too turg muutub "vähem fishisemaks" nagu pokkergi, kuna inimestel on rohkem infot pidevalt saada või ei muutu?

tolmuahv
27.04.11, 13:00
Ei muutu laias laastus. Finantsturud on pidevalt üsna efektiivsed olnud selles osas. Pigem on väikeste daytraderite jaoks soodsamaks läinud olukord, kuna üle interneti saab kaubelda ja kulud on pidevalt vähenenud.

privador
27.04.11, 13:39
Mingi vahe siiski on. Kui börsil on head teenimisvõimalused kaupeja seisukohast, siis hoitakse infost kümne küünega kinni(loe ei pasundata laiale ilmale)
Sest kui seda tehakse, siis pole enam tehingut
Võib ka kõrvutada ettevõtlusega. Keegi ei pasunda oma ideid.
Pokker on tegelikult erand-infot, kuidas mängida tuleb uksest ja aknast ja ka tasuta, et isegi 3-klassi haridusega donk saab mingi baasi alla.
Sealt ka põhjus, miks ehk pokker nn areneb efektiivsuse suunas.

Codecci
27.04.11, 14:35
Mis vahe on kauplemisel ja daytradingul?

tolmuahv
27.04.11, 14:45
Ei olegi vahet.

Privadori statementiga ma pole nõus. Daytradingu kohta on väga palju infot olemas. Lihtsalt konkreetseid ideid peab ise otsima ja enda strateegia välja töötama. Lugemisoskusega inimene saab internetist teada daytradingu kohta sama palju kui pokkeri kohta.

siga
27.04.11, 14:47
Üpris suure rolliga peab kauplema, muidu rake nagu mikrolaudades ja sööb su ära.

minuraha
27.04.11, 15:16
Kuidagi liiga lihtne tundub see aktsiate ostmine. Olen uurinud natuke NASDAQ Nordic kodulehelt erinevate firmade aktsiaid. Siiamaani on mu arusaam selline: oletame, et võtame pikkade traditsioonidega ja ajalooga firmad, näiteks Carlsberg ja Stockmann. Ajulugu on minu arust tähtis selleks, et näha ettevõtte võimet üle elada ka raskemad majandustsüklid. Järgmisena ootad ära majanduslanguse ehk siis näiteks aastad 2008-2009, majanduslangusest arusaamine vist väga raske ei tohiks olla? Järgmine samm on ära oodata aktsiapõhi, selle arusaamisel/tunnetamisel tuleb minu arvates abiks jälle ajulugu. Kui see on saabunud, siis läheb ostmiseks ja peale seda tuleb ootamine.

Miks inimesed seda ei tee? Äkki sellepärast, et majanduslanguse ajal puuduvad inimestel vabad vahendid ja kõik tundub liiga masendav, et siis veel niigi olematutest vahenditest mingeid riske võtma hakata. Samas ma muidugi ei tea, äkki inimesed hoopiski teevad niimoodi, ütlen veelkord, et tegemist on ainult minu arvamuse ja maamehe loogikaga!

Mis te asjast arvate? Kas mu mõttekäigus ja loogikas on palju erroreid?

Vandalar
27.04.11, 15:52
Sa võid ju samamoodi oodata ära aktsia kõrghetke ja siis lühikeseks müüa ja oodata downerit.

muruntau
27.04.11, 16:22
Kui see tipu ja põhja ära tabamine nii lihtne oleks, siis polekski majandustsükleid.

hotcocacola
27.04.11, 17:28
natuke OT ja dongine küsimus, aga kui tahaksin sama asjaga tegeleda nagu priva või lauri, palju on nö min buyin, ehk miinimum invest ning kus ja kuidas seda saab teha?

muruntau
27.04.11, 17:55
natuke OT ja dongine küsimus, aga kui tahaksin sama asjaga tegeleda nagu priva või lauri, palju on nö min buyin, ehk miinimum invest ning kus ja kuidas seda saab teha?

Olemata ise sellega tegelenud, pakuks, et min BR peaks olema vähemalt $20k, pigem isegi kuni 100k, ja tehinguid saab teha erinevate maaklerite juures. Eesti omadest pakub vist ainsana real time turuinfot LHV Trader, aga selle tehingutasud on selle teema jaoks päris kirved, tasuks pigem vaadata suuremate netimaaklerite poole nagu näiteks Interactive Brokers vms: http://www.interactivebrokers.com/ibg/main.php

Küsimusele kuidas seda teha jätan vastamata :P See on väga pikk teema ja nõuab ikka korralikku sisse elamist. Et tõsiselt teenima hakata peab alguses ikka paar aastat 10-14h tööpäevi tegema. Lihtsalt nii palju on asju, millega kursis peab olema, et olulist ebaolulisest eristada ja igast tehingust viimast võtta. Parim variant alustamiseks on mõne praeguse tegija juurde õpipoisiks saada, iseseisvalt 0 tasemelt sisse hüppamine on tõenäoliselt väga pikk ja valulik protsess.

hotcocacola
28.04.11, 01:09
aga kui tahaksin lihtsalt for fun toksida, paari saja daala eest, st paari saja eest osta aktsiaid. Pm sendimängu saab mängida?

Vandalar
28.04.11, 02:05
Mingid forexi saidid on kus saad suht vähese rahaga mängida :) aga seal on võimendused and shit aga gamblemiseks käib küll.

erplander
28.04.11, 03:59
aga kui tahaksin lihtsalt for fun toksida, paari saja daala eest, st paari saja eest osta aktsiaid. Pm sendimängu saab mängida?

See üks fantasy/virtuaalse kauplemise sait, mis annab haldamiseks $1M suuruse portfelli + võimaluse osaleda igakuistel auhinnalistel võistlustel (järgmine algab 2. mail), samas saab luua ka eraldi grupisisese võistluse nt siinsetele foorumiliikmetele, kui juhtub olema piisavalt huvilisi:

http://www.updown.com/

Vandalar
28.04.11, 04:33
Oskab keegi siin mõne hea saidi juhatada kus NASDAQ, NYSE jms. kaubeldavad aktsiad KÕIK oleks näha koos lühendite ja nende ajalooga- graafikud jms?

muruntau
28.04.11, 09:35
aga kui tahaksin lihtsalt for fun toksida, paari saja daala eest, st paari saja eest osta aktsiaid. Pm sendimängu saab mängida?

Nt LHV investeerimiskonto, kuigi seal pole võimalik reaalajas actionit näha. Reaalajas info tihti maksab päris palju, nii $50 kuus. Seal saab ka virtuaalprotfelli teha ja sügiseti toimub LHV's ka aktsiatega kauplemise virtuaalsed MV'd nimega Börsihai, tasub osa võtta!

Vandalar, üks parimaid saite sellise info jaoks on: http://finance.yahoo.com/

leits
28.04.11, 10:21
Lugesin sealt priva teemast .. mis see ala xxx firma short ja long t2hendab ja cover?

kuco
28.04.11, 11:12
Huvitaval kombel on telereklaamidesse imbunud palju tule-ja-investeeri koos meiega klippe. Viimane oli Krediidipank. Millele see võib vihjata?

Char
28.04.11, 11:15
siit saab 25$ no depo bonus

http://www.plus500.ee/Promotions/Bonus.aspx

ma panin mingi aeg kogu raha naftale, midagi et nafta hind langeb, siis saan raha..aga noh..hui langes :D

Svenza
28.04.11, 11:43
Mul oleks ka isu gämblida mingi 100$-500$ ulatuses, päris hea vaheluds pokkerile.

privador
28.04.11, 13:05
no eestis olemas forex.ee ja admiralmarkets Seal ka palju seminare
seal saab suht väikse depokaga alustada. Pidi saama ka deposiitboonust.
Saab siis kaubelda valuutadega, toorainetega jne

Vandalar
28.04.11, 16:56
Aga nende deposiitboonustega on vist samamoodi nagu pokkeris, et pead enne teatud koguse tehinguid vms. tegema, et cashoutida?

Vandalar
05.05.11, 16:56
Tegin sinna updown.com konto ja teen mängurahaga nö. Mida arvate nendest aktsiatest: BRCM, CTXS, EQIX, LOOP, VLCM kõik peale BRCM on mul shortiks müüdud.

tolmuahv
05.05.11, 22:26
Vandalar,

Kas sa investeerid või kaupled? Kui sa kaupled, siis mis on BRCM-i trigger, mis ta liikuma paneb? Kui investeerid, siis mis eristab BRCM-i oma konkurentidest ja kuidas see täna valuationis kajastub?

Väga lihtne tõde - kui sa nende küsimuste vastuseid ei tea, siis oled turul samas rollis, mis pokkerilauas on fish, kes monitori välja lülitas ja suvalt nuppe klikib. Soovitan mitte pärisrahaga proovida.

Vandalar
05.05.11, 23:45
Ütlesingi ju, et mängurahaga- ära pabista :)

Fabulous
06.05.11, 15:54
Vandalar,

Kas sa investeerid või kaupled? Kui sa kaupled, siis mis on BRCM-i trigger, mis ta liikuma paneb? Kui investeerid, siis mis eristab BRCM-i oma konkurentidest ja kuidas see täna valuationis kajastub?

Väga lihtne tõde - kui sa nende küsimuste vastuseid ei tea, siis oled turul samas rollis, mis pokkerilauas on fish, kes monitori välja lülitas ja suvalt nuppe klikib. Soovitan mitte pärisrahaga proovida.
Äkki vastad ise oma küsimustele ära?
Ma olen sellel teemal täielik võhik, aga huvitav oleks vastuseid kuulda :).

sinisebra
06.05.11, 19:38
Keegi siin teemas sõna võtnud oskajamatest mingit aktsiate ja investeerimise "preflop charti" ei taha koostada?

Cash87
06.05.11, 21:22
Ma arvan, et see preflop chart hõlmaks kogu selle foorumi sisu ja rohkemgi niiet jah see on kunst mida tuleb ise õppida ja omandada. Teed aitab juhatada vastavad foorumid :)

ranka
07.05.11, 03:21
Kas daytradingus on ka miskid robotilaatsed olevused nagu pokkeris? Olen poole kõrvaga sellist juttu kuulnud, et täiesti olemas....

tolmuahv
07.05.11, 04:13
Jah, on olemas väga sophisticated tradingu programmid, mis suudavad iseseisvalt otsuseid teha. Need pole muuseas erinevalt pokkerist illegaalsed.

Detailid tradingprogrammide kohta on kõigi asjasse mitte puutuvate inimeste jaoks väga limiteeritud. Väidetavalt on maailma suurematel majadel kõigil midagi sarnast, aga nad ei räägi sellest mitte kusagil avalikult. Eelis ongi see, kui mingi spread kusagilt sekundi murdosa jooksul kinni tradeda ja sealt raha teenida. Sisuliselt hoiavad taolised programmid turge tasakaalus ja hindu 'õiglasena'. Väga lihtsalt illustreerimaks: Kui peaks tekkima olukord, kus on võimalik riskivabalt müüa üht valuutat teise vastu, siis osta kolmandat ja see esimese vastu uuesti vahetada, siis 'botid' tuvastavad selle kiirelt ja tradevad vahe kinni. Seda nimetatakse arbitraaziks.

Vahel automaatsed süsteemid ka feilavad. Eelmisel aastal tuli korraks ette juhus, kui maailma suurimad aktsiad kukkusid hetkega kümneid protsente. Asi sai alguse sellest, et üks trader pani tehingu valesti sisse ja müüs meeletu koguse aktsiaid korraga turgu. See omakorda viis turu kõvasti alla. See vallandas programmide stop-lossid, ja müüdi veel räme kogus erinevaid aktsiaid otse turgu. Mõne minutiga kukkusid suurte ettevõtete aktsiad kuni poole võrra. Hiljem kuulutati see tehniliseks õnnetuseks ja kõik tehingud pöörati tagasi.

ranka
07.05.11, 04:25
Jah, on olemas väga sophisticated tradingu programmid, mis suudavad iseseisvalt otsuseid teha. Need pole muuseas erinevalt pokkerist illegaalsed.

Detailid tradingprogrammide kohta on kõigi asjasse mitte puutuvate inimeste jaoks väga limiteeritud. Väidetavalt on maailma suurematel majadel kõigil midagi sarnast, aga nad ei räägi sellest mitte kusagil avalikult. Eelis ongi see, kui mingi spread kusagilt sekundi murdosa jooksul kinni tradeda ja sealt raha teenida. Sisuliselt hoiavad taolised programmid turge tasakaalus ja hindu 'õiglasena'. Väga lihtsalt illustreerimaks: Kui peaks tekkima olukord, kus on võimalik riskivabalt müüa üht valuutat teise vastu, siis osta kolmandat ja see esimese vastu uuesti vahetada, siis 'botid' tuvastavad selle kiirelt ja tradevad vahe kinni. Seda nimetatakse arbitraaziks.

Vahel automaatsed süsteemid ka feilavad. Eelmisel aastal tuli korraks ette juhus, kui maailma suurimad aktsiad kukkusid hetkega kümneid protsente. Asi sai alguse sellest, et üks trader pani tehingu valesti sisse ja müüs meeletu koguse aktsiaid korraga turgu. See omakorda viis turu kõvasti alla. See vallandas programmide stop-lossid, ja müüdi veel räme kogus erinevaid aktsiaid otse turgu. Mõne minutiga kukkusid suurte ettevõtete aktsiad kuni poole võrra. Hiljem kuulutati see tehniliseks õnnetuseks ja kõik tehingud pöörati tagasi.

Suht kahtlane süsteem. Su jutust nagu selgub, et kogu turgu hoitakse suht tehislikult üleval, enamus kasumit ja suht riskivabalt naksavad botid ning 'inimestele' jääb väga väike osa, mille peavad väga suure higi ja vaeva välja teenima.

Simmo
07.05.11, 05:27
Suht kahtlane süsteem. Su jutust nagu selgub, et kogu turgu hoitakse suht tehislikult üleval, enamus kasumit ja suht riskivabalt naksavad botid ning 'inimestele' jääb väga väike osa, mille peavad väga suure higi ja vaeva välja teenima.

+1

privador
07.05.11, 08:57
Sellised botid on suht nn salajane info. Infot hoitakse väga tugevalt saladuses.
Kui kõrvalised isikud saavad ideele ligi, siis ei pruugi enam ideed ollagi.
Seega hea idee võib maksta miljoneid kui mitte miljardeid dollaareid.
Päevakauplejad ei ava oma ideesi teistele päevakauplejatele. See oleks sama , mis anda sõbrale klots raha kingituseks.
Küll aga räägitakse üldiselt daytraeidingust. Ma õnneks sain nn mentori. Aga see mentor pole mulle KUNAGI öelnud, et osta seda aktsiat vms. Pigem antkase õngeritv ja suund kätte, kuid kui oled ikka kivipallur JÜRTO siis ei aita ka sellestki. 90% tööd teed ikka ise ära, genereerid ideid ise.

Ehk teisisõnu know how maksab. On olnud treidereid, kes on olnud 7-8 aastat kaotavad börsimängijad, siis saabub nn valgustus ja on hakanud kindlalt ja järjepidevalt teenima.

Pole mõtet küsida, palju BRCM tõuseb või mitte. 99% ma ei tea seda, 1% kui tean siis ma ei ütle seda
Samahästi ma võiks ju teha teema, et oh kui lahe tahaks teha ka veel ühe affelite saiid.
Et ranka ütle nüüd välja kus saaks it mehed, affelite kontaktid, know how jne ja palju sisse see äri toob jne
Ja minuteada coaching ei ole pokkeris ka just odav lõbu.

muruntau
07.05.11, 09:08
Keegi siin teemas sõna võtnud oskajamatest mingit aktsiate ja investeerimise "preflop charti" ei taha koostada?

Investeerimisranka preflop chart (http://www.amazon.com/Intelligent-Investor-Book-Practical-Counsel/dp/0060155477)

Kui tahta tehnilise kauplemisega raha teha, siis piisab kui tead seda formatsiooni, wink-wink
The Black Swan formation

http://bigpicture.typepad.com/comments/files/black_swan.gif

Rage
07.05.11, 10:21
nende botidega on IT alal veel selline teema, et hullult nähakse vaeva, et serveriuumid ja vajalikud serverid oleks kõrvuti börsi serveriruumidega, sest botid teevad murdosa sekundiga tehinguid ja kui sul on bot otse börsi kõrval, siis jõuab info sinna veidi enne kui konkurentide botideni..

tolmuahv
07.05.11, 14:19
Suht kahtlane süsteem. Su jutust nagu selgub, et kogu turgu hoitakse suht tehislikult üleval, enamus kasumit ja suht riskivabalt naksavad botid ning 'inimestele' jääb väga väike osa, mille peavad väga suure higi ja vaeva välja teenima.

Väga valesti aru saadud. Botid kauplevad vaid täiesti riskivabad kohad kinni. Kuivõrd finantsturgudel on hoomamatult palju erinevaid instrumente ja kõik hinnad on pidevas liikumises, siis on ilmselge, et inimeste enda otsustest tekivad vahed. Ma toon sulle väga lihtsa näite, kuidas Eestis on olnud võimalik riskivabalt teenida: Silvano Fashion Groupi aktsia on noteeritud nii Tallinnas kui Varssavis. Tallinnas on hind eurodes ja Poolas zlottides. Pidevalt tekib olukordi, kus Varssavis on hinnavahe Tallinnaga (arvestades valuutakurssi) 5-10%. Kui sa nüüd ostad Poolas aktsia ja müüd selle kohe Tallinnas maha, siis on suhteliselt riskivabalt teenitud mingi tulu. Kust hinnavahe tekib? Näiteks sellest, et ühel päeval on hind võrdne, aga järgmisel päeval nõrgeneb zlott euro vastu 2%. Ilma, et keegi oleks SFG-ga ühtegi tehingut teinud, tekkis justkui "iseenesest" riskivaba tulu teenimise võimalus. Selliseid asju otsitakse ja kasutatakse ära. Selleks on tehtud programmid, inimesed käsitsi ei jaksa ega suuda seda ka piisavalt kiiresti teha.

SFG ei ole praktikas väga hea näide, sest aktsia on ebalikviidne (sa võid Poolas osta, aga Tallinnas ei saa müüdud). Aga põhimõtte selgitab ära.

Siinkohal ei saa segi ajada kauplemist ja investeerimist. Ükski bot ei ütle sulle, kas mingi ettevõte on paari aasta lõikes hea investeering. Selleks peab tundma ettevõtet, tema sektorit, seda põhjalikult analüüsima. Sellepärast ongi kauplemine ja investeerimine nagu siga ja kägu. Paljud väga kõvad daytraderid ei tea investeerimisest rohkem kui 1. kursuse tudengid. See ei takista neid kauplemisel edukas olemast.

low-flow
07.05.11, 15:39
Kas aktsiatega majandamises on sarnaselt pokkerile short term luck osakaal suur ja long term skilli osakaal suur?

Et näiteks suvaline vend ostab 1000 täiesti suvalist aktsiat üks päev, müüb järgmine päev maha ja teenib korraliku kopika, sest lihtsalt vedas. Ja siis teine vend, kes on maailmas TOP100 kaupleja ostab mingit aktsiat väga loogilistel põhjustel, aga saab selle teginguga kahjumit. Kui on nii, siis suurusjärgus mitu tehingut on see piir, kust maalt alates tark investor üsna kindlalt hakkab teenima ja suvaline vend kahjumit tootma? Või on hoopis teisiti, et ainult skill ja info = raha ja õnnega pole üheski tehingus midagi pistmist?

faronel
07.05.11, 17:13
Short term luck on vist igas asjas võimalik. Ostad mingi kolmejärgulise väikefirma aktsiad täna ära a la Swedpank rott soovitas lampi) ja homme saab firma oma projekti alusel rahvusvaheliselt organisatsioonilt 7 mirrion taala, mis toob kaasa aktsihinna tõusu? Ja peaks likviidsus ka hea olema, et müüd kohe maha, sest aktsia on nüüd selle firma potentsiaale pärast nõutav (teoorias)?
Ja Mister top100 võib kaotada, kui nt teab, et selline tehing võib varsti aset leida, kuid väikefirma ülemus osutub munniks ja otsustab otsida sponsoreid mujalt, kuid mister top100 juba pani paarkend k alla...

Kuid jah, kui tõenäoline, et selline luckbox pikas perspektiivis toodab? :D

Iseenesest väga huvitav teema, millest ma ei jaga sittagi, aga algkapital on ulme... Ja nii, nagu Raiks ja co siin küsivad, et toksiks paarisaja taala kaupa, on minu meelest suht brainless üritus. Sama hästi võiks Triobetis kombopileteid Rocki ja Manu võidule laksida.

ranka
07.05.11, 17:16
Väga valesti aru saadud. Botid kauplevad vaid täiesti riskivabad kohad kinni. Kuivõrd finantsturgudel on hoomamatult palju erinevaid instrumente ja kõik hinnad on pidevas liikumises, siis on ilmselge, et inimeste enda otsustest tekivad vahed. Ma toon sulle väga lihtsa näite, kuidas Eestis on olnud võimalik riskivabalt teenida: Silvano Fashion Groupi aktsia on noteeritud nii Tallinnas kui Varssavis. Tallinnas on hind eurodes ja Poolas zlottides. Pidevalt tekib olukordi, kus Varssavis on hinnavahe Tallinnaga (arvestades valuutakurssi) 5-10%. Kui sa nüüd ostad Poolas aktsia ja müüd selle kohe Tallinnas maha, siis on suhteliselt riskivabalt teenitud mingi tulu. Kust hinnavahe tekib? Näiteks sellest, et ühel päeval on hind võrdne, aga järgmisel päeval nõrgeneb zlott euro vastu 2%. Ilma, et keegi oleks SFG-ga ühtegi tehingut teinud, tekkis justkui "iseenesest" riskivaba tulu teenimise võimalus. Selliseid asju otsitakse ja kasutatakse ära. Selleks on tehtud programmid, inimesed käsitsi ei jaksa ega suuda seda ka piisavalt kiiresti teha.

SFG ei ole praktikas väga hea näide, sest aktsia on ebalikviidne (sa võid Poolas osta, aga Tallinnas ei saa müüdud). Aga põhimõtte selgitab ära.

Siinkohal ei saa segi ajada kauplemist ja investeerimist. Ükski bot ei ütle sulle, kas mingi ettevõte on paari aasta lõikes hea investeering. Selleks peab tundma ettevõtet, tema sektorit, seda põhjalikult analüüsima. Sellepärast ongi kauplemine ja investeerimine nagu siga ja kägu. Paljud väga kõvad daytraderid ei tea investeerimisest rohkem kui 1. kursuse tudengid. See ei takista neid kauplemisel edukas olemast.

Väga hästi selgitatud!

privador
07.05.11, 18:00
Mul on nt tehingute edukusprotsent ca 70-75 mõni starteegia on lausa 90% lähedal.
Enamus traderitel olenevalt skillist on see ca 70-80 vahel.
Seega kokkuvõttes kui teed päevas 10plus "allinni" on tõenäosus, et päev lõpeb plussis nii 90plus. Ma ei tahaks uskuda, et pokkerimängijatel iga 9 päev 10-st lõpeb cashis plussiga.

Seega variatsioon mõnevõrra siiski väiksem.

$$$
07.05.11, 18:38
Mul on nt tehingute edukusprotsent ca 70-75 mõni starteegia on lausa 90% lähedal.
Enamus traderitel olenevalt skillist on see ca 70-80 vahel.
Seega kokkuvõttes kui teed päevas 10plus "allinni" on tõenäosus, et päev lõpeb plussis nii 90plus. Ma ei tahaks uskuda, et pokkerimängijatel iga 9 päev 10-st lõpeb cashis plussiga.

Seega variatsioon mõnevõrra siiski väiksem.

Sa mängid fixedit lihtsalt :D

Codecci
28.05.11, 14:51
Veits offtopic võib-olla, aga investeeringuna mis vahe on nt:

A) Mustamäe korter vanas kortermajas hinnaga ~ 800K
B) Mustamäe korter tutikas kortermajas hinnaga ~ 1-1.4M
C) Kesklinna korter vanas kortermajas hinnaga ~ 1.2-1.5M
D) Kesklinna korter uues kortermajas hinnaga ~ 2-2.5M

Kõik näiteks kolmetoalised. Ei plaani kohe ostma hakata, lihtsalt sean nö eesmärke endale. Paar targemat inimest (mitte kinnisvaraspetsialistid tho) on maininud, et kesklinna on hea, aga ma pole jõudnud küsida põhjust. Endale elamiseks mõtlen ja mul üsna savi, kas korter on kesklinnas Stockmanni kõrval või Mustamäel Selveri kõrval + arvestada tuleb veel sellega, et kui tahan nt kesklinna tutikat korterit Mustamäe tutika asemel pean aasta aega kauem üürikas elama kus maksan omanikule 80-100K üüriraha.

Ja need tutikad korterid kuhu ette broneeritakse kortereid juba enne valmimist tunduvad üsna hästi hinda kasvatavat (või on lihtsalt hinnad tõusnud vms), kui Pärnu mnt 129c korterid eelmüügis olid siis minu mäletamist mööda olid hinnad kuni 1M, nüüd on 1.5M.

Fabulous
28.05.11, 15:23
Kas säärane raamat, nagu Bodo Schäfer "Tee finantsvabadusse" on lugemist väärt? Netist leidsin ainult eestikeelse ülevaate ja see polnud väga põhjalik.

Provoker
28.05.11, 15:52
Vanasse hoonesse ei soovita korterit osta kuna nende eluiga on tegelikult juba läbi, seega investeeringuna ei soovitaks. Kui enda jaoks tahad osta, siis sõltub kõik sinu enda soovidest ning vajadustest ning pole vahet kui vana hoone valid. Lihtsalt tuleb arvestada korraliku remondiga tõenäoliselt.

nomerlot
28.05.11, 16:16
Vanasse hoonesse ei soovita korterit osta kuna nende eluiga on tegelikult juba läbi, seega investeeringuna ei soovitaks. Kui enda jaoks tahad osta, siis sõltub kõik sinu enda soovidest ning vajadustest ning pole vahet kui vana hoone valid. Lihtsalt tuleb arvestada korraliku remondiga tõenäoliselt.

Korraliku kivimaja (näiteks eestiaegne või Stalini ajast) puhul eluiga küll läbi pole:) Paneeli jah ei ostaks.

tolmuahv
28.05.11, 16:50
Ma ei saa Eestis vanade korterite hinnadünaamikast üldse aru. See on nagu täiesti off-the-scale. Võrdluseks kasvõi autodega: Auto sisuline kasulik eluiga on ca. 10 aastat. Majal ca. 30 aastat. Kumbki pole peale seda väärtusetu, aga ülalpidamiskulud, kasutusmugavus ja töökindlus on nii sitad, et mõistlik inimene üritab rahaliste võimaluste korral vältida.

Kui nüüd võrrelda uue ja 10a vana auto hinnavahet, siis see peaks olema ca. 10-kordne, give or take. Aga uue ja 40-50 aastat vana Mustamäe korteri hinnavahe pole isegi 2x. Ebaloogiline täiesti.

Minu arvamus on, et sel päeval, mil esimene NL-i ajal ehitatud maja kas kokku lükatakse, päästeameti poolt kasutuskõlbmatuks kuulutatakse või ise külili vajub, hinnatakse asi turul ümber. Ma ei tahaks sel hetkel mingit saasta omada. Toon teises postis paar numbrit eraldi välja.

tolmuahv
28.05.11, 16:55
Kui uus korter tundub liiga kallis võrreldes vanaga, siis soovitan võrrelda kulusid. Kuigi Codecci on halb näide, sest ta ostab ilmselt korteri cashis, mitte 30-aastase laenuga (ja seega ei vaata mitte igakuist laenumakset+kommunaali, nagu enamik inimesi). Igatahes ma kunagi tegin lihtsa arvutuse: Naine elas Gonsiori tänaval Stalini ajal ehitatud 'tugevas paksude seintega' kivimajas. 40 m2 korter. Küttearve talvel 4000 krooni. Soe vesi eraldi. Mul on 125 m2. Gaasikatel kütab nii maja kui teeb sooja vett. Keskmine kuuarve oli võrdlushetkel 800 krooni. Ehk ruutmeetri kütte hinnavahe oli 15x, lisaks sain mina selle raha eest veel sooja vett ka. Vaatasin hetkel just järgi: Mul on 5 aastaga kulunud täpselt 10,000 m3 gaasi. Tänane hind on nats alla EUR 0.4 m3. Ehk 5 aastaga 4k EURi, s.o. täpselt 1000 krooni kuus tänaste hindade juures. Kui ma oleks 5-toalise korteri kusagil vanas paneelikas ostnud, siis küttearve oleks ilmselt 7-8k kuus. Tulles tagasi igakuise väljamineku juurde, siis 7k kuus tähendab tänaste intressidega ca. 1.2m EEKi kallimat korterit.

Ehk - Kui inimene võtaks laenu ja vaataks laenumakset+kommunaali kui igakuist kulu, siis puhtalt kütte arvelt võiks ta uue korteri eest maksta 1.2m rohkem minu näitel. Sinna juurde tulevad kõik muud sarnased asjad - elektrisüsteem vajab vanal majal välja vahetamist, trepikojad lagunevad, katus tahab parandamist, torud on läbi roostetanud majas, hallitus võib sees olla jne. Ja kokkuvõttes - kasutusmugavus loeb ka! Keegi ei vali 10-aastat vana autot kui talle selgitada, et lisakütus+remont läheb sama kalliks või kallimaks kui uue Lexuse liisingumakse. Miskipärast korteritega inimesed teevad seda täna.

Codecci
28.05.11, 17:15
See kommunaalide värk on sul imo mingi erand, nt:
1) http://www.city24.ee/kinnisvara/korter/902027
Vana Mustamäe korter, 61m², keskküte - kommunaalid talvel kõige külmemal kuul oli 140 eurot, millest 88 eurot oli küttearve

2) http://www.city24.ee/kinnisvara/korter/883392
2005a kesklinna korter, 102.40m², gaasiküte - kommunaalkulud suvel ca 77EUR, talvel ca 179EUR

Selge vahe on küll sees, aga mitte nii suur. Aga muidu väga head ja sisukad postitused (nagu alati) :)

Potsataja
28.05.11, 17:38
100kr/m² küttearve puhul peab maja või haldajaga midagi tõsiselt valesti olema. Meie 5-toalise vana paneelika (alevis) max. oli 1,6€/m². Samas tolmuahvi näide enda korteri põhjal on lausa imeodav ja tõenäoliselt ka uute majade puhul alla keskmise.

Nõukaajal ehitatud kortermajad peaksid valikust välja jääma, pigem oleks mõttekas investeerida Kalamaja renoveeritud korterisse.

alaska
28.05.11, 17:52
Kui paneelika fassaad ja katus on renoveeritud, pole mingit mõtet enam neid algselt planeeritud kasutusea numbreid vaadata.

muruntau
28.05.11, 18:43
Täiesti nõus tolmuahvi jutuga, paneelikate hinnad on nende tulevikuväljavaadetest väga lahku läinud. Paneelikad lähevad imo 10-15 aasta pärast sama teed, mis väikelinnadeski: lammutamisele. Sest selle ajaga on inimeste reaalsissetulekud kasvanud 50-100% ja sellise sissetuleku juures ei taha keegi paneelikas elada. Siis hakkavad paneelikad järjest tühjemaks jääma ja kui vanadel olijatel saab lõpuks villand tühjade korterite kütte- ja korrashoiu kulude eest tasumisest, hakataksegi neid järjest maha tõmbama.

alaska
28.05.11, 18:57
Kindlasti nii ei ole. Mis siis asemele tulevad? Eramajad? Troll sõidab, eramaja juurde, korjab peatusest 2 last ja viib 20km kaugusele kooli. Me elame siiski suures linnas ja suur osa korteriastjaid on noored pered. Alternatiiv on kuskile põllupeale ja siis naine töölt vabaks ja tassib lapsi kooli ja trenni, kuna buss käib 2 korda päevas.

5lehte
28.05.11, 19:14
Olles ise ehitus teemas sees ,siis endal oleks ikka ülimalt raske korralik uus maja(korter) leida ja kuhu oma raha paigutada pikkadeks aastateks. Siin kaks näidet.
http://www.parnupostimees.ee/?id=363500
Ja see vana paneelikas kus arvatavasti aastaid ka veekajustused olnud.
http://www.youtube.com/watch?v=KR_jZ5-ZwPM&feature=related
Pomme pole mõtet karta aga keskmise uue maja eluiga on tunduvalt lühem kui keskmise vana.

muruntau
28.05.11, 19:29
Kindlasti nii ei ole. Mis siis asemele tulevad? Eramajad? Troll sõidab, eramaja juurde, korjab peatusest 2 last ja viib 20km kaugusele kooli. Me elame siiski suures linnas ja suur osa korteriastjaid on noored pered. Alternatiiv on kuskile põllupeale ja siis naine töölt vabaks ja tassib lapsi kooli ja trenni, kuna buss käib 2 korda päevas.

Kusjuures lähebki nii tegelikult. Vaata ükskõik millist arenenud maa keskmise suurusega linna, üheski ei ela 60-70% inimestest kõrgetes paneelikates, pigem 20-30% kanti. Linn kasvabki laiusesse, tekivad väiksemad eeslinnad madalamate majadega ja linna piiridesse tekib uusi kõrgemaid kortermaju. Mitte nagu praegu, et üksteisest mitme kilomeetri raadiuses eri arendajate väiksed külakesed, vaid ikka suuremad, mitmetuhande elanikuga eeslinnad, koos korraliku infrastrukutuuri, ühistranspordi ja sotsiaalasutustega.

alaska
28.05.11, 20:49
Jah, tegelikult küll.

privador
28.05.11, 21:38
hmmz, kas paneelikad on siiski kallid? Olen ka vaikselt uusehitisi vaadanud. Ikka alla 3 meegu ei mängi kuidagi välja.
Jah vb saab ka 1.6 vms, aga siis kuskil 30km linnast väljas põllu peal, mida ma kunagi ei ostaks.
Seega on ju vahe täitsa olemas 3 meeku vs 800k.
Teiseks isegi siis me ei tea uusehitise kvaliteeti, isegi kui me hurraaga ära ostame. Me ei tea mis materjale ehitaja kasutas.
Tõenäoliselt kasutati kõige odavamaid materjale(santehnika jne) savi ju peaasi et müüdud saab.

Teiseks kõik me pole ärimehed jne muud tegelased. On ka inimesi, kes saavad 300 euri kuus palka ja peavad ka kuidagi eluaseme leidma.
Ise olen mustamäel üles kasvanud, seega läheks iga kell mustamäele tagasi kui finantsseis halvaks läheks


Mis puudutab küttearveid siis nii ja naa. Ka uuseramud võivad korrlaikud kulud endale pookida.

Codecci
28.05.11, 22:01
hmmz, kas paneelikad on siiski kallid? Olen ka vaikselt uusehitisi vaadanud. Ikka alla 3 meegu ei mängi kuidagi välja.
Jah vb saab ka 1.6 vms, aga siis kuskil 30km linnast väljas põllu peal, mida ma kunagi ei ostaks.
Seega on ju vahe täitsa olemas 3 meeku vs 800k.
Teiseks isegi siis me ei tea uusehitise kvaliteeti, isegi kui me hurraaga ära ostame. Me ei tea mis materjale ehitaja kasutas.
Tõenäoliselt kasutati kõige odavamaid materjale(santehnika jne) savi ju peaasi et müüdud saab.

Teiseks kõik me pole ärimehed jne muud tegelased. On ka inimesi, kes saavad 300 euri kuus palka ja peavad ka kuidagi eluaseme leidma.
Ise olen mustamäel üles kasvanud, seega läheks iga kell mustamäele tagasi kui finantsseis halvaks läheks


Mis puudutab küttearveid siis nii ja naa. Ka uuseramud võivad korrlaikud kulud endale pookida.
Mis 3M? See aasta valmiv korter Mustamäel, eelmüügis 1.16M: http://www.city24.ee/kinnisvara/korter/860575

Ja eelmisel aastal valminud korter Nõmmel, 1.2M: http://www.city24.ee/kinnisvara/korter/902636

Või sa mõtlesid maju?

privador
28.05.11, 22:16
ei tegelikult ikka kortereid. Aga siis ka 70ruutumin, rõdu või terrassiga kesklinna lähedal. Lisaks pead ka parkimisplatsi eest maksma ja hind kerib päris kõrgeks. Aga need mustamäe korterid tunduvad suht ok olema.

Kas keegi on teinud uurimust, et kuidas hind erineb nt broneerimisest arendaja juurest või siis juba nn lõpptarbija käest ostes?
Kas seal on mingi hinnaaerinevus ja miks?

Pahvak
28.05.11, 23:09
Kuidas uute ehitiste puhul kvaliteedis kindel olla?

tolmuahv
28.05.11, 23:32
Pahvak - Vaata ehitajat. Ja küsi projekt-dokumentatsiooni müüjalt näha. Seal on kõik spetsifikatsioonid ära toodud. Aga ega lihtinimene ei viitsi ju tegeleda sellega. Ise ei saa aru ja spetsialisti palgata ei raatsi. Imo on see kõige lollikindlam ja odavam viis siiski.

Ma näiteks ostsin buumiajal endale elamise, aga veendusin väga põhjalikult kvaliteedis. Ise ei teadnud ehitusest sittagi, aga otsisin üles inimesed, kes teavad. Samamoodi, hetkel ehitan üht maja. Ehitaja on no-name (aga tuttavad soovitasid, pidi tubli olema). Samas võtsin kõige karmima ehitusjärelvalve ühest Eesti juhtivast ehitusettevõttest, kellele andsin instruktsiooni, et ajagu kõik peeneks. Järelvalve hind moodustab lõpuks maja hinnast ca. 1.5%. Aga kvaliteedis olen täiesti kindel.

con
28.05.11, 23:40
Kuidas uute ehitiste puhul kvaliteedis kindel olla?

Kui ise ehitaja pole siis väga raske märgata puudujääke. Spetsialist kaasa võtta siis ei oska ka tema öelda kas vannitoas seinad+põrand võõbati kummiga üle ennem kui plaatima hakati. Ehituse aeg kõrval pole siis väga ei saagi.

/kunagi aiafirmas ei viitsinud nt 5m postide jaoks auke kaevata paekivisse siis lasime lihtsalt relakaga alumisest otsast pool meetrit maha ja torkasime betooni. who could tell. Suur ja küllalti tuntud(reklaamitud) firma oli. Troppe võib olla igas firmas. Kui just isiklikult kedagi ei tea siis kindel olla ei saa.


Muidugi kodu ostes võiks ideaalis keegi asjatundja ikka kaasas olla täpselt sama moodi nagu platsilt autot ostes.

/tolmuahv on mõistlikult lähenenud.

ok2aa
29.05.11, 08:53
Mis 3M? See aasta valmiv korter Mustamäel, eelmüügis 1.16M: http://www.city24.ee/kinnisvara/korter/860575

Ja eelmisel aastal valminud korter Nõmmel, 1.2M: http://www.city24.ee/kinnisvara/korter/902636

Või sa mõtlesid maju?

need on poissmehe korterid. sellises kannatab elada täpselt nii kaua, kuni ei ole perekonda.

Codecci
06.06.11, 17:23
http://www.yitkodu.ee/index.php?tmpl=prices&id=35

Huvitav kas selliste suurtemate projektide korterite hinnad on ka tingitavad või on ikka üsna kindlalt paigas ja praeguses faasis kui tahad bronnida ei tehta midagi alla?

alaska
06.06.11, 17:47
Viimati kui ma seal Mäepealses ringi sõitsin, siis oli terve see kant üks suur fail arhitektuurilises mõttes. Mingid uuema aja paneelikad, mis omavahel absoluutselt kokku ei sobi, rohelist ei ole, tuultele avatud. ühel pool on mäealuse tööstushooned, teisel pool küll mets. Kole kant ühesõnaga.

Pahvak
06.06.11, 17:51
Mulle ei meeldi, et paljudel korteritel on magamistoad kõrvuti. Või on seinad tänapäeval tõesti helikindlad? :redface:

pastilaa
06.06.11, 18:17
Viimati kui ma seal Mäepealses ringi sõitsin, siis oli terve see kant üks suur fail arhitektuurilises mõttes. Mingid uuema aja paneelikad, mis omavahel absoluutselt kokku ei sobi, rohelist ei ole, tuultele avatud. ühel pool on mäealuse tööstushooned, teisel pool küll mets. Kole kant ühesõnaga.

Tuleb nõustuda. Kui soov Tallinnas elada, aga kesklinna/kalamajja ei taha korterit, siis näiteks see on tore variant www.kuldala.ee (autovaba park majade keskel, 1km jooksurajaga, kui bussiga tahad sõita, siis 5min kaugusel on NR2 bussi peatus - ainuke tallinna bussiliin, kus valge inimese kombel sõita kannatab). Ise olen siin elamist praktiseerinud kolm aastat ja väga rahul.

muruntau
08.06.11, 23:36
High Roller Lauri otsib kampa uut kauplejat:

https://fp.lhv.ee/forum/free/127457

leits
08.06.11, 23:49
Kunagi mõtlesin, et võiks ka seda maailma uurida, aga see tundub lihtsalt kuidagi nii fcked up ja complicated ja ala kui 100k$ pole algkapitaliks siis ei olegi mõtet toksida vms .. Isenesest väga huvitav ala, kuid et natukenegi "poindist" pihta saada kulub prolly aasta+ ennem ..

privador
09.06.11, 00:19
ei saagi aru nagu poindist. Nagu ma saan aru otsivad nad tyypi, kes toob neile reaalsed rahateenimisideed.
Aga, kui tüüp teab ise kuidas raha teha, miks ta peab seda infot nn jagama ja ise teenima ei pane?
Ja ka vastupidi-tüübil, kel pole raha, pole tõenäoliselt ka reaalseid ideesi kuidas raha teha.

see oleks sama, kui ma otsiksin mängijaid, keda steikida 500% overlayga turnale. Tulud teeme 60-40
või ma olen midagi valesti aru saanud?

Potsataja
09.06.11, 00:31
Praegusel ajal on tööturul üsna levinud see ideede teema. Ideid võid tööotsijatel päris mitu saada aga tööle võtad (soovi korral) ühe.

ranka
10.06.11, 11:26
ei saagi aru nagu poindist. Nagu ma saan aru otsivad nad tyypi, kes toob neile reaalsed rahateenimisideed.
Aga, kui tüüp teab ise kuidas raha teha, miks ta peab seda infot nn jagama ja ise teenima ei pane?
Ja ka vastupidi-tüübil, kel pole raha, pole tõenäoliselt ka reaalseid ideesi kuidas raha teha.

see oleks sama, kui ma otsiksin mängijaid, keda steikida 500% overlayga turnale. Tulud teeme 60-40
või ma olen midagi valesti aru saanud?

WUT? Sa tegid ju kunagi seda Mansioni aegadele $100k GNT-le kus vaevu tuli prizepool $50k täis. Igal turkal jooksis sul mitu hobust.

muruntau
10.06.11, 11:57
ei saagi aru nagu poindist. Nagu ma saan aru otsivad nad tyypi, kes toob neile reaalsed rahateenimisideed.
Aga, kui tüüp teab ise kuidas raha teha, miks ta peab seda infot nn jagama ja ise teenima ei pane?
Ja ka vastupidi-tüübil, kel pole raha, pole tõenäoliselt ka reaalseid ideesi kuidas raha teha.

see oleks sama, kui ma otsiksin mängijaid, keda steikida 500% overlayga turnale. Tulud teeme 60-40
või ma olen midagi valesti aru saanud?

Ma ei usu, et neile see idee niiväga tähtis on. Pigem sellega testitakse inimese arusaamist turgudest. Neil on endal väga korralikult töötav mudel. Kui kellelgi oleks tõpoolest mõni uus meetod, kuidas turul +$100k aastas kokku ajada, siis poleks tal mingit mõtet sinna minna. Kui ka tuleb mõni keskmise väärtusega järgi proovimist väärt idee kellelgi, siis see oleks pigem boonus lihtsalt. Tõenäoliselt on neil ettevõtmine lihtsalt suuremaks kasvanud ja osa ülesandeid tahetakse suuremale arvule inimestele ära jaotada.

Selles suhtes on see pakkumine supervõimalus taibukatele, kuid ilma BR'ita kuttidele end börsil proovile panna. Alguses õppimine + lihtsamad ülesanded, edasi võib juba väga korralikult teenima hakata. Omal käel alustamine on siin tõenäoliselt palju raskem kui pokkeris, seal saaks coachi, actionit ja palka ka selle eest!

Potsataja
10.06.11, 12:47
http://www.oxfordpark.ee/518est.html

Kas tegu on hea investeeringuga või on liikvel hoopis mingi uus scamsystem ?

tolmuahv
10.06.11, 15:41
http://www.oxfordpark.ee/518est.html

Kas tegu on hea investeeringuga või on liikvel hoopis mingi uus scamsystem ?

Mu tutvusringkonnas on päris palju inimesi, kes teavad kinnisvarast, investeerimisest jms seotud valdkondadest päris palju. Kellelegi ei tundu see oxfordparki projekt ei realistlik ega tegijale kasumlik. Tavaliselt tuleb sellistest asjadest eemale hoida, sest keegi niisama kingitusi ei tee. Enne ostu võtke igaks juhuks Oru Kodu 2007. aasta materjalid ette ja vaadake, palju sellest realiseerus. Kui kõik see välja ehitatakse, siis saab õunte pealt otsustada. Aga ma paneks raha selle peale, et ei ehitata.

Potsataja
10.06.11, 16:18
Mulle tundub ka see projekt kuidagi ebareaalne. Samas koostööpartnerid on neil Eesti mõisted tuntud ja kõvad tegijad.

ristijeesus
10.06.11, 16:55
Avatud köök/Elutuba - 29,6 m²
Magamistuba 1 - 10,5 m², kaasaarvatud garderoob
Magamistuba 2 - 10 m²
50k€ karp Juuru lähedal. Kas see saaks kuidagi hea investeering olla? Täielik võhik sel alal, paluks mitte peksta.

ok2aa
11.06.11, 09:38
Avatud köök/Elutuba - 29,6 m²
Magamistuba 1 - 10,5 m², kaasaarvatud garderoob
Magamistuba 2 - 10 m²
50k€ karp Juuru lähedal. Kas see saaks kuidagi hea investeering olla? Täielik võhik sel alal, paluks mitte peksta.

jeesus ei.

k2snakalle
12.06.11, 22:31
jube kallis hind jah.

Aga oleneb kõik kas maad ka kaasa antakse? Kui palju on metsa jne

Potsataja
12.06.11, 22:41
Ma arvan, et valdav enamus inimestest oleks huvitatud võimalusest osta 72 ruutmeetrit uut elamispinda vähema, kui 50k€ eest. Seega jagage kogemusi, kust saab odavamalt.

k2snakalle
12.06.11, 22:46
neid sellistes kolkakülades leidub küll ja veel.

Potsataja
12.06.11, 22:52
Näiteid palun ? Igaks juhuks lisan, et need näited peaks olema uusehitised ja max. 50km Tallinnast (või ka Tartust).

Ehk kui mul oleks selline raha ja ma usuks ellpool mainitud projekti teostumisse 90%+, siis ostaks kindlasti.

Codecci
16.06.11, 23:09
Leidsin Tarkinvestor.ee lehelt Wiki kus oma võhiku-küsimustele päris palju vastuseid saan. Kas see lõik peab paika:
"Pikas perspektiivis on globaalsed aktsiaturud tõusnud ca. 11% aastas. Kelle jaoks see tootlus piisav ning on ka kannatust aktsiaturgude lühiajalisele kõikumistele mitte tähelepanu pöörata, võivad üsna kiiresti õppida selgeks viisi, kuidas sellist tootlust saavutada."

Allikas: http://www.tarkinvestor.ee/artiklid.php?idee=2

Codecci
25.06.11, 19:18
Miks ei soovitata aktsiatesse investeerida lühikeseks ajaks? Selles suhtes, mida lühem periood seda suurem variance, aga võrreldes nt pokkeriga, siis oma peas kujutan ma seda ette nii, nagu mängida 100 kätt vs mängida 100,000 kätt, 100 käe jooksul variance mängib suurt rolli ja suure tõenäosusega võid miinusesse jääda, aga oodatud tulu on paigas ja samas võid nö joosta ka hästi ja teenida rohkem kui oodatud tulu, aga 100 käe mängimine on siiski mõtekam kui lasta rahal niisama seista hirmus, et nii lühikese ajaga ei tule õige winrate välja ja võid raha kaotada.

Saan ma millegist valesti aru või on mingid teised faktorid mistõttu ei tasu seda teha, vahendustasud üsna kõrged, maksud vms?

kaval-ants
25.06.11, 20:07
Leidsin Tarkinvestor.ee lehelt Wiki kus oma võhiku-küsimustele päris palju vastuseid saan. Kas see lõik peab paika:
"Pikas perspektiivis on globaalsed aktsiaturud tõusnud ca. 11% aastas. Kelle jaoks see tootlus piisav ning on ka kannatust aktsiaturgude lühiajalisele kõikumistele mitte tähelepanu pöörata, võivad üsna kiiresti õppida selgeks viisi, kuidas sellist tootlust saavutada."

Allikas: http://www.tarkinvestor.ee/artiklid.php?idee=2

Julgen väita, et peab paika küll (siiani on paika pidanud), aga iseasi on selle "lühiajalise kõikumise" ajaline määratlemine - paarist kuust paari aastani ilmselt...

adam_q
29.06.11, 12:07
Miks ei soovitata aktsiatesse investeerida lühikeseks ajaks? Selles suhtes, mida lühem periood seda suurem variance, aga võrreldes nt pokkeriga, siis oma peas kujutan ma seda ette nii, nagu mängida 100 kätt vs mängida 100,000 kätt, 100 käe jooksul variance mängib suurt rolli ja suure tõenäosusega võid miinusesse jääda, aga oodatud tulu on paigas ja samas võid nö joosta ka hästi ja teenida rohkem kui oodatud tulu, aga 100 käe mängimine on siiski mõtekam kui lasta rahal niisama seista hirmus, et nii lühikese ajaga ei tule õige winrate välja ja võid raha kaotada.

Saan ma millegist valesti aru või on mingid teised faktorid mistõttu ei tasu seda teha, vahendustasud üsna kõrged, maksud vms?

ma olen võrreldes oma investeerimissõpradega aru saand, et pokker on kõvasti edukam ja riskivabam tegevus. hoiukontodel seisab, nagu öeldakse, laiskade inimeste raha, kes ei leia seda mujale (ettevõtlus jne) panna.

tolmuahv
29.06.11, 12:39
Miks ei soovitata aktsiatesse investeerida lühikeseks ajaks? Selles suhtes, mida lühem periood seda suurem variance, aga võrreldes nt pokkeriga, siis oma peas kujutan ma seda ette nii, nagu mängida 100 kätt vs mängida 100,000 kätt, 100 käe jooksul variance mängib suurt rolli ja suure tõenäosusega võid miinusesse jääda, aga oodatud tulu on paigas ja samas võid nö joosta ka hästi ja teenida rohkem kui oodatud tulu, aga 100 käe mängimine on siiski mõtekam kui lasta rahal niisama seista hirmus, et nii lühikese ajaga ei tule õige winrate välja ja võid raha kaotada.

Saan ma millegist valesti aru või on mingid teised faktorid mistõttu ei tasu seda teha, vahendustasud üsna kõrged, maksud vms?

Codecci - Põhimõtteliselt on vastus selles, et aktsiaturud käituvad lühiajalises perspektiivis ettearvamatult ja irratsionaalselt. Heaks näiteks on Eesti turg 2011 aastal: Ettevõtete tulemused on üldiselt väga head ja majanduskasv 8.5%, aga turg on alla tulnud. Põhjuseks on lihtsalt üldine maailma aktsiaturgude nõrkus ja sellest tulenev kapitali väljavool Eestist.

Lühiajaliselt võib investeerida küll ja enamik investoreid teebki seda. Aga keegi ei suuda võhikust kliendile ära seletada, et ta sai 4 kuuga -40% tootlust ja sealjuures tegi investeerimisnõustaja head tööd ja ta peaks rahul olema, sest turg kukkus samal ajal 50%. Sellepärast kasutataksegi väga lihtsustatud lähenemist, mis sisult ütleb, et kui tootlus halb on, siis järelikult on periood veel liiga lühike.

Umbes nagu kui su vanaema tahaks näha, kuidas sa pokkeriga pappi kokku ajad. Sa leiad bumi, kes stackib end paar korda any2 vs sinu AK ära ja hitib. Sessi lõpus on vanaemale raske seletada, et tegelt oli kõik hästi ja sa oled parem mängija, kuigi kaotasid € 5k.

privador
29.06.11, 13:22
Kunagi käisin telelri juure investeeirmisnõustamine vms
Näidati mingit fondi graafikut oli nn aasta otsa staabiilselt mingi 40 100 punktini tõusnud. Loomulikult kui käis 2009 jõnks läbi oli fond ka mõnusalt 20 peal
Inimesele tekib esimene reaktsioon. Tõuseb järelikult tasub osta. Kui langeb, siis ju ei tasu osta!

Kuid vahest turg ka reageeirb üle. Vahest toob krahh alla ka häid ettevõtteid. nt telekome Leedu telekomi sai 2009 cas 1 liti eest, mis oli suht no brainer ost
Või teine näide. Kui oli Jaapani maavärin, siis hävis autotööstus tervikuna. Aga siis turg järsku mõistis, et ta oli vea teinud, nimelt euroopa autotööstus peaks just võitma sellest kui jaapan ceashib-konkurendid hävivad. Ja ford jt panid raketina ülesse
Kolmas näide samuti jaapani crashist. Kui tuumareaktorite aktsiad said kõvasti lüüa-siis nn tüüpiliselt nn päiskeenergia akstiad tõusid lakke. Aga siis jälle selgus, et need nn solarid saavad oma träni jaapanist ja soalrid andsid suure tõusu kohe tagasi.

Mrt1989
29.06.11, 20:13
Kas keegi foorumist HYIP e on katsetanud ? Olen uurinud ja kuskil 2 saiti tunduvad väga legit olevat . 1.6% intressi päevas 150 päeva .

Provoker
29.06.11, 22:10
need hyipid (high yield investment program) on püramiidi sugemetega. Nii kaua kuni uusi kasutajaid peale tuleb, makstakse olenevalt saidist igapäevaselt sulle intresse, aga üldiselt lähevad nad üsna kiirelt põhja. Ei soovita

tolmuahv
30.06.11, 01:10
Stay the fuck away. Keegi saab sealt absoluutselt kindlasti tüssu ühel hetkel. 1.6% per day = 500%+ p.a. Sellist "hoiuseintressi" ei paku keegi. Samahästi võib nigeeria kirjasõpradele raha shippida. Neil pidi olema 560,000 triljonit dollarit kusagil pangas pärandusena ja teie nimesilt juures.

muruntau
02.07.11, 10:04
Priva poole aasta tulemused on väga kenad, wp!

Kloonike
03.07.11, 12:57
Stay the fuck away. Keegi saab sealt absoluutselt kindlasti tüssu ühel hetkel. 1.6% per day = 500%+ p.a. Sellist "hoiuseintressi" ei paku keegi. Samahästi võib nigeeria kirjasõpradele raha shippida. Neil pidi olema 560,000 triljonit dollarit kusagil pangas pärandusena ja teie nimesilt juures.

+1. Kuigi ca 10a tagasi poisikesena sai taolistes kohtades isegi kasumit näidatud (summad jäid alla $500). Lõbu laialt aga tõsise rahaga ei soovita küll seal "investeerida". Puhas gamble, kas saad õigel ajal raha välja. Kujutan ette, et mida väiksemad on summad, seda kergekäelisemalt neid makstakse, et endale positiivset feedbacki saada.