View Full Version : Muru teisel pool aeda ikka rohelisem ehk elu välismaal
Isegi praegu, kui majandus on siinkandis selgelt tõusuteel, räägivad ikkagi paljud, kuidas peaks siit ansipite nuumamise, kehva elujärje ja külma kliima eest massiliselt evakueeruma. Ütleks, et täis bs eluga mitte toime tulevate inimeste suust. Sellistel pole ka välismaal elu nii lill midagi. Elu kuudis koos teiste immigrantidega, kitkuda kalkuneid või vedada meloneid ja kui nii jääb juba paarsada euri üle on tõelised rahabossid valmis.
Kuldne tsitaat LHV foorumi sarnasest teemast:
"Välismaal elamine tundub väga lahe siis, kui sa ise Eesti elad ja vahest välismaale lühemaks ajaks, näiteks puhkuse või ärireisi raames, satud. Kui sa aga välismaale elama asud, siis peale umbes kuute kuud avastad sa, et metrood on kerjuseid ja tõmmuka nahatooniga kahtlase välimise ja käitumisega noormehi täis, et latte ja saiakesed on Tallinna kohvikutes tegelikult paremad kui suvalises Euroopa metropolis, et ise kasvuhoones kasvatatud tomatid on maitsvamad kui välismaa supermarketites pakutavad vesised Hollandi omad ja et ainus tegelik eelis välismaal elades on suurlinnade lähedus, aga kui sa poole aasta jooksul juba kolm korda Pariisis oled käinud, siis hoolimata enesele sisendamisest ja feissbukis rõkkamisest, kui üliväga cool ja romantiline linn Pariis ikka on, ei ole sul enda vastu aus olles enam väga viitsimist sinna neljandat korda minna. Lõpuks elad võõrana võõraste hulgas, kohalikke lehti ei loe ja uudiseid ei vaata, ei tea kes on sinu asukohamaa peaminister või president, kohalike jaoks jääd elu lõpuni ida-euroopa neegriks ja nendega suhtlemine taandub naabritele trepikojas tere ja head aega ütlemisega ning reedeti kõrtsis praalimisega kui kõva ja innovaatiline riik ikka Eesti on, mis olgem ausad, kotib kohalikke umbes samapalju kui sind arengud Ida-Aafrika gay skenes. Lõpuks häirib sind sinu sihtriigis kõik ja Eesti puhul tunduvad omamoodi ägedad olevat isegi vingus näoga teenindajad. Hiljemalt aasta pärast oled saba jalge vahel kodumaal tagasi ja naudid kauni emakeele helisevat kõla juba uue, värske pilguga."
Olen isegi pool aastat Londonis elanud, mitte just väikeste finantsiliste võimaluste juures ja kirjutan eeltoodud tsitaadile 100%liselt alla.
Või mis te arvate?
Tarmonator
23.08.11, 14:12
Olen ka ise 6 kuud Londonis "õnne" otsinud. Mingile lihttööle ei tasu never minna kuskile kõrgelt arenenud riiki. Elad seal veel rotimalt kui eestis. Siis juhtubki nii nagu selles tsitaadis kirjas, et elad 5 kaaslasega 2 toalises korteris ja sood sainsburyst ostetud freekartuleid päevast päeva, et aasta lõikes see 2-3k€ kõrvale panna. Seda saab ka eestis, ausalt. Lihtsalt omal kodumaal ei ole paljud nõus sellistes tingimustes elama, aga millegi pärast kaugel eemal küll.
Õemees alati toob mulle hea näite selle kohta. Ta on Soomes tööandja ja räägib kuidas eesti poisid seal elavad. Peost suhu. Sest nii kallis ju on, jube kui kallis (no tegelikult söögikraam ikka ei ole küll enam ammu kallim) ja siis tullakse nädalavahetuseks koju ja tõmmatakse sirgu kõik see raha kuskil kallis ööklubis, siis ei ole kallis.
Kui oled noor ja vaba, siis miks mitte käia ja tutvuda eluga. Aga mingit lihtsat õnne ja rikkust ei ole olemas.
LHV foorumi teema link pls.
In b4 Vennike ja Potsataja oponeerivad :).
LHV teema: https://fp.lhv.ee/forum/free/127590
http://www.e24.ee/529428/ajutiselt-valismaal-tootanu-teenis-seal-keskmiselt-403-000-krooni/
Ma arvan, et püsivalt riigist lahkunute puhul on see teenistus veelgi suurem. Isegi, kui arvestada kordi suuremaid eluaseme kulusid ja mingil määral kallimat toitu jääb neile seal ikkagi kätte tõenäoliselt samapalju, kui meil keskmine inimene palgapäeval kätte saab.
Meil on siin vähemalt kaks tagasi tulnud isikut (tylos, erplander) ja kaks välismaal töötajat (yolpa, vennike). Eks nemad oskavad täpsemalt rääkida sellest kuudis elamisest ja 200€-ga rahabossi mängimisest.
Tarmonator
23.08.11, 14:35
Küsimus ei olegi selles, kas väljaspool on palgad suuremad või väiksemad, vaid muus elukvaliteedis. Üpris keeruline on kuskil kaugel elu täiesti nullist alustada, uued sõbrad, vara soetamine, eluaseme soetamine kunagi jne jne jne. Et seda kõike saavutada pead sa kõvasti vaeva nägema.
Eestis on sul mingisugune lähtepositsioon ikkagi olemas. No kasvõi vanemate korter, vanavanemate pärandus, isa vana moskvits jne jne. Seal pead sa kõik endale soetama. Ja nüüd võiks uuesti hakata sissetulekuid ja reaalseid kulusid võrdlema. Inimesed millegi pärast näevad ainult suuri palganumbreid, aga ei näe selle taha.
Täpselt sama nagu kiruda poliitikuid nende suure palga pärast...nahhui näe ise samapalju vaeva ja kandideeri ja mässa ja ole ja teeni. Aga ei, viriseda on alati lihtsam ja sellepärast paljud ongi kõigest koristajad.
koristajad = lihtsalt näide, mul ei ole midagi koristaja kui ameti vastu
rohelinekonn
23.08.11, 14:47
Nagu tarmonaator ütles siis alguses hakka uuesti asju soetama ja kõike muud. Kui ma tüdrukuga soome tööle läksin üürika võtsime siis isegi lampe polnud said totaalselt tühja korteri ainuke koht kus valgus oli oli vannitoas mujale hakkasime lampe ja kõike muud ostma. Tõesti Palk oli päris priske kui vaadata seda eesti pinnal olles. Seal olles oli see täitsa keskmine. Oleks ma elanud eestis samal ajal töödanud kokana ja mu tüdruk oleks saanud sama palka mis mina eestis omal ajal sain siis ei oleks elu olnud halvem kohe kuidagi pigem oleks olnud mugavam ja kergem. Soomes on paberimajandus täiesti hull. Kõik võtab aega sul vähemalt kuu kui midagi ajad ja ega kedagi suurt ei koti kah mida sa tahad.
Mina olen seda meelt, et kui inimene saab endaga hakkama, siis saab ta hakkama igal pool.
Läksin Londonisse suht vahetult peale Eesti ühinemist EUga, ehk siis millalgi 2004 aasta teisel poolel. Täiesti iseseisvalt, keegi ees ei oodanud. Töö leidmiseks kulus täpselt 4 tundi, reede hilisõhtul jõudsin, laupäeval 17.30 asusin juba ametisse. Sain sealt 6 aastaga väga palju tuttavaid ja mõned väga-väga head sõbrad. Ma ei viitsi hakata vaidlema teemal "kus on parem elu". Elu on täpselt nii hea kui palju sa vaeva viitsid näha. Küll aga on Londonis võimalusi rohkem. Võimalusi käia kultuuri nautimas, võimalusi süüa iga päev erinevas kohas, võimalusi leida tööd. Iseasi, kuipalju keegi neid võimalusi kasutada viitsib. Mina kasutasin. Peale sealsete muusikalide, muuseumite, söögikohtade ja mis kõige tähtsam - teeninduse nautimist on ikka väga narr Eestisse puhkama minna. Täielik kuradi naerunumber. Ainuke asi millest mul siiralt kopp ette sai Londonis, olid kuradi neegrid. Harimata, laisad ja ülbed. Ei ma ei ole rassist, aga kui sa seda jama päevast päeva näed, siis saad aru. Need delfi idioodid, kes neegrit vaid telekast näinud on, ei tohiks kunagi rassismi koha pealt sõna võtta.
Sai Londonist kopp ette, kolisin ära Austraaliasse. Töö leidmiseks kulus umbes 3 minutit. Lõin telefoniraamatu lahti, otsisin oma erialase firma numbreid, teise kõnega näkkas. Tänaseni olen seal tööl (10,5 kuud), elan Perthis, ilusas 145m2 korteris oma naise ja ühe asiaaditirtsuga. Ei ole ühtegi melonit puutunud, ei ole farmis kanu kitkunud, ometi on teise aasta viisa ammu käes ja sponsorshipki peale seda ootamas.
Kui inimene midagi teha ei oska/taha/viitsi siis pole muidugi kuskile mõtet minna. Hea raha eest peab tegema kõvasti tööd igas riigis. See on vale arusaam, et mujal sind kullatakse üle lihtsalt kohale veeremise eest.
Samas muidugi on Austraalia miinimumpalk ~3* suurem kui eesti keskmine palk. Siinne tööpuudus on ca 5%, aga need on aborigeenid ja muud joodikud, kes ei tahagi kunagi tööle minna. Kes natukenegi tahab tööd teha, see saab siin maal seda teha. Ja normaalse raha eest.
ahjaa, big fucking LOL @ latte maitseb tallinna kohvikutes paremini. serveeritakse sooja vett, mille sees mingi idioot on odavaid kohviubasid leotanud. tere, palun, kuidas käsi käib, soe naeratus - maruraske leida Eestis.
EDIT : Mu lemmikkohvikus Londonis joonistas tibi latte peale igal hommikul erinevaid lilli ja värke piimavahuga.
No mis vahet seal on. Kui inimene tahab künka otsas elada, siis las ta teeb seda. Kui inimene tahab kuskile koopasse või pommiauku pesa teha- aga palun! Vaba maailm, vähemalt ideeliselt võiks olla.
Njah, eks see küsimus taandubki mingil määral sellele, kas hindad mõnda sadat kuni tuhandet euri kõrgemalt kui sõpru-sugulasi, emakeelt, tuttavaid kohti, isamaad, siinseid mälestusi. Nadi elu on elatud, kui nii on.
Selle latte OT kohta niipalju, et isik, kes seda ütles päris pikka aega läänes ka lääne mõistes väga head elu elanud ja ta lauseid väga läbimõtlemata just ei loobi, seega seal peab mingit tõde olema. Aga obv pole see point siinses kontekstis.
Kui inimene midagi teha ei oska/taha/viitsi siis pole muidugi kuskile mõtet minna. Hea raha eest peab tegema kõvasti tööd igas riigis. See on vale arusaam, et mujal sind kullatakse üle lihtsalt kohale veeremise eest.
Jutu point suures osas ongi see imo. Loed delfi/postimehe...misiganes kommentaariumit. Küll ikka on eestis halb elada - ansip röövib kõik paljaks, savisaar on riigireetur ja kellestki teisest pole mõtet rääkida. Palgad on väiksed, tänavad mustad jne. Aga vähemalt minu arust on sealne seltskond see, kes arvab, et oleks vaid raha soome laevapileti ostmiseks ja mõni tuttav seal, siis aastaga oleks 7. seeria BMW istumise all - kusjuures mittemidagi tehes.
Need, kes saavad Eestis hakkama, saavad ka välismaal kui tahavad.
See on täiesti normaalne , et inimesed käivad ära (eriti noored) aastaks, paariks välismaal tööd tegemas. Mõtlevad inimesed saavad aru, et see ei ole aastaga rikkaks kampaania ja on rahul, kui saavad seal teenitud rahaga kohapeal elada ja ringi käia. (Sõber jõudis just augustis austraaliast tagasi).
kirjutan vennikese jutule alla igatpidi.
Ise läksin ka lampi.
Kuigi perth mulle ei meeldinud. Kuidagi steriilne ja kuiv linn oli.
Ise tegin kerge tuuri perthist kununurrasse 3ndal päeval. Seal korjasin mangosid mingi nädala vist. Siiis Broome´i, kus 10 päeva olin pärlilaeva peal.
Edasi tulid jõulud ja uusaasta ja suur seisak.
Linna peal töötas ainult üks ehitusfirma püdae ajal. Enamustel mingid kollektiivpuhkused.
Lendasin õue peale ja ütleisn, et tahan tööle.
Saingi, peale paberite kordaajamist.
Tegin suht kõike, mida ehituse peal teha annab.
Idaeurooplasena venides paistad seal ikka silma, kui kõrval siidikäppadega belglased ja saksa tudengid wet seasonil nagu ladvaõunad minestavad.
Peale paari kolimist sain Kesklinna katusekorteri. Üür ei maksnud sittagi ja jumala lahe elu oli.
Pakuti ehitusfirma poolt ka võimalust nende kaudu paari aastaga elamisluba saada, kui ehituskooli minna nende kulul.
Sponsorlust pakuti veel paari alltöövõtja poolt. Üks basseinifirma ja üks betoonifirma.
Idaeurooplasena löödi venelastega kohe ühte kampa ja kutsuti vassiiliks, vassiili zaitsevi järgi. Afgaani plaatijad alguses vihkasid, aga hiljem olid hullud sõbrad, kuna olime vennasrahvad nõukogude okupatsioonist, kui teada said, et ma ei olegi venelane.
Elu oli ikka sitaks lebo, kuna seal pidi ikka istaks vähe ennast liigutama, et rohkem teha, kui kohalikud, või Lõuna-Euroopa siidikäpad.
Aga ei tahnud elupõliseks ehitajaks hakata ja kui Aviation Firefighter Programmi sisse ei saanud, kuna kodakondsust ei olnud, siis tulin tulema, sest Eestis oli vaja pokkeriproks hakata. Rofl. What a fail!
Kui oled ise pealehakkaja, siis saab ilusti hakkama seal.
tra head croissanti või sandwichi tahaks küll kuskilt tallinnas saada.
Njah, eks see küsimus taandubki mingil määral sellele, kas hindad mõnda sadat kuni tuhandet euri kõrgemalt kui sõpru-sugulasi, emakeelt, tuttavaid kohti, isamaad, siinseid mälestusi. Nadi elu on elatud, kui nii on.
Ma pole kunagi kusagile läinud eesmärgiga julma pappi kokku ajada. Ma lähen elama, kui jääb üle raha, siis on tore. (Siin riigis kipub jääma, alguses oli obv raske, osta autod, arvutid, korteritagatised ja kõik muu) Head sõbrad jäävad, kui satun Eesti, tõmbame peod käima ja tundub, nagu ma poleks ära olnudki. Või tulevad sõbrad külla. Õdede-vanemate jaoks on telefon ja skype, saab hakkama, nendel on siiralt hea meel kui ma oma eluga rahul olen. Emakeelt olen viimased 7 aastat välismaal olles kasutanud rohkem, kui kahel viimasel aastal Eestis töötades.
Kuhu riiki soovitaks minna eks-pokkeriprol, kellel pole haridust ega töökogemust? Mida CV-sse kirjutada?
Jutu point suures osas ongi see imo. Loed delfi/postimehe...misiganes kommentaariumit. Küll ikka on eestis halb elada - ansip röövib kõik paljaks, savisaar on riigireetur ja kellestki teisest pole mõtet rääkida.
irww.. sellega tuli kohe meelde seik mis töökaaslane rääkis.. tal eramaja ja mingi päev oli tal keegi sissesõidutee kinni parkinud mingi suht edeva vanema mersuga.. no kuna värava peal silt, et ei tohi sinna parkida ja vaja välja sõita, tüüp kutsub mupo kohale, see veab mersu minema.. ja kohe nõks peale ära vedamist tulebki mingi venelane selline pooltressides ärimees.. laiutab käsi jms.. töökaaslane astubki juurde ütleb et kuule sa parkisid valesse kohta ja panid tee kinni.. MUPO viis su auto ära.. mille peale tüüp kohe sajatas: "Kjuradi Ansip..." ja mingi vene keelne mula järgi.. vot selline on meie maal meedia ja ajupesu ja propaganda kinnistamine..
Rikka ja tööga inimese jutt. Mõlemad eesliited on muidugi sellised mööndustega ja vaieldavad, kuid ma usun, et suurem osa siit pole kunagi eriti nälga tundnud või pidanud kuu lõpus muretsema, et kas elekter jääb korterisse alles või võetakse see ka ära, sest küte on juba läinud.
Pisemaid probleeme on tõenäoliselt kõigil olnud, kasvõi tudengieas, kuid ma mõtlen seda teemat vähe laiemalt.
Võtaks näitena ennast. Lastakse täna lahti, et mis siis edasi. Olen 31-aastane. Olen viimased viis aastat töötanud geograafiaõpetajana.
Oletame, et ma ei saaks siin riigis erialast tööd (jah, ma tean, et õpetaja saaks, kuid mängime kaasa). Seega, mis on minu võimalused, kui mul on vaja maksta kommunaalid, autoliising, toita peret (näiteks ka üks laps), tasuda õppelaen (paljudel kindlasti ka kodulaen ja tarbijalaen vms) jms tavaline värk.
Väga lihtne on siin muidugi:
a) taguda rusikaga vastu tisse, et mina olen nii proff, et saan töö
b) võtan selle ameti, mida pakutakse - lähen kasvõi kassiiriks või turvameheks
Tegelikult on mõlemad variandid absurdsed.
A juba seetõttu, et pangaanalüütik või ajaloolane päris niisama ehitajaks või torulukksepaks või gigaloks siiski ei hakka ning erialasega on nagu on.
B seetõttu, et suurem osa sellises vanuses inimesi istuvad kodus töötuna, kui lähevad kuhugi turvameheks, kus sõbrad-sugulased-vihavaenlased neid näha võiks.
Ehk laiata ja lubadusi jagada võib, kuid reaalselt (eriti kui veel nt last pole) on tõenäolisem, et sa vaatadki vaarikate ja melonite poole, sest välismaal sa oma kursa- või klassiõega kokku ehk ei põrka, kuid raha saad tasku küll.
Või siis oled 24-aastane ja lõpetasid TÜs maastikuarhitektina. Mis edasi? Tööd kohe pole, kuid midagi teha tahaks. Siingi on loogilisem kiigata välismaa poole – olgu selleks Austraalia, Tai, Soome, UK või USA.
Elu välismaal ei pea olema täis päikesepaistet ning printing moneyzzzzzz, kuid juba onu Maslow on teinud ühe toreda joonise. Elu käib selle järgi ja kui selle esimese taseme jaoks on vaja välismaale minna, siis pole midagi teha või ette heita.
Ehk kui sul on kõht täis ja jääb isegi üle, et Eestisse tulles see ülejääk laiaks lüüa, siis ongi elu parem kui varem. Nii lihtne see ongi.
Täiesti eraldi teema on muidugi see, et kas suhtumise muutmise ja igavese kokkuhoiu asemel arenemisse panustamisega ei saaks paremaid tulemusi.
Kuhu riiki soovitaks minna eks-pokkeriprol, kellel pole haridust ega töökogemust? Mida CV-sse kirjutada?
CV-sse kirjuta seda mida kuulda tahetakse. Ole loominguline, kohane, bluffi. Aga soovitan semibluffi, et mingi backup alibi alati olemas oleks.
Või siis oled 24-aastane ja lõpetasid TÜs maastikuarhitektina. Mis edasi? Tööd kohe pole, kuid midagi teha tahaks. Siingi on loogilisem kiigata välismaa poole - olgu selleks Austraalia, Tai, Soome, UK või USA.
Keegi teab mõnda noort maastikuarhitekti, kes erialast tööd teeb?
mine proovi austraaliat ...
Soovitaksin uurida selliseid kohti nagu Malaga, Aya Napa - Küprosel, Ibiza ja muud turisti regioonid ja kindlasti ka Austraalia. Suvel võib seal väga head palka teenida. Töötasin ise Ibizal ühe klubi jaoks ja müüsin pileteid. Päevas 100 EURi teenida ei olnud mingi probleem. Suvega säästsin päris suure hunniku raha ja elasin sellega Eestis peaaegu aasta aega. Nüüd töötan Eestis ühes krediidihaldusega tegelevas firmas ja teenin kuus ca. 700 EURi. Ei ütleks, et see mingi elu on. Samas olen ka kõrgharidusega aga minu erialal tööd leida on raske. Kindlasti soovitan käia aasta-kaks kuskil välismaal. Suurendab silmaringi ja annab hea kogemuse eluks. Soomes ja mujal on keskmine palk 2500 EURi ja hinnad on samad, mis Eestis. Meil on keksmine palk minig 600-700 EURi, proovi sellise rahaga maksta korter, kommunaalid jms. Ma arvan, et Eestis normaalselt ära elada peaks teenima mingi 1500 EURi kuus ja see ei tohiks ka pokkeris kuigi raske olla. ( NL 1000 20 buyin - 2000$) Endal ongi eesmärk aastaga jõuda nl200 ja seal hakata sellist raha teenima. Hetkel olen nl10 ja kuus tuleb ca. 200-300 dollarit ära.
CV-sse kirjuta seda mida kuulda tahetakse. Ole loominguline, kohane, bluffi. Aga soovitan semibluffi, et mingi backup alibi alati olemas oleks.
Olles ise intervjuusid teinud, siis absull ei meeldi sellised semibluffijad.
Unustage ära bluffimine keelte ja haridusega, üldjuhul jääte vahele.
Töökogemus - kui blufite, siis mõelge enne korralikult läbi mida räägite, eriti kui juurde kirjutad samast valdkonnast kuhu kandideerid - üldjuhul on teil vastas teist targem inimene, kes on oma tööd teinud juba mõnda aega. Tahes tahtmata tulevad mõned asjad välja intervjuu käigus ning kui üks asi on kahtlane, siis kaob usaldus ka teiste vastu.
oot, õpetajad saavad endale autoliisingut lubada?
WeThePeople
24.08.11, 14:54
üldjuhul on teil vastas teist targem inimene
kuid ärge unustage et see arvamus muutub nii paari kolme nädalaga :)
Soomes ja mujal on keskmine palk 2500 EURi ja hinnad on samad, mis Eestis.
Hinnad samad? Võib-olla grocery ainult, kinnisvara ostmine-rentimine sitaks kallim, teenused sitaks kallimad, väljas söömine kallim, alkohol sitaks kallim, kütus kallim, ühistransport kallim jne.
Hinnad samad? Võib-olla grocery ainult, kinnisvara ostmine-rentimine sitaks kallim, teenused sitaks kallimad, väljas söömine kallim, alkohol sitaks kallim, kütus kallim, ühistransport kallim jne.
Peab nõustuma. Kui sööd säästukst ostetud vorsti ja saia ning elad vagunelamus, siis on jah hinnad samad. Tavalises urka restoranis 1inimese arve 30+ euri garanteeritud.
0,4l coola maksis 7euri viimases restos kus käsisin ja tegu ei olnud kesklinnaga.
Diisel on peaaegu sama hinnaga mis meil, v2ga suurt vahet ei tohiks olla .. kui vist 24/7 kuskil tyrklaste pizza baris syya ,siis vist on jah enam vh2em sama hind ..
kokkuvõtvalt, pole kuskil pudrumägesid ega piimajõgesid, kogemuse ja keele pärast tasub selliseid elumuutuseid ette võtta, eriti kui noorena on veel võimalus, hiljem kui pere ja lapsed taga, siis on asi oluliselt raskem, igal pool on nii, et targemad ja usinad inimesed elavad paremini kui lollid ja laisad inimesed.
Eestis elades on sul siin siiki oma seltskond ja sugulased ja sotsiaalelu olemas ja garanteeritud, välismaal tunned ikkagi ennast pikalt kui võõrsil olles ja võibolla ei harjugi teistsuguse eluga ära.
Mulle jälle sealne üürikas tundunud ainuksena, et on nagu KODU. A no kedagi teist ei süüdista ka. Vb ainult Fortuunat.
Siin pole mitte kuskil, mitte kunagi ennast tundnud nagu kodus.
Ainult ujulas vb, ja jões hulpides ROFL. Oleks 24/7 vees, kui saaks.
See ikka igal inimesel konkreetselt individuaalne.
Ise ka nüüd juba aasta Soomes tööl olnud, alguses ei tahtnud üldse minna aga kuna plaan ise Eestis asja ajama hakata läks pehmelt öeldes perse ja raha oli vaja mõtlesin, et tulen paariks kuuks panen raha kõrvale ja proovin uuesti.
Paarist kuust on saanud aasta ja raha on kõrvale pandud 0€. Samas on mul ostetud auto, läpakas, telefon jne ja pole kunagi tagasi hoidnud ja ostnud kõike millele pilk peale jääb.
Üldiselt on soome elust ja tööst korralik siiber ees ja oleks hea meelega hoopis eestis tööl aga kui vaatan töökuulutustelt pakutavat palka unustan selle mõte ja üritan hoopis raha kõrvale panna.
Ja elukalliduse koha pealt niipalju, et viimane koht kus elasin Turu linnas siis sealne üür maksis mu ülemusele 700€ kuus, tegemist oli jh 3 toa ja rõduga korteriga aga meenutas pigem ühikat. Väljas sööma minna siis 10-15€ saad kõhu täis küll(va. muidugi mingid peened restod), see jutt et 0.4 coca maksis 8€ tundub ulme või siis vaadati et loll turist ja tehti sama nalja mis eesti taksojuhid sommidega teevad.
Disla sama hinnaga jh umbes aga soomes disla maks ja muud verod juhul kui auto muidugi siin registris.
No minuarust on ikka Soomes kütus nõks kallim, mingi 10-20c. Anyway, mai kujutaks ette, et põhimõtteliselt pool elu Soomes töötada. Ainuke asi on jah, et kui paned miski raha kõrvale seal Soomes ja siis aretad miskit siin Eestis iseseisvalt.
Minu arust nii oleks mõistlik, et sa lähed sinna siiski täiskohaga elama ja proovid elada täisväärtuslikku elu nagu sa Eestis elaks, kui on naine ja laps(ed) võtad kaasa jne. Aga see pendeldamine 2 riigi vahet, 5+ matsiga väikse korteri jagamine, sitt elukvaliteet jms... See on häving long runis (isiklik kogemus 0 tho).
Kuu tagasi Soomes käies oli 95E 1.5x, samal ajal kui Eestis 1.2x, ehk siis liiter kuskil 0.30€ ehk 4.50.- kallim.
Minu arust nii oleks mõistlik, et sa lähed sinna siiski täiskohaga elama ja proovid elada täisväärtuslikku elu nagu sa Eestis elaks, kui on naine ja laps(ed) võtad kaasa jne. Aga see pendeldamine 2 riigi vahet, 5+ matsiga väikse korteri jagamine, sitt elukvaliteet jms... See on häving long runis (isiklik kogemus 0 tho).
Kuu tagasi Soomes käies oli 95E 1.5x, samal ajal kui Eestis 1.2x, ehk siis liiter kuskil 0.30€ ehk 4.50.- kallim.
Jep, kuskil nii see küttehind on seal. Ja imo väga õige mõte sul see, ma läheks ka ainult niimodi Soome tööle, kui üldse kolikski perega sinna ära ja oleks seal täiskohaga.. Heaküll, pool aastat äkki tilbendad ära edasi tagasi Soome-Eesti vahelt aga mingiaeg viskab korralikult üle see edasi-tagasi sõitmine ja kobaras elamine ja siis mõtledki, et milleks.
Ämm ja naise vend nii aint elavadki.
Kuskil kuu on Soomes, siis tulevad paariks päevaks Eestisse. Obv pool raha on teepeal laevas slottide ja muu pasa peale ära raisatud.
Siis Eestis naise vend võtab kogu teenitud raha joomingutele kaasa. Laristab sõpradele jooke ja sööke välja. Ja kuskil nädalalõpus loeb sente, et kuidas tagasi Soome saada.
tra see on elu.
Kuskil kuu on Soomes, siis tulevad paariks päevaks Eestisse. Obv pool raha on teepeal laevas slottide ja muu pasa peale ära raisatud.
Siis Eestis naise vend võtab kogu teenitud raha joomingutele kaasa. Laristab sõpradele jooke ja sööke välja. Ja kuskil nädalalõpus loeb sente, et kuidas tagasi Soome saada.
tra see on elu.
LOL.. wtf?
Eks reisimisega on veel üks probleem-väljaränne
Palju eesti tüdrukuid läheb väljamaale. Need oddsid, et kenal tüdruk leiab mõne latiinopoisi,rikkuri vms on suht suured. ,noored naised jäävadki väljamaale ja pm eesti meeste jaoks on nad kadunud hinged. Jah, käib ka mehi ju nn reisimas, aga selle vahega, et tullakse lontulikult tagasi
Tehke test. Kui palju on teie tutvusringkonnas naisi, kes on läinud väljamaale ja jäänud?Või mehi? Mina ei tea ühtegi meest, küll aga ma tean mitut naist, kes nüüd õnnelikud väljamaal abielus
Kuskil oli selle kohta hea statistiks, et nn 18-30 a on kuskil Eestis 6meest ja 4 naist.
Ehk ühesõnaga kui väljaränne jätkub, siis võib kohalikul mehepojal tõelisi raskusi olla naise saamisega. Leevendavaks asjaoluks on siiski see, et eesti mees saab jälle võtta nn vene naise vastukaaluks ja lasnamäe Ivan jääb ilma
Väljaränne on päris tõsine probleem Eestis ja tulevikus hakkab see aina rohkem riiki mõjutama. Näiteks iive seisu kohapealt, siis teiseks inimesed, kes on saanud tasuta haridust riigilt ja oleksid potensiaalsed maksumaksjad lahkuvad riigist. Rahvastik vananeb, kuidas tulevikus pensione suudab riik välja maksta jne.
Sry for OT.
Iirlasi elab väljaspool iirimaad 80 miljonit ja nad on ikkagi üdini iirlased ja selleks ka jäävad. Eestlased võiks kah sellised olla, mis selles halba on.
Iirlasi elab väljaspool iirimaad 80 miljonit ja nad on ikkagi üdini iirlased ja selleks ka jäävad. Eestlased võiks kah sellised olla, mis selles halba on.
Iirlastel on näiteks õlu ja iiri muusika, ühesõnaga kultuur. Seepärast neid maailmas teatakse.
Neil on ka üks "pisike" eelis, seesama rahvaarv.
Eestlastel pole midagi ja ei hakka ka kunagi olema, midagi sarnast. Kahju muidugi.
lol @ privador ja tema naiste probleem. :D
Mina olen seda meelt, et kui inimene saab endaga hakkama, siis saab ta hakkama igal pool.
Ma olen mõelnud selle väite peale ja ei nõustu täielikult. On täiesti võimalik, et inimene saab kodumaal väga hästi hakkama aga välismaal on täielik äpu. Siin tuleb mängu tugisüsteem, mida ka muruntau ja Tarmonator mainisid. Tugisüsteem annab võimaluse leida kiirelt töö, saada elamine jne. ehk inimesele tundub, et kõik läheb nagu lepase reega ja nii peabki. Nüüd aga kui selline inimene läheb välismaale, siis on ta pm tundmatus kohas vette visatud ja ka kaldal ei oota keegi. Kõik, mis oli loomulik elu osa on lihtsalt kadunud. Obv siis mingi aeg üritatakse, siis tullakse koju tagasi, ollakse samas ka natuke pettunud ning kõik läheb samamoodi edasi.
lol @ privador ja tema naiste probleem. :D
Probleem on tõsine ,endalgi üleeile lahkusid austraaliase kaks 24a. sõbrannat. Mõlemad tegid eestis erialast tööd ,mis neile ka meeldis ,teenides eesti keskmist palka või natuke rohkemgi.Elu oli täitsa ok ma ütleks. Ja ma usun ,et nad eestisse ei naase.
Paljude lahkumiste taga on ka isiklike probleeme(halvad suhted ,võlad ,kriminaal asjad) ja kiputakse arvama ,et asjad lahenevad kunagi iseenesest. Mulle jääb vähemalt arusaamatuks ,et kas siis oma probleemide lahendamine on tõesti raske ,et loobuda ajutiselt/alatiseks oma sõpradest ,perest jne.
Maailmas ringi vaatamine ei ole kindlasti halb ,aga minu jaoks kodus on parem.
Endal tuleb ka neljapäeva öösel see kurb tripp ette võtta. Nimelt sain tööd Soomes kuskil kanafarmis. Kuna Eestis oma 0 oskuste ja 0 haridusega ei leia ma nkn midagi, siis tuleb minna. Ei lähe sinna hurraaaga, sest maha jääb must 1 aastane laps ja naine. Samuti on seal tööpäevad sitaks pikad ( öeldi, et kuni 12 h :S ). Elatusin pokkerist 8 kuud ja nüüd on lifetime earnings bustosse lastud. Elu on nõudnud omad kulutused. Eile kui sain teada, et töö ootab, siis läks ikka mega kiireks kätte. Oli vaja käbe GPS sebida kuskilt ( sest too koht on 160 km helsinkist ), käbe rahasid kokku ajada jne. Kahju raisk.
Tarmonator
30.08.11, 13:52
http://www.jt.ee/545848/ettevotjad-ei-leia-lihttoodeks-toojoudu/
Njah...ma usun, et seal kanafarmis on hea palk jne...aga siin ja praegu on meile väga hea näide kuidas ja miks minnakse esimese võimaluse peale soome, aga eestis sama tööd või veel lihtsamat ei viitsi keegi teha. Ok palgavahe on ilmselt meeletu. Aga nagu sa isegi ütlesid, väike laps ja naine jäävad siia. Sina pead seal elamist üleval pidama ja nemad siin ehk siis kulud eluasemele on sisuliselt x2, sina sööd seal, nemad siin, jälle kulud x2.
Ehk siis mis ma taaskord öelda tahan...see palgavahe ei tasu imo ära ennast. Eestis on tööd sitaks, aga inimesed siin ei viitsi minna lauta karjakuks, aga soome küll. Ainuke vahe on selles, et eestis saaksid sa oma aastasele lapsele iga õhtu teki peale panna ja haed ööd musi teha...
See on nii fucking unfair, mis toimub näiteks eesti ehitusturul palkadega võrreldes soomega, mul kogu kunagine kaader sinna läinud ja kui eestis nad virelesid ja maksid paremale ja vasakule ajuvabasid summasid, et normaalselt elada( üürikorter, maakleritasud, siis jäädakse palk võlgu, korter läheb ära, rinse and repeat), kohtutäiturid elavad seljas, intressid jooksevad...Siis soomes töötades võetakse laenu, ostetakse korterid ja autod, käiakse reisidel.
Teed mingit allhanget Eestis kusagil suurele firmale, tuleb konkureeriv brigaad kusagilt lasnamäelt, makse pole iialgi makstud, hinnapakkumine on koos maksude ja kasumiga sama suur, kui ma mehele kätte annaks. Ok, varem arvasin, et see on uue riigi ülesehitamiseks mingisugune kõrgemaltehtud kokkulepe, et saab odavalt ja kiiresti riik üles ehitatud ja siis läheb asi nagu soomes, aga ei paista seda kusagilt.
Niiet edu kõigile välismaale tööle minejatele, kui vaimselt vastu peate perest eemal, siis on igati õige otsus, eesti on tööinimesele sihuke shithole praegusel hetkel, et siin ise tööd tehes elamisväärselt elada, pead olema ehitaja-advokaat-raamatupidaja-inkasso-suhtekorraldaja-pank ühes isikus.
Teeme lihtsat matemaatikat. Tarmonatori lingis olevas artiklis pakutavate tööde keskmine palk siin on heal juhul 400€ (pooled ametid 280€ ja mitte sentigi rohkem), Soomes 1600€. .Loevad lisakulud ja lisanduv sissetulek. Lisanduv kulu on max. 600€ kuus ja lisanduv tulu vähemalt 1200€ kuus. Vahesumma 600€ kuus on suurem, kui Eesti keskmine kuupalk.
Mina isiklikult olen Euroopa sotsiaalharta fänn ja kui meil oleks asjad nii nagu seal kirjas, siis vinguks mõlemad osapooled vähem ja Soome laevadel oleks oluliselt vähem reisijaid.
Euroopa Nõukogu mõistes on õiglane palk
töötasu, mis moodustab 68% keskmisest palgast ning alla selle teenivate inimeste arv ei tohi
ületada 5% töötajate koguarvust riigis. Amsterdami lepingu jõustumisega 1999. aastal õiglase
palga mõiste täienes. Nii tuleb k6igile töötajatele kindlustada alampalk, mis ei tohi olla
väiksem kui 40% riigi keskmisest palgast.
Tarmonator
30.08.11, 14:41
Njah, ma tundun siin suht vastutuult sõitvat. Ja ega ma ei ole iseenesest välismaale tööle/elama minemise radikaalne vastane. Lihtsalt ma tahan väita, et ei ole seal ainult pudrumäed ja piimaojad. Ja lastakse sind seal samamoodi üle, eriti need kes soome jooksevad mingi esimese ajalehekuulutuse peale.
Mul on elus selles suhtes natuke paremini ilmselt läinud ja saan ka eesti palgaga OK hakkama ja ilmselt selle pärast ka mu hoiakud muude väärtuste poole (peale raha) rohkem hoiavad...
Potsataja stiilis vinguda on obv lihtne, et kõik on tööandjate-röövkapitalistide süü, et õilis töölisklass nirut palka saab. Fcuk me, õppige tööd tegema. Kui pole haridust omandatud või on õpitud ala nagu semiootika, religioon või mõni teine, millel seos reaalsusega on nõrk või puudub täiesti, siis on ikka pea 100% inimese enda süü, et vähe palka saab. Kui õppida ikka ala, mida tööjõuturul nõutakse ja end ise kõrvalt täiendada tarvilike oskustega, on siin vabalt võimalik 25'ks eluaastaks +€1k teenida, ka way rohkemgi. Samas kui õppida "õilsaid" "seisusele kohaseid" ameteid ja tegeleda "silmaringi laiendamisega," siis küsimus "kas sellist Eestit me tahtsimegi" väga õigustatud just ei ole.
Nt mu vend õpib IT'd magistris 150% koormusega, täiendab end erialaselt pidevalt kõrvalt, töötab erialasel tööl teenides 60% koormusega +€1k ja on praeguseks kogunud ka täiesti arvestatavad säästud. Kõva töö õigete eesmärkide saavutamise nimel toob edu ka siinsamas, samas losers gonna lose ja haters gonna hate ka igal pool.
ei kirjuta alla. Sellise anna õng mitte kala suhtumisega peavad lõpuks ikka need vähesed õngeomanikud seda kalaootajate armeed üleval pidama. Loomulikult saam aktiivne inimene igalpool maailmas hakkama. Minu point on selles, et üks inimene on ühes riigis totaalne looser ja 100 km eemal asuvas riigis midagi muutmata edukas inimene, oma iseloomus mittemidagi muutmata. Järelikult on riigis midagi viga, mitte selles inimeses. Vaielge sellele vastu. Ma ei räägi mingis abiraha järjekorras seisjast, vaid näiteks ehitajast, kellele eestis on 20 korda rahad võlgu jäädud, kuna tal ei ole osanud lepingut sõlmida, treenerist, kes peale Savisaare suurepärast pearahasüsteemi persekeeramist ei suuda enam haigekassakaartigi omada, arstist, kes peab internina aastaid mingi näruse palga eest vegeteerima. Ma ei räägi mingisugusest elatustaseme vahest kehe riigi vahel, ma räägin tohutust elustandardi vahest, mida sama inimene saab samade oskustega teises riigis endale lubada.
kirjutan alla.
Oma ala spetsialistid on igal pool ja igal ajal väga hinnatud ning teenivad keskmise palga mõistes head hinda. Küsimus on pigem keskklassis. Võrrelge nende sissetulekuid?
http://www.jt.ee/545848/ettevotjad-ei-leia-lihttoodeks-toojoudu/
Ma pigem kipun arvama, et eesti tööandjad eriti kuskil lõunaeestis ei taha eriti nn töötajatele eriti üle 400euri palka maksta
Ehk selles mõttes valge neegrite palkade vahe on tõesti jube suur.
Samas kas kõvade spetsiaistide vahe on nii suur? Mõtlen just kõvemad it vennad kes juba 3-4keuri teenivad. Kas nad välismaal saaks 10x rohkem palka-millegipärast ei usu.
Seega mingil määral saan aru inimestest, kes 400eurisele tööle ei taha minna, kui juba töötransport jms tuleb endal tasuda.
Lihtsalt ma tahan öelda, et käärid on liiga suured nn valge neegri elul ja mingil kontoribeibel kuskil reklaamiagentuuris, kes saab 10x rohkem.
Ma olen siiani aru saanud, et õppida tasub eriala mida teised ei oska, aga samas on ühiskonnale räigelt vajalik. Võtame kasvõi pokkeri-iga mats tänavalt võib seda mängima hakata. Nt potsepp,keevitaja või kasvõi hambaarst-iga tüüp seda ei oska
Godspeed_EJ
30.08.11, 17:05
kirjutan alla.
Oma ala spetsialistid on igal pool ja igal ajal väga hinnatud ning teenivad keskmise palga mõistes head hinda. Küsimus on pigem keskklassis. Võrrelge nende sissetulekuid?
Kahjuks ei ole spetsialistid igal pool hinnatud. Noorem õde lõpetas kevadel TÜ arstiteaduskonna ja oli valida, kas jääda siia residentuuri ca 900€ palgaga või minna Soome tagasi (tegi praktikat seal), kus pakuti 4000€ kuus. Käärid on suured.
ma olen mõnes mõttes nõus alaska jutuga, jah mujal makstakse suuremat palka, mujal on ka suuremad kulud, mingi somaalia mees oleks ka igavesti sillas meie miinimumpalga üle, kodumaal saaks terve karja loomi ja mitu osmikut pealegi osta, so what? Kas riik peaks nüüd midagi tegema, et keskmine inimene saaks siin ka paremat palka? Ei pea, see asi võtab aega ja loksub ise paika. Mille arvelt see riik sul midagi tegema või näppima peaks, üldse oma hädades koguaeg Ansipit või riiki süüdistades jätab kangesti sellise nõuka aegse mulje, las riik hoolitseb muudkui inimeste eest.. no halloo aafrika.. kelle rahade eest ta hoolitseb, ikka inimeste enda rahade eest, kuniks tootlikus ei tõuse pole ka lisaraha, mille eest paremini majandada.
Tarmonator
30.08.11, 17:35
Käärid on kindlasti suured. Minu naine on medõe paberitega (teise erialana), hetkel viimaseid kuid veel käib lapse kõrvalt poole kohaga abiõeks (kuni laps korralikult lasteaeda jääb) ja teenib 200€ kuus. KAKSSADA!!!!
Ok kui ta lõpuks täiskohaga tööle läheb ja veel enda kvalifikatsiooni täiendab, siis lõpuks hakkab saama ca 600€ vast, aga see on kõik. Soomes on seaduse järgi õe palk 1800€ + lisatasu ületundide, pühade ja isegi pühapäevade eest.
Ma olen talle isegi öelnud, et miks ta käib seal praegu selle raha eest, kui põhimõtteliselt peame sellele peale maksma. Aga tema tahab ja käib. Ja soome ta pigem ei taha.
Minu point on selles, et üks inimene on ühes riigis totaalne looser ja 100 km eemal asuvas riigis midagi muutmata edukas inimene, oma iseloomus mittemidagi muutmata. Järelikult on riigis midagi viga, mitte selles inimeses. Vaielge sellele vastu.
Ma küsiks vastu, et edukas on see inimene kelle silmis või millise riigi silmis, või äkki pigem iseenda silmis? Kui sosssepast ehitaja saab soomes telliseid vedades 10x rohkem palka, kas ta on siis edukas inimene? Soomlase jaoks oled sa nagunii üks mõtetu orjatöölisest immigrant, kuigi endale võib tunduda, et nüüd oled hirmus kõva mees ja käid seda siin ka kõigile kuulutamas. Ja paljud usuvadki.
Oot, Rage, mis jutt see tootlikkusest on? Selgita palun.
Tahaks niisama lisada et siin ei ole kordagi mainitud minu arvates yhte tahtsamat oskust: suhtlemist ja tutvuste loomist. Ei oska kyll euroopa kohta kaasa raakida, aga ameerikas on see tihtipeale koige tahtsam va kui oled toesti peajagu parem teistest mingil alal.
Tarmonator
30.08.11, 17:49
Oot, Rage, mis jutt see tootlikkusest on? Selgita palun.
See on see et kui sina ikka pokkeriga ei teeni, siis sa ei teeni ja sa võid 1mill kätt ka lasta, aga sa oled ikka BE, ehk siis su tootlikus on madal.
Ja kui tõlkida. Kui inimene läheb hommikul tööle selleks, et nii näeb graafik ette ja tuleb sealt õhtul ära, sest kell ju kukkus, siis ei hakkagi ta kunagi midagi rohkem teenima kuni lõpuks tuleb keegi temast mööda ja ta ei saa enam sedagi.
Areng areng areng...need on eeldused, et sa ajas pidevalt teenimisvõimeline oled. Ansipit sõimates ja Savisaart kummardades paraku ei arene...
http://www.e24.ee/529428/ajutiselt-valismaal-tootanu-teenis-seal-keskmiselt-403-000-krooni/
Point on selles, et ei sosssepast ehitaja ega kilplasest koristaja ei teeni sellist keskmist palka. Seda raha ja sellest enamat (sossseppade ja kilplaste keskmise tõstmiseks) teenivad tublid Eesti inimesed. See fakt peaks purustama illusiooni äpudest jms. isikutest, kes viimase abinõuna välismaale ronivad. Neid on siin kohapeal kindlasti protsentuaalselt rohkem ja nii mõnedki neist on meie olusid arvestades teenimatult kõrge palga peal tänu onupojapoliitikale, mis välismaal ei toimi.
Tootlikusega on ka see paradoks, et kui välismaal on tootlikus ok aga kodumaal mitte, siis peaks ehk töösuhte teine pool peeglisse vaatama. Korduvalt erinevates kohtades läbi jooksnud, et väidetavalt on eestlane võrreldes teiste võõrtöölistega hoopis töökam.
Minu arust nt arstid ja nt õppejõud saavad suht korralikku palka. Nad ju saavad siiski eesti mõistes tunduvalt üle keskmise.
Küll aga on õed ja lasteaiakasvatjad nt täiesti närus seisus.
Kui õppejõududest räägitakse, et nurisetakse palkade üle, siis ma mõtlen kohe mõnele õppejõule ttü-s, kes käisid kohal nagu juhatas, loengud oldi väga odavalt tehtud, keegi sulle ülevalt pinda ei käi, nokitsed mõne projektiga
Siis ma olen küll kahtleval seisukohal, kas sellsied tüübid erasektoris teeniks 1k euri?
See tootlikkuse jutt on IMO suur Bullshit.
Need käärid on väga head rahvusvaheliseks ettevõtluseks - vaadake nt Tallinkit, enamus töölised tõenäoliselt eestlased, sest mõttetu ju skande võtta, tahavad rohkem palka saada. Või siis nt Eesti mööblifirma - siin odav tööjõud valmistab ja müüd enamus toodangust skandidele :)
Ja miks kõik võrdlevad Soomega, miks mitte Venemaa ja Lätiga?
Need käärid on väga head rahvusvaheliseks ettevõtluseks - vaadake nt Tallinkit, enamus töölised tõenäoliselt eestlased, sest mõttetu ju skande võtta, tahavad rohkem palka saada. Või siis nt Eesti mööblifirma - siin odav tööjõud valmistab ja müüd enamus toodangust skandidele :)Pidasid Rikardi mööbliäri silmas v:)
tra see on elu.
nii 80% 20-35 aastaseid eestlasi soomes tööl käivadki. seal elavad nagu viimsed rotid, söövad eestist kaasa toodud pelmeene.
siis palgapäeval tulevad siia, käituvad nagu õiged ballerid, ning peale esimest nädalavahetust küsivad laevapileti raha võlgu vms.
Tore üldistus. Täpselt nii ongi.
Ma saan aru, et enamus siin noored inimesed, aga töötamise eelis välismaal on ka veel see, et kui vanust juba üle 50 näiteks, siis lisaks heale palgale on peale viit aastat võimalik ka juba tolle riigi pensionit saada ning minu arvates on juba see piisavalt mõjuv põhjus, miks võiks vähemalt mingigi aeg välismaal tööd teha. Aga no muidugi, kes me siin enamasti oleme 20-30 vahel, siis meil on pensionini tohutult aega ja elu selleks ajaks kui sinna ikka jõuame on kordades muutund vast.
Tarmonator
30.08.11, 19:45
Imo võiks proovida nii elada, et tulevikus pensionist sõltuma ei peaks. Ja noh kui ei tule välja, siis pinssi saab ikka
"Võiks, Saaks, Tahaks, Oleks" ei maksa just eriti tihti.
Tarmonator
30.08.11, 20:03
No jah, kui isegi mitte üritada, siis tõesti mitte. Kõige hullem mis juhtuda saab on ebaõnnestumine.
Omad +sid, -ed igalpool sellele vist ei saa keegi vastu vaielda.
Ise leidsin ka ka muidu normaalse töö aasta tagasi ja hakkasin päris arvestatavat palka saama. Kuskil 9k-10k oli alati kindel. Ja mida tegid arstid. Keelasid mul töötamise. Et allergiaga ei saa teha sellist tööd. Ma seletasin neile, et mul pere ja maksud vaja maksta. Nalja teete või ? Tööl kästi päevapealt teha lahkumisavaldus. Viimaseks palgaks jäi 1k euri nende poolt. Võtsin ka käbe juristi ja konsulteerisin ja tegin kaebuse nende arstide kohta. Asja uuriti 2 kuud. Mulle helistati igapäev ja küsitleti mind. Ja peale 2 kuud tuli kõne, et: Meie ei saa midagi teha, kui mingi probleem siis pöörduge kohtusse. lmao. Leiti, et tehtu vigu nende arstide poolt. ( päris palju tegelt ) aga nemad ei saa enam midagi teha. Seega Eestis töötamine mul vägapaljudel ametitel keelatud.
Töö eeldas siis mingi arstitõendi olemasolu, mida sulle ei antud ? Mul endal ka juba 10+ aastat tervisega probleeme aga töötegemine käis ikka enesetunde, mitte arstide arvamuse kohaselt.
Töö eeldas siis mingi arstitõendi olemasolu, mida sulle ei antud ? Mul endal ka juba 10+ aastat tervisega probleeme aga töötegemine käis ikka enesetunde, mitte arstide arvamuse kohaselt.
noo peale 9 kuud tööl olemist taheti arstitõendit jah. Perearst seda väljastada ei tohtinud ja siis toimus mu läbivaatus kuskil lambikas urkas. Juba sellega eksiti. Ehk siis tegelt oleks pidanud nad õiges kohas selle läbivaatuse tegema + kaasama eriarste jne. Nad tegid 5 min läbivaatuse ja ütlesid, et ei sina ei või töötada.
mitte, et minu jutt midagi maksaks, aga mind ei oleks võimalik isegi malakaga eelmale sundida väikesest lapsest. Välismaa alternatiivile ma pigem kaaluks suuremasse linna kolimist kus on ka tööleidmisega probleeme tunduvalt vähem. Ning kui kuidagi ei saa, siis kasvõi pokkeriga saab 500€ ikka kuus kokku ajada millega ots otsaga kokku ikka tuleks. Lisaks veel kaasneks loomulik õpikurv millega võiksid sissetulekud väga kiirelt mitmekordistuda kui volüümi piisavalt anda. Eks see kõik sõltub siiski inimestest ning nende vajadustest. Ei tahaks eriti olla selle lapse asemel kes isa näeb vb kord kuus ainult. Volüümikunnidest on meil siin foorumiski näiteid esinenud kes lasevad 200-300k kätt kuus mikros. Isegi BE lastes tuleb see 500€ ikka peaaegu kokku.
Ning kui kuidagi ei saa, siis kasvõi pokkeriga saab 500€ ikka kuus kokku ajada millega ots otsaga kokku ikka tuleks. Lisaks veel kaasneks loomulik õpikurv millega võiksid sissetulekud väga kiirelt mitmekordistuda kui volüümi piisavalt anda. Eks see kõik sõltub siiski inimestest ning nende vajadustest. Ei tahaks eriti olla selle lapse asemel kes isa näeb vb kord kuus ainult. Volüümikunnidest on meil siin foorumiski näiteid esinenud kes lasevad 200-300k kätt kuus mikros. Isegi BE lastes tuleb see 500€ ikka peaaegu kokku.
Kle siin foorumis on juba 100 kordi räägitud 500euri ilma haigekassakindlustusteta on bs
Teiseks on kuid, kus sul on pokkerist kopp ees ja sul pole kasulik-soovitatav mängida. Aga arved tahavad ju ikka maksmist!
ometi saadakse hakkama, ning ma ei väida, et pokker lahendus oleks...
Lisaks sellele tean peresi kus on 3+ last kasvamas ning saadakse ka 500-600€-ga kuus hakkama. Kõik sõltub inimsestest. Lihtsalt tuleb ise hakkaja olla ning iga sent üles korjata kui vähegi võimalik(haltuurad, suvine kukeseente/ marjade müümine jne)
kas need soome palgad on neto või bruto? kui palju läheb maksudeks? imo ei ole kõige õigem mentaliteet "kõik ja kohe". tahaks kohe 1ke palka. tahaks kohe uut autot.
soomel on eestiga võrreldes 50 aastat edumaand, oleks ka ime, kui eestlaste palk ja töökultuur oleks skandidega samaväärne. alles 20 aastat tagasi oli eesti skp samal tasemel aafrika riikidega...
ometi saadakse hakkama, ning ma ei väida, et pokker lahendus oleks...
Lisaks sellele tean peresi kus on 3+ last kasvamas ning saadakse ka 500-600€-ga kuus hakkama. Kõik sõltub inimsestest. Lihtsalt tuleb ise hakkaja olla ning iga sent üles korjata kui vähegi võimalik(haltuurad, suvine kukeseente/ marjade müümine jne)
Hakkama ikka saab jah. Aga kaua sa suudad elada nii, et enamus läheb maksudeks/söögi jaoks? Et lubada endale mitte midagi ei saa?
Aa ja Eestis auto omamine on ka ikka sitaks kallis lõbu kui vaja tihti sõita ka veel.
Kindlustus, ülevaatus, küte, autoparandus jne. Krt väiksema palgaga ei suudaks lihtsalt üleval pidada autot.
Auto on kallis ja kohati mõttetu ka, eriti kui linnas elada. Kolisin nädal tagasi Tallinna elama. Tulin autoga. Kuna korter kesklinnas siis pole autot obv kuhugi parkiga. Panin siis tasulisse. Nüüd aga mõtlen, et milleks mul Tallinnas autot vaja oleks? Kool on kesklinnas, sinna saab jala, poodi ka saab jala.
Kui saaks tasuta parkida võiks auto ju seista, hea vanemate juurde maalegi käia, aga tühja makstes kaob mingi hetk mõte ära. Eriti talvel, kus auto pigem piin...
Auto on kallis ja kohati mõttetu ka, eriti kui linnas elada. Kolisin nädal tagasi Tallinna elama. Tulin autoga. Kuna korter kesklinnas siis pole autot obv kuhugi parkiga. Panin siis tasulisse. Nüüd aga mõtlen, et milleks mul Tallinnas autot vaja oleks? Kool on kesklinnas, sinna saab jala, poodi ka saab jala.
Kui saaks tasuta parkida võiks auto ju seista, hea vanemate juurde maalegi käia, aga tühja makstes kaob mingi hetk mõte ära. Eriti talvel, kus auto pigem piin...
Kui ma kesklinnas elasin siis auto läks sama kiirelt Pärnusse tagasi kui ta siia tuli. Kõige mõttetum asi kesklinnas. Nüüd elan mustakal, auto seisis enamus ajast maja ees ja seetõttu andsin oma panni vanamehele ära. Ei tunne üldse puudust ka. Taksod ka megaodavad ja sitaks mugavam liigelda kui ise ummikutes laveerida. Pikema sõidu jaoks on vaja aga elab üle.
EDIT: Kui tööl käiksin teises linnaotsas siis ilmselgelt oleks vaja aga hetkel oleks see koormaks.
Ma elan kesklinnas suure kaubamaja kõrval ja ma enne loobuks joomisest (mille peale enamikul kulub vähemalt samapalju raha kui autole) kui autost. Väga mugav asi ikka, f*ck taksod & ühistransport.
Ostsin auto 65keeguga
Tampisin remondi peale ca 50k
Müüsin 2 aastat hiljem 2.7keuriga
Pm Et sõita 20k km pidin maksma ca 100k
Pm tuli kalkuleerides pärast välja, et ma oleks selle raha eest(auto amortisatsioon, remont,kindlusus,küte,TRAHVID!!) saanud kogu aeg taksoga käia!!!
PS olen nüd mõnda aega ühissõidukit kasutanud..ikka jubedaid iniemsi käib sealt läbi
Haisvad, veriste peadega jne tüübid
poissmehel pole autot vaja, isiklikult oli vaja peresse teine auto juurde osta, sest ühe autoga asjade planeerimine on liiga suur ajukepp.
Ega ei ole vaja jah, endal tulevad taksoarved suurusjärgus €100-150 kuus, aga autoga on lisanussi (ja -kulusid) nii palju, et ei näe mõtet.
See jutt, et eestis ei hinnata õdesid, õpetajaid, keda iganes piisavalt on pehmelt öeldes mäda. Nagu rage juba ütles, nende palgaraha peab ka kusagilt tulema, aga siin ei ole ühtegi maailma ega ka regionaalses mastaabis suurfirmat kellelt makse lüpsta, samuti on kohaliku tööjõu produktiivsus nii madal, et lihtsalt riigeelarve pole nii suur, et avalikus sektoris rohkem maksta. Sotside ja keskerakonna retoorika on küll selline, et nemad hoolivad, aga see hoolimine on selline robinhoodlik-maffialik, maksustame edukad surnuks, et lontrustel ja riigipalgalistel oleks suhteliselt parem olla. Kõva hoolimine tõepoolest. Oleks siin +50k inimest korraliku spetsialisti haridusega, kes suudaks tööstuses või teeninduses piisavalt reaalset lisandväärtust luua, et endale ka siinkandis siinsetes oludes €3k sissetulekut saada, oleks asi hoopis teine. Ei pea siinkohal silmas lihtsalt magistri lambi alal lõpetanuid, vaid ikka inimesi, kes enda töös vaja minevate oskuste arendamise nimel ka reaalselt mõtestatud tööd on teinud. Neid on paraku ainult mõnituhat. Selletõttu jääb ka ära lääne majandustes korralikult toimiv ülekande efekt, mistõttu ka sealsed juuksurid ja ettekandjad saavad siinses mõistes rahabossi palka, olles sama produktiivsed kui siinsed juuksurid ja ettekandjad. Aga nad saavad seda palka läänes ainult seetõttu, et seal on tõsist lisandväärtust loovaid inimesi protsendina tööjõust suurusjärgu võrra rohkem.
Takso on minu arust jube ebamugav sõiduriist võrreldes oma autoga - helista firmasse (teinekord mitmesse), et masin saada, vahest ei pruugigi saada mõistliku hinnaga, siis oota autot, reisi mingi võõra inimesega koos, kuula tema muusikat, raadiost pidevalt möla "Järve Selveri ette Kaido nimele kes läheb" jne.
Taksosse istudes esimene asi on ju raadiojaama vahetamine, üsna standard;). Auto olemasolu vajalikkus sõltub ju nii seinast seina inimeste puhul. Et selle üle vaidlemine on üsna meelevaldne.
Takso on minu arust jube ebamugav sõiduriist võrreldes oma autoga - helista firmasse (teinekord mitmesse), et masin saada, vahest ei pruugigi saada mõistliku hinnaga, siis oota autot, reisi mingi võõra inimesega koos, kuula tema muusikat, raadiost pidevalt möla "Järve Selveri ette Kaido nimele kes läheb" jne.
Sõida mõned korrad ühistranspordiga ja siis ütle, et takso on ebamugav. :D
Autost tunnen hetkel ainult puudust siis kui vaja kaugemaid sõite ette võtta - ala suvel trippida , maakohta külastada.
Tööle, sõit kesklinna võtab aega ~10 minti bussiga ,seega autoga poleks kuigi praktiline.
nikitheone
31.08.11, 20:56
leidke endale tuttav taksojuht ja probleemi pole - max 30 mints alati kohal, viib bensuraha eest ära.
palkade osas - palgalõhe on meil EL suurim, ei ütle et peaks nüüd õpetajale keskmist jms, aga osad asjad on täiesti ebaproportsioonis väljas. seda eelkõige avalikus sektoris
see teema on juba täiesti full retard
see teema on juba täiesti full retired
FYP
Takso on 100x mugavam kui auto. Ei pea ise liikluses nussima ja lihtsalt lebotad kõrval ning ajad lolli juttu taksojuhi või kamraadidega. Enamus taksojuhte teavad sala shortcute ja saavad ühissõiduki rada kasutada, mis teeb liiklemise veel eriti kiireks. Vahest muidugi viskab siibrisse kui roolis miski oinas, kes ei tea tänavanimesid või/ja tahab 3x matsu panna aga õnneks selliseid näeb korra aastas.
Boonuseks, et enamus kohtades miski parkimiseprobleem - see kaob koheselt.
Liikluses nussima? Mulle meeldib küll ise rohkem sõita kui nt kõrval istuda :p
Siis sa oled järelikult vähe sõitnud. Või sulle meeldibki sõita. Mul 4 aastat load olnud ja pmts kõigil peres ka ja kui kuhugi perega minna, siis on alati vaidlus, kes sõita viitsib.
Thread gone full retired
Sõita imo on kyll parem kui kõrval vahtida .. l2heb aega kiiremini :D Obv kui tina panna ,siis teine teema :D
Siis sa oled järelikult vähe sõitnud. Või sulle meeldibki sõita. Mul 4 aastat load olnud ja pmts kõigil peres ka ja kui kuhugi perega minna, siis on alati vaidlus, kes sõita viitsib.
Thread gone full retired
Pikad otsad tiba teine teema jah... Aga ega keegi pikki otsi taksoga ei sõidagi.
Takso on 100x mugavam kui auto. Ei pea ise liikluses nussima ja lihtsalt lebotad kõrval ning ajad lolli juttu taksojuhi või kamraadidega. Enamus taksojuhte teavad sala shortcute ja saavad ühissõiduki rada kasutada, mis teeb liiklemise veel eriti kiireks. Vahest muidugi viskab siibrisse kui roolis miski oinas, kes ei tea tänavanimesid või/ja tahab 3x matsu panna aga õnneks selliseid näeb korra aastas.
Boonuseks, et enamus kohtades miski parkimiseprobleem - see kaob koheselt.
+1
Kuskil kapa kohilas elades on auto muidugi parem, sest taksosid ei ole ja bussid käivad harva, samuti pikematel väljasõitudel. Saan Codeccist kas aru, kuid maitse asi rohkem imo. Ise eelistan, et keegi teine sõidab, et ei peaks ise liiklust jälgima jne, saab lebotada. Sõitmine on fun, kuid on vaja ka vastutada, ekstra stress...
Ise pooldan rohkem oma autoga liiklemist aga ühistranspordiga võib ka fun olla :)
http://www.youtube.com/watch?v=DngYtvf2LhQ
Ja vaikselt olen ka mõelnud proovida kuskil soojemas kohas lühemat aega elamist.
tra seda viimast videot oli küll valus vaadata :D
No autot eelistan igakell bussile, trammile ja trollile (seda nii linnas kui ka maanteel) aga taksot ma ei nimetaks ühistranspordiks.
Krt, kirjutasin pika oopuse eile siia teemasse (kordan: teemasse), aga obv vajutasin vale nuppu ja kadus kogu mu jutt. Lühidalt ütlen, mina olen igatahes uhke, et ma eestlane olen, ja veel uhkem olen ma selle üle, et mu lapsed eestlased on. Ja need töllakad kes kusagile välismaale jooksevad ja siis ülbitsevad - igalpool mujal on nii hea ja mida te lollid seal eestis vahite- need ajavad mul lihtsalt südame pahaks.
Lisaks veel, et vaesus pole häbiasi ja igasugune mteriaalne heaolu on kõvasti overrated. Õnneks ja südamerahuks on palju vähem vaja kui suurem osa läänemaailma kapitalistlikust ühiskonnast arvab.
Edit: Ma ei vahetaks seda 2 aastat oma lapsega koos kodus mitte ühegi maailma rikkuse vastu. Ja et foorumisse ka ikka sobiks, siis õnneks pokkeriga olen seda suutnud (mis siis et ainult BE ja teenin 500 euri kuus).
Edit2: Ok, valetan, reeglina ikka niipalju ei teeni...
Lisaks veel, et vaesus pole häbiasi ja igasugune mteriaalne heaolu on kõvasti overrated. Õnneks ja südamerahuks on palju vähem vaja kui suurem osa läänemaailma kapitalistlikust ühiskonnast arvab.
jea jea jea... http://www.youtube.com/watch?v=zvICN8DNMpY&feature=player_detailpage#t=137s
Ma ei oleks küll eriti õnnelik kui peaks igat senti lugema. IMO See on suht bullshit jutt, et materiaalne heaolu on overrated. Materiaalsusega on juba sajandeid olnud nii, et vaesed unistavad rikkusest ja rikkamad naudivad elu. Lihtsalt kapitalistlikus ühiskonnas on materiaalsed heaolu kergem saavutada, kui ise piisavalt vaeva näed enda harimise ja tööga.
No 500 euriga elab ära, aga mis kuradi elu see on? Mul on korteri üür+maksud mingi 300€+ iga kuu, ülejäänud raha eest söön makarone iga päev ja käin adibasi tossudega ringi?
Tegelt teoreetiliselt on võimalik elada ära isegi 300euriga. Aga siis oleks parem kui oeld vallaine, elad nt kuskil maal üksinda väikses majas. Riided ostad kaltsukast, autot pole, sööd mingit lurri. Nn meellahutuse peale raha ei lähe(vahel paar õlut)
ja käin adibasi tossudega ringi?
Aga sellest ma ju räägingi. Mis krdi vahe seal on, peale selle, et teistele näidata, kui kõva (ja rikas) mees sa oled?
Kas mu laps on sellepärast kehvem ja vähem võimekas, kui tal ei ole esimesse klassi minnes viimase mudeli nutitelefoni?
Aga sellest ma ju räägingi. Mis krdi vahe seal on, peale selle, et teistele näidata, kui kõva (ja rikas) mees sa oled?
Ma ei ole piisavalt rikas et osta rämpsu, siinkohal ma ei tee nalja. Soodushinnaga näiteks walkingi kinga või rademarist korraliku ketsi saad alates 25-30€, decent väljanägemisega kuskil 40€ ringi. See kestab kindlasti kauem ja on ortopeedilisem ning mugavam. +EV imo võrreldes mingi suvalise turu ketsiga.
Siis veel ka see kui sul on peres veel keegi peale sinu, näiteks naine ja laps. Sa tahad neile alati kõige paremat (kui sa just mingi sadistist sotsiopaat ei ole) ja mina tunnen ennast eriti sitasti kui ma näiteks ei saa elukaaslasele sünnipäevaks midagi ilusat osta. Isegi kui on selline suhe, et a la "oleme teineteisel olemas ja see on kõige tähtsam" siis tunneksin ma ennast ikka eriti sitasti ja kõvasti -EV enesehinnangule.
Tarmonator
02.09.11, 15:28
See on muidugi juba teine teema ja väga valus teema. Sest lapsed on õelad ja koolis on ikka väga raske kui sa ei saa endale lubada samu asju mida rikkamad võsud.
Samas kas rikkam vanem peaks siis selle pärast ennast halvemini tundma, et ta saab oma lapsele selle viimase peal nutifööni osta kui ta tahab? Imo ei peaks. Aga jah...elu ei ole nii must-valge.
Toetan koolivormi
Mis krdi vahe seal on, peale selle, et teistele näidata, kui kõva (ja rikas) mees sa oled?
Kui sa leiad, et rikkuse saavutamine seisneb selles, et "näidata kui kõva ja rikas mees sa oled", siis ma arvan, et sa oled kahjuks asjadest natuke valesti aru saanud. Mina teen seda eelkõige selle jaoks, et tulevikus oleks mul kaaslasele ja lastele pakkuda midagi enamat kui kanal2st jooksvaid seebioopereid ja rajooni vahel jalutamist.
See on muidugi juba teine teema ja väga valus teema. Sest lapsed on õelad ja koolis on ikka väga raske kui sa ei saa endale lubada samu asju mida rikkamad võsud.
Samas kas rikkam vanem peaks siis selle pärast ennast halvemini tundma, et ta saab oma lapsele selle viimase peal nutifööni osta kui ta tahab? Imo ei peaks. Aga jah...elu ei ole nii must-valge.
Toetan koolivormi
Aitaks sellestki, kui see rikkam vanem mõtleks ja arvestaks sellega, et on ka vaesemaid inimesi. Tänapäeval on vaesus nagu tõsine puue, millega tegemist teha ei tohi, äkki nakkab.
Edit: Ja see vaesus? Palun näidake mulle seda last, kes puulehti sööb. Olen nõus teda abistama.
Kui sa leiad, et rikkuse saavutamine seisneb selles, et "näidata kui kõva ja rikas mees sa oled", siis ma arvan, et sa oled kahjuks asjadest natuke valesti aru saanud.
Mitte keegi ei keela sul vastuargumenteerida...
Ilmselgelt on sinu lauses juba mitu viga, sinu väide seisneb millegi tegemisel ja minu väide sellel, et oled juba teinud. kaks väga erinevat asja.
Siis veel ka see kui sul on peres veel keegi peale sinu, näiteks naine ja laps. Sa tahad neile alati kõige paremat (kui sa just mingi sadistist sotsiopaat ei ole) ja mina tunnen ennast eriti sitasti kui ma näiteks ei saa elukaaslasele sünnipäevaks midagi ilusat osta. Isegi kui on selline suhe, et a la "oleme teineteisel olemas ja see on kõige tähtsam" siis tunneksin ma ennast ikka eriti sitasti ja kõvasti -EV enesehinnangule.
Meil on ikka lausa võrratu ühiskond, kus mitte ostmine paneb inimesi ennast halvasti tundma ja madaldab enesehinnangut.
Meil on ikka lausa võrratu ühiskond, kus mitte ostmine paneb inimesi ennast halvasti tundma ja madaldab enesehinnangut.
Kõige rohkem ajavad materjaalseid väärtusi/asju taga inimesed, kes oma hetkeolukorraga rahul ei ole. Rahulolev inimene ei näe vajadust liigse/põhjendamatu tarbimise järele.
See lause tuli ka eilsest oopusest veel meelde: Kõige abivalmimad ja rõõmsameelsemad on ikka need inimesed, kellel endal midagi (suurt ja erilist) ei ole ja midagi vaja ka ei ole. Kui palju te selliseid inimesi tunnete? Mina tunnen päris mitut...
Kõige rohkem ajavad materjaalseid väärtusi/asju taga inimesed, kes oma hetkeolukorraga rahul ei ole. Rahulolev inimene ei näe vajadust liigse/põhjendamatu tarbimise järele.
+1.
Pigem jah see on eesti ühiskonna viga-suurem auto-suurem maja-trendikamad riided...peaasi, et ma VAENE välja ei näeks
Mina arvan, et kõige olulsiem asi on head suhted iniemstega ja tervis.
Mis kasu sul neist asjadest on kui ükspäev saad diagnoosi melanoom või ajuvähk.
Sain oma kaheaastase tütre käest just suure kalli. Ei tea palju see maksab...
Ei ütleks samuti, et materiaalne heaolu overrated on - muidugi on oluline, et saad lähedaste inimestega aega veeta jnejne, kuid sellele vaatamata tuletaks kehv majanduslik seis ennast pidevalt meelde. Ja nõustun Buildupiga selles osas, et kui rahaliselt kindlustatud ollakse, siis on ka tulevaste laste elukvaliteet märksa parem.
Fwiw, siis ei mõista kohe üldse neid ca 20-a inimesi, kellel pole sentigi pmtl kõrvale pandud, haridust ammugi mitte ja siis tehakse aina lapsi.. suutmata ette mõelda, kuidas edaspidi elus toime tulla.
Pigem jah see on eesti ühiskonna viga-suurem auto-suurem maja-trendikamad riided...peaasi, et ma VAENE välja ei näeks
Mina arvan, et kõige olulsiem asi on head suhted iniemstega ja tervis.
Mis kasu sul neist asjadest on kui ükspäev saad diagnoosi melanoom või ajuvähk.
Tervis, eriti närvid jäävad küll väga terved kui kindel olla ei saa kas järgmine kuu on raha üüri jaoks või mitte. Kui laps jääb näiteks haigeks, kuskohast võtta raha ravimite jaoks jne.
Ma ei räägi siin eesti keskmise sissetulekuga perekondadest vaid just neist 500-600€ kuus teenivatest. Eesti keskmine pere elab tegelikult üsna heal tasemel ära.
See lause tuli ka eilsest oopusest veel meelde: Kõige abivalmimad ja rõõmsameelsemad on ikka need inimesed, kellel endal midagi ei ole ja midagi vaja ka ei ole. Kui palju te selliseid inimesi tunnete? Mina tunnen päris mitut...
See on täielik utoopia, sellist juttu ajavad inimesed kellel ei ole elus ambitsioone või kelle ambitsioonid on väga madalad. Sellise suhtumisega elaksime ikka veel koopas ja sööksime putukaid.
Mis me nüüd tegema peame? nutma?
Fakt on see et ühiskonna üldine hinnang paneb paika standardid. Nii on see olnud juba tuhandeid aastaid
Kui inimese baasvajadused kõrvale jätta, siis on rikas-vaene võrdlus väga suhteline. Madala sissetulekuga inimesele on "rikas" rikas, kuid "rikas" ise pole enda jaoks kunagi piisavalt rikas ja tunneb ennast ikka vaeselt kui ta ei oska tõelisi väärtusi oma elus hinnata ja ajab taga ainult raha. Rahulolu jaoks on vaja palju enamat kui naabrist parem korter vms. Siin on tegemist sügavamate probleemidega inimese elus, puudujääkidega, mida üritatakse kuidagi täita. Mõttetu vaidlus imo, väga raske on endaga rahul olla, sest eesmärkide täitumisel seatakse endale kõrgemaid sihte, mille nimel tööd teha (ja mille saavutamisel tuntakse hetkelist rahulolu). See protsess kestab elu lõpuni kui just kuhugi kloostrisse mungaks ei lähe ja kogu varast ei loobu, et mingit sisemist harmooniat saavutada.
Kirjutasin jälle mingi udujutu kokku, aga see selleks. Tahtsin tegelikult öelda, et kui sa oled vana ja pensionär, ja kui sa siis hakkad riigi peale lootma, siis oled sa oma elus midagi valesti teinid. Loota tuleb oma laste peale ja sellise mõttega ka kogu elu elada...
See on täielik utoopia, sellist juttu ajavad inimesed kellel ei ole elus ambitsioone või kelle ambitsioonid on väga madalad. Sellise suhtumisega elaksime ikka veel koopas ja sööksime putukaid.
Hea meelega kuulaks, mis need Sinu ambitsioonid on, ja mida Sina teeksid? Ja kuidas need on seotud materiaalsete ja igasugu muude väärtustega?
Tarmonator
02.09.11, 16:12
ee...mina ei tahaks samas, et minu laps peaks mind üleval pidama tulevikus. tõesti ei taha.
ok normaalsete peresuhete korral obv lapsed aitavad vanemaid ja tulevad appi mingitel puhkudel, aga et ma peaks hädisena oma lapse(laste) õlul elama, seda ma kindlasti ei taha.
ee...mina ei tahaks samas, et minu laps peaks mind üleval pidama tulevikus. tõesti ei taha.
ok normaalsete peresuhete korral obv lapsed aitavad vanemaid ja tulevad appi mingitel puhkudel, aga et ma peaks hädisena oma lapse(laste) õlul elama, seda ma kindlasti ei taha.
Siin tekib juba hoopis teine küsimus. Oled sa riigi heaks niipalju teinud, et riik peab sind üleval pidama? Sa oma vanemate eest üldse ei hoolitse?
Küsimus polegi selles, mida sina tahda, vaid kas on keegi kes tahaks näiteks sinu eest hoolitseda?
Tarmonator
02.09.11, 16:22
Seda ma räägingi, et kui sa oled oma lapsed õigesti kasvatanud, siis jah nad aitavad sind. Aga mina tahaks nii, et ma ei vaja seda.
Ma ei räägi siin vastastikusest aitamisest vaid ülevalpidamisest. Need on sutsu erinevad asjad. Stiil "mina kasvatasin ja toitsin sind, nüüd toida ja hoia sina mind" on mulle absoluutselt vastuvõetamatu. Ma ei ole öelnud,et ma oma vanemaid ei aita ja nad ei vajagi veel minu abi. Ja kui tuleb kord päev kus ma pean oma ema või isa voodihaigena põetama hakkama, siis ma teen seda(olen oma vanaema põetanud aastaid), aga ma ei pea seda iseenesest mõistetavaks. Ja mina tahan ise hakkama saada oma vanadusega.
Ja riik hoiab mind üleval vastavalt oma võimalustele...kui ma sellega toime ei tule, siis olen ise töll
Hea meelega kuulaks, mis need Sinu ambitsioonid on, ja mida Sina teeksid? Ja kuidas need on seotud materiaalsete ja igasugu muude väärtustega?
Mina ei taha näiteks et minu lapsed peaksid kunagi häbenema oma elukohta või oma vanemaid. Kui nad tahavad minna muusikakooli või jalgpalli trenni siis on neil need võimalused olemas. Kui neil on soov minna vahetusõpilaseks välismaale või teise linna kõrgkooli siis mina vanemana pean olema võimeline enda last toetama. Ja seda tehes ei taha ma ise iga päev säästu makarone süüa.
Teemakohaselt võiks öelda, et kui ma peaksin minema välismaale tööl, et enda eestis olevat peret üleval pidada, siis ma ka läheksin.
Mina ei taha näiteks et minu lapsed peaksid kunagi häbenema oma elukohta või oma vanemaid. Kui
Lapse häbitunde olemasolu ei olene vanemate sissetulekust või elukohast, vaid temas enda väärtushinnangutest ja tunnetega hakkamasaamisest ja need on vanemate poolt õpetatavad. Kui lapse kuuldes selliseid loosungeid loopida, siis pole kaua vaja oodata, kui ta häbitundega ringi käib ja vanemaid soome tööle pushib.
Teeks migni pereteema ja mooviks need postid ehk sinna?
Lapse häbitunde olemasolu ei olene vanemate sissetulekust või elukohast, vaid temas enda väärtushinnangutest ja tunnetega hakkamasaamisest ja need on vanemate poolt õpetatavad. Kui lapse kuuldes selliseid loosungeid loopida, siis pole kaua vaja oodata, kui ta häbitundega ringi käib ja vanemaid soome tööle pushib.
hea post alaskalt nagu tavaliselt
Olles olnud oma perest eemal paar korda kuskil 3-4 nadalat jarjest voin ausalt oelda et see raha mis mind uuesti seda tegema paneks peab olema vaga suur. Ma ei kujutaks ette aastat+. Ja see ilmselt oleneb vaga inimestest, aga olles olnud mingil hetkel suht vaikeste voimalustega ja mingil hetkel vaga heal jarjel, siis minuarust tihti see kokkuhoiu tunne mis on kui tuleb palju rohkem majandada ja see kuidas hindad vaiksemaid asju kui voimalused piiratud tihti tegi tasa selle suuremate voimaluste piiratuse. Ja siin eelnevalt oli mainitud koolivormi ja voin ausalt oelda et ma olen kahe kaega selle poolt. Pull see et siin(usas) on erakoolides koolivorm ja riigi koolides mitte. Ja lapsevanema elu on tunduvalt kergem kui on tapne asi mis lapsele selga panna ja koigil teistel sama ehk ei ole isegi varianti nii oelda yle trumbata teisi lapsi. Ma ise arvan et koige tahtsam on leida balanss raha ja teiste eluvaartuste vahel. Kui oskad teenida korralikult nii et rohkem teenimine ei ole su elu number yks eesmark, siis anna tuld, aga need inimesed kes on nous 30 aastat 60 tundi+ nadalas vaeva nagema selle nimel et oleks "paremal jarjel" voivad jouda yks hetk elus selleni et kui tagasi vaatavad elule ja naevad kui paljud asjad selle nimel tegemata jaid tahaks nii mondagi muuta.
Lisaks ka vaga hea lause mille kuulsin: "the thing that you'll learn someday is that life isn't about getting what you want.
It's about wanting what you have."
Seda ma räägingi, et kui sa oled oma lapsed õigesti kasvatanud, siis jah nad aitavad sind. Aga mina tahaks nii, et ma ei vaja seda.
Ma ei räägi siin vastastikusest aitamisest vaid ülevalpidamisest. Need on sutsu erinevad asjad. Stiil "mina kasvatasin ja toitsin sind, nüüd toida ja hoia sina mind" on mulle absoluutselt vastuvõetamatu. Ma ei ole öelnud,et ma oma vanemaid ei aita ja nad ei vajagi veel minu abi. Ja kui tuleb kord päev kus ma pean oma ema või isa voodihaigena põetama hakkama, siis ma teen seda(olen oma vanaema põetanud aastaid), aga ma ei pea seda iseenesest mõistetavaks. Ja mina tahan ise hakkama saada oma vanadusega.
Ja riik hoiab mind üleval vastavalt oma võimalustele...kui ma sellega toime ei tule, siis olen ise töll
Jah ,100% olen nõus. Aga ei saa ju iseenesestmõistetavana ka võtta seda, et riik kõik sinu eest ära teeb. Paljudele tundub tänapäeva asi liiga mustvalgena lihtsalt...
Spewmonkey
02.09.11, 18:30
Jah ,100% olen nõus. Aga ei saa ju iseenesestmõistetavana ka võtta seda, et riik kõik sinu eest ära teeb. Paljudele tundub tänapäeva asi liiga mustvalgena lihtsalt...
Mulle tundub, et tema ei ole see kes asju must-valgelt võtab. Valikutele riik või lapsed saab ka lisada selle, et oled ennast elu jooksul ise materiaalselt piisavalt kindlustanud, et keegi ei pea sind enam üleval pidama. Mõistad?
Mulle tundub, et tema ei ole see kes asju must-valgelt võtab. Valikutele riik või lapsed saab ka lisada selle, et oled ennast elu jooksul ise materiaalselt piisavalt kindlustanud, et keegi ei pea sind enam üleval pidama. Mõistad?
Aga kui sa sellega hakkama ei ole saanud, siis pole ju lapsed selles süüdi, ega ei pea nad kehvemalt positsioonilt startima, kui nö. ''rikkad'' lapsed.
Kordan veel, et demokraatia tähendab minu mõistes seda, et kõigil on võrdesed võimalused, olgu siis Iphone või mitte.
Demokraatia tähendab võrdseid õigusi seaduse ees, võimalustest ma ei tea, et demokraatia põhialustes räägitakse, vbl räägitakse?
Nüüd kui wikipediast natuke uurisin, siis tuleb välja jah, et ideaalis peaks demokraatia looma ka mingi aluse sotsiaalsel pinnal a la, et ka väiksema kukruga inimene saaks hariduse omandada kui tal selleks eeldused on või midagi sinnakanti.
Ma arvasin et demokraatia tahendab seda et koigil on voimalus enda eest kosta. Kommunism oli rohkem see kus "koigil on vordsed voimalused."
Võrdsete võimaluste all pidasin ma pigem ikka seda silmas, et kõigil on võrdne võimalus ennast teostada. See mis sealt välja tuleb, on juba hoopis teine lugu. Kommunism teadis juba ette, mis sealt välja tuleb.
Mina ei tea .. imo tänasel p2eval mina neid võrdseid võimalusi väga ei "usu". Ala labane näide mingi töökohtade sebimistega vms .. Kui sa ikka kedagi tead or smth on alati lihtsam tööle saada, kui mingi lambi vallol tämaval, kuigi tema oskused võivad isegi paremad olla ..
Mina ei tea .. imo tänasel p2eval mina neid võrdseid võimalusi väga ei "usu". Ala labane näide mingi töökohtade sebimistega vms .. Kui sa ikka kedagi tead or smth on alati lihtsam tööle saada, kui mingi lambi vallol tämaval, kuigi tema oskused võivad isegi paremad olla ..
Nojaa, see ongi pigem ideaalettekujutus demokraatiast. Aga väga paljud tunduvad arvavat, et demokraatia on see, kui ise midagi tegema ei pea, ja raha tuleb. Ja siis veel hädaldada, et neil mittemidagitegijatel kusagil naaberriigis tuleb seda raha veel rohkem.
redddman10
02.09.11, 18:55
loen seda teemat siin ja selle teema üle võiks vaidlema jääda IMO.Sveniga ka nõus.Osadel ma oletan siin ei olegi peret(naist, lapsed) kes sõna võtavad.võin ka eksida.Kui sa oled ikka perest eemal koguaeg siis peab tõesti VÄGA hea raha olema, et pendeldada kuskil välismaa vahet.ütleme nii et enne elaksin enda perega kusagil maal ja teeniksin 500 eurot kuus kui a la 3000 eurot
soomes iga päev kümme tundi tööd tehes.kui muidugi häda käes ja raha nii hädasti vaja-nõus. tuleb minna.Aga eks igaühel on rikkusest ka omad arusaamad.ise ei ole rikas aga võin rahulikult öelda et olen õnnelik ja millestki väga puudust ka ei tunne:)
Demokraatia kants usa- IMO tuleb sealt viimasel ajal selliseid signaale, et seal on pigem türannia kui demokraatia. Ma loodan, et fbi mind nüüd jälle jälitama ei hakka nagu see enne black fridayt tõenöoliselt oli.
lAga eks igaühel on rikkusest ka omad arusaamad.ise ei ole rikas aga võin rahulikult öelda et olen õnnelik ja millestki väga puudust ka ei tunne:)
Sellest lausest olekski pidanud kogu see teema pihta hakkama...
Demokraatia kants usa-
Kes sulle seda rääkis??
Aga kui sa sellega hakkama ei ole saanud, siis pole ju lapsed selles süüdi, ega ei pea nad kehvemalt positsioonilt startima, kui nö. ''rikkad'' lapsed.
Kui sa sellega hakkama pole saanud, siis lapsed tõepoolest süüdi pole, aga vanemad küll. Sellest ma siin räägingi, et sinu laste tuleviku määrajaks oled kõige rohkem sa ise ja kasvata ja õpeta neid ise nii palju kui suudad, aga kui sa ei suuda neile luua võimalusi spordiringis osalemiseks või ülikooli eest tasumiseks, siis on seis ikkagi üpriski kurb ja ilmselgelt on "rikaste vanemate lapsed" paremal stardipositsioonil kui su enda võsukesed.
Kordan veel, et demokraatia tähendab minu mõistes seda, et kõigil on võrdesed võimalused, olgu siis Iphone või mitte.
"Demokraatia tähendab minu mõistes seda, et kõigil on võrdsed võimalused(ennast teostada)." - Aga on see siis nii? Ma mõtlen just seda, et üldse hakata kuskilt otsast midagi teostama on tänapäeva maailmas sul ikkagi klotsi vaja. Vahet pole kas sa mõtled enese teostamise alla jooga õppimist või ülikoolis mingi eriala lõpetamist.
Ma olen juba ammu aru saanud, et kui sa tahad kuhugi jõuda või midagi saavutada, pead sa kõik ise ära tegema. Loota sellele idealistlikule lahendusele, et kõigil võiks ja kõigil peaks olema võrdsed võimalused...nii see tänapäeval ei ole ja ma usun, et ei saagi olema.
nikitheone
02.09.11, 19:02
Demokraatia kants usa- IMO tuleb sealt viimasel ajal selliseid signaale, et seal on pigem türannia kui demokraatia. Ma loodan, et fbi mind nüüd jälle jälitama ei hakka nagu see enne black fridayt tõenöoliselt oli.
.
Kohati on mul kyll tunne, et vandalar sa oled zeevaldist jooksu pand :D
Tervis, eriti närvid jäävad küll väga terved kui kindel olla ei saa kas järgmine kuu on raha üüri jaoks või mitte. Kui laps jääb näiteks haigeks, kuskohast võtta raha ravimite jaoks jne.
Ma ei räägi siin eesti keskmise sissetulekuga perekondadest vaid just neist 500-600€ kuus teenivatest. Eesti keskmine pere elab tegelikult üsna heal tasemel ära.
Kui rääkida keskmise sissetulekuga keskmisest perest, siis on neil 3,6 inimese peale kulutamiseks 800€. Naise kohta on meil 1,6 last ja mediaannetopalk 400€.
500-600 kuus kätte saada on seega juba päris hea.
Lühidalt ütlen, mina olen igatahes uhke, et ma eestlane olen, ja veel uhkem olen ma selle üle, et mu lapsed eestlased on. Ja need töllakad kes kusagile välismaale jooksevad ja siis ülbitsevad - igalpool mujal on nii hea ja mida te lollid seal eestis vahite- need ajavad mul lihtsalt südame pahaks.
Patriotismist ära ei ela. Muidugi ei tasu raha üle tähtsustada, kuid on täiesti loomulik, kui oma pere heaolu nimel kolitakse siit minema. Üksinda pere nimel välismaal rügemine pole jätkusuutlik, eesmärk peaks olema 1-2 aastaga kogu pere "järele tõmbamine".
Olengi, aga püüa kinni kui saad :D !!!
Kui rääkida keskmise sissetulekuga keskmisest perest, siis on neil 3,6 inimese peale kulutamiseks 800€. Naise kohta on meil 1,6 last ja mediaannetopalk 400€.
500-600 kuus kätte saada on seega juba päris hea.
Sa said aru küll mida ma mõtlesin, mitte üksikisiku palka vaid üldist sissetulekut per household. Varem krooni ajal ma arvestasin jämedalt nii et kui pere sissetulek on 15k+ siis võib omada autot ja 20k+ sissetulekuga saab mõelda lapse peale. Obviously need emapalgad ja asjad on muutunud ning hea raseduseelse palgaga ema saab head emapalka ning on seal muid nüansse, aga jämedalt olen ma alati nii enda jaoks arvestanud.
Vandalarile, kes ei soovi olla osa süsteemist.
gAYL5H46QnQ
Vandalarile, kes ei soovi olla osa süsteemist.
gAYL5H46QnQ
hea video :)
Ma loodan, et fbi mind nüüd jälle jälitama ei hakka nagu see enne black fridayt tõenöoliselt oli.
Ära ole kindel, et nad seda ei jätka. Sinu kaliibriga mees peab igaks juhuks ettevaatlik olema. Ei imesta, kui peale seda posti ka mina nende huviorbiidis :(.
Ma loodan, et fbi mind nüüd jälle jälitama ei hakka nagu see enne black fridayt tõenöoliselt oli.
Hoian pöialt sulle!
Sina muidu lasidki FT põhja?
Ei lasnud! Twitteris oli enne black fridayt mingi forensics fanaatik usast mul follower. Juhus?
Ei lasnud! Twitteris oli enne black fridayt mingi forensics fanaatik usast mul follower. Juhus?
Paranoidne skisofreenia on üks kole asi :P just saying
Janek mis su lapse lasteaia järjekorranumber on.Sama vana laps mul ja 299 Tartu järjekorras .Eralasteaed maksab 200euri kuus kas saad lubada oma lapsele seda.Ja ära tule mulle rääkima, et ema-isa veedavad kvaliteetaega oma lapsega ja lasteaeda pole vajagi.
Saan oma kogemustest öelda-ei käinud lasteaias, et ikka väga raske oli minna kooli kui teistel kõikidel olid sõbrad juba ees.
Keegi mainis 'iive-->pensionäride ülalpidamine' probleemi.
somewhat huvitav arusaam:
See on ka üks peamisi põhjuseid, miks Euroopa riigid on vajanud sedavõrd suurt immigratsioonivoogu.
artiklit ennast ei kommenteeri:
http://20aastat.postimees.ee/550082/varro-vooglaid-demograafiline-kriis-kui-eesti-suurim-valjakutse/
Janek mis su lapse lasteaia järjekorranumber on.Sama vana laps mul ja 299 Tartu järjekorras .Eralasteaed maksab 200euri kuus kas saad lubada oma lapsele seda.Ja ära tule mulle rääkima, et ema-isa veedavad kvaliteetaega oma lapsega ja lasteaeda pole vajagi.
Saan oma kogemustest öelda-ei käinud lasteaias, et ikka väga raske oli minna kooli kui teistel kõikidel olid sõbrad juba ees.
See lasteaedade järjekordade teema on puhtal kujul kivi poliitikute kapsaaeda. Sündivus ei ole nii palju kasvanud, et selline probleem peaks üldse eksisteerima, kõik on rahastamissoovi taga.
Keegi mainis 'iive-->pensionäride ülalpidamine' probleemi.
somewhat huvitav arusaam:
artiklit ennast ei kommenteeri:
http://20aastat.postimees.ee/550082/varro-vooglaid-demograafiline-kriis-kui-eesti-suurim-valjakutse/
Imo riigid lihtsalt mõtlesid päris pikalt, et immigratsiooni soodustamine on odav ja hea lahendus. Tänaseks on paljud loodetavasti aru saanud, et esialgne ilus plaan on asendunud suurte ülalpidamiskulude ja probleemidega. Eesti võib tõesti veel teiste vigadest õppida või siis lihtsalt neid korrata .
Lisaks ka vaga hea lause mille kuulsin: "the thing that you'll learn someday is that life isn't about getting what you want.
It's about wanting what you have."
mulle väga meeldib see lause.
aga selle raha teema kohta leidsin ühe tuttava fb seinalt posti, mis võtab asja lühidalt kokku:
RULES IN LIFE :)
1. Money cannot buy happiness, but it’s more comfortable to cry in a Mercedes than on a bicycle.
2. Forgive your enemy, but remember the bastards name.
3. Help someone when they are in trouble and they will remember you...when they are in trouble again.
4. Many people are alive only because it’s illegal to shoot them.
5. Alcohol does not solve any problems, but then again neither does milk.
ise olen tükk aega tagasi elanud/töötanud mitu kuud Inglismaal (tähtajaline töö) ja ca 6 kuud Rootsis.
Mulle meeldib Eestis.
Krdi head laused Vsiu :)
Ise käin 4nädalat üle 4nädala ka piiri taga tööl ja olen rahul :) (merel siis ja pötrade lipu all :)
Üsna suhteline värk see "can money buy happiness" imo. Kui võrrelda Eestis tugeva keskklassi inimest nt, kel oma korter/maja (mitte laenatud), 5-10a vana auto, mitte liiga koormav töökoht millega ise rahul on ja piisavalt kõrvale pandud, et kui peaks töölt kinga saama siis järgmise 6-12 kuu jooksul korterit/maja maha müüma ei pea vs. Armin Karu - rahast saadav happiness võib olla nende 2 vahel üsna väike.
Aga kui võtta inimene kes peab hommikust õhtuni töötama nt Maximas, et ots otsaga kokku tulla (Ekspressi eksperiment Maximas töötamisest (http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/ma-olin-maxima-ori.d?id=56864916), siis ei saa küll kuidagi väita, et money can't buy happiness, kui tänu rahale inimene ei peaks tegema 12h-seid orja-tööpäevi.
Muidugi minu näide on suhteline, kuskil riigis oleks Maxima töö vb väga hea töö või kuskil riigis 5-10a vana autoga inimene alamklass, aga Eesti kohta peaks enam-vähem paika pidama :)
ROFL@vandalar!!!! ROFL!!!!!!!!!!
Potsataja stiilis vinguda on obv lihtne, et kõik on tööandjate-röövkapitalistide süü, et õilis töölisklass nirut palka saab. Fcuk me, õppige tööd tegema. Kui pole haridust omandatud või on õpitud ala nagu semiootika, religioon või mõni teine, millel seos reaalsusega on nõrk või puudub täiesti, siis on ikka pea 100% inimese enda süü, et vähe palka saab. Kui õppida ikka ala, mida tööjõuturul nõutakse ja end ise kõrvalt täiendada tarvilike oskustega, on siin vabalt võimalik 25'ks eluaastaks +€1k teenida, ka way rohkemgi. Samas kui õppida "õilsaid" "seisusele kohaseid" ameteid ja tegeleda "silmaringi laiendamisega," siis küsimus "kas sellist Eestit me tahtsimegi" väga õigustatud just ei ole.
Nt mu vend õpib IT'd magistris 150% koormusega, täiendab end erialaselt pidevalt kõrvalt, töötab erialasel tööl teenides 60% koormusega +€1k ja on praeguseks kogunud ka täiesti arvestatavad säästud. Kõva töö õigete eesmärkide saavutamise nimel toob edu ka siinsamas, samas losers gonna lose ja haters gonna hate ka igal pool.
Huvitav, et ikka ja jälle nimetatakse enda arvamusest erinevat arvamust vingumiseks. Oma kümnest tööl käidud aastast seitse polnud ma "töölisklass" ja teenisin 800€-1100€ kuus + hüved ning ka enne seda teenisin üle keskmise. Samas pole minus olnud kunagi piisavalt arrogantsust silmaklapid peas edasi sööstmiseks ja kõrval toimuvast lihtsalt mööda vaatamiseks. Lihtsalt vastik oli vahel vaadata mõnes kohas lausa rämedat raiskamist ja teises kohas vingu teemal "meil lihtsalt ei ole raha". Nüüdseks on see ving asendunud uuega ehk "meil ei ole inimesi, kes tööd teeksid". Kus on põhjus ja kus on tagajärg ?
Juhul, kui inimesel on töö, siis järelikult on selle järgi ka tööturul nõudlus ning tal on õigus eeldada selle töö eest ka õiglast palka. Juhul, kui õiglast palka pole võimalik maksta, siis peaks tõesti ennast täiendama, tootlikust tõstma ja olemasoleva tööjõuga hakkama saama. Selle asemel teiste lootusetu olukorra ära kasutamine on ikka nii madal, kui madal.
1997 või 1998 pidas üks "tööandjate-röövkapitalist" meile kõne rasketest aegadest aegadest, kuna palk viibis. Need rasked ajad tähendasid tegelikult seda, et mõned päevad hiljem sai ta kätte oma maakonna kalleima MB, kusjuures oma kõnes mainis ta ka seda et sõidab koguni 6-7 aastat vana BMW´ga. Palga saime muidugi kätte ja elu läks edasi ning 2011 võib selle tööandja käive tulla nii 100M€ kanti. Üldiselt ajad on edasi läinud, kuid paljude suhtumine on samaks jäänud.
Lõpetuseks siis see, mille üle ma kõige rohkem "vingun"
Euroopa Nõukogu mõistes on õiglane palk
töötasu, mis moodustab 68% keskmisest palgast ning alla selle teenivate inimeste arv ei tohi
ületada 5% töötajate koguarvust riigis.
http://www.tarkjapalk.ee/palgastatistika/keskmine-ja-min-palk
http://stiimul.ee/est/uudised/11-2010/tooandjad-alampalk-voib-tousta-aasta-parast
Õiglane palk 2010= 0,68x12 397=8429, seega alla õiglase palga teenivad meil ligi 50% inimestest 5% asemel. Sellisel jamal saab imo olla ainult kaks põhjust: totaalne ahnus või ühtede ülemaksmine teiste arvel.
see teema on juba täiesti full retard
Tegime pastilaaga seejärel prop-beti 100 taala peale, et kas see teema saab veel retardimaks minna. Panime daatumiks nädal ja mina ütlesin, et jah.
Pastilaa shippis kaks päeva hiljem.
Tegime pastilaaga seejärel prop-beti 100 taala peale, et kas see teema saab veel retardimaks minna. Panime daatumiks nädal ja mina ütlesin, et jah.
Pastilaa shippis kaks päeva hiljem.
Õpetajad elavad meil vähemalt hästi, kui 100$ prop-bet on taskukohane. ::)
Mind huvitaks sinu, kui õpetaja arvamus. Kas sinu arust on normaalne, et äsja kooli lõpetanud arsti ja õpetaja palgaerinevus on 50%+ ning kogemustega arsti ja õpetaja palgaerinevus on 100%+ ?
Mul tunne et sa potsataja tahad mingi "maailmaparandaja" olla? Iga asi jääb sulle ette, küll palgad ja ma ei tea ..
Tra terve eesti on neid "vingujaid" täis ja millegagi inimesed rahul ei ole .. võtke midagi ette siis ise, mitte ärge lootke ainult teistele ja äkki järgmine aasta tulevad pudrumäed ja shokoladijõed..
Kunagi lugesin huvitavat artiklit. Seal arutleti selle üle, et miks on näiteks üks riik edukam kui naaberriik, kuigi pole erilisi majandusgeograafilisi? erinevusi. Siiani oli arvatud, et riigi edukus oleneb suuresti sinna tehtud investeeringutest, aga nii see ei ole. Vaata Kreekat... Vaid leiti, et riik on seda edukam, kui palju on HÄID keskastme juhte, ühesõnaga inimesi, kes otseselt panevad teisi tööle. Eesi vabanemisest alates on siinsete juhtide seas igapäevane jututeema, kuidas keegi ei viitsi tööd teha, kuidas terve eesti on vingujaid täis, kes loodavad ainult munedes pudrumägesid. Nüüdseks on aga selgunud, et kümned tuhanded need "vingujad" on leidnud endale korralikud töökohad väljaspool eestit ja olen päris kindel, et kui neil lasta võrrelda eestis olnud ülemust ja praegust ülemust, siis plusse antakse praegustele.
Ma saan aru, et igale ettevõtjale meeldiks alluv, kes tuleb ja teenib talle probleemideta raha. Kahjuks inimesed ei ole sellised, aga igalühel on neil mingi nupp, mida keerates saab nad tööle panna. Eestis, oma perekonna lähedal.
Mind huvitaks sinu, kui õpetaja arvamus. Kas sinu arust on normaalne, et äsja kooli lõpetanud arsti ja õpetaja palgaerinevus on 50%+ ning kogemustega arsti ja õpetaja palgaerinevus on 100%+ ?
Mul on arstina tunne, et sa ei saa väga hästi sellest asjast aru.
Seletamiseks ja näideteks kuluks liiga palju aega, mida ma parem investeerin mujale, kuid lühidalt öeldes oled sa oma võrdlusega juba rappa jooksnud, sest arstidel ei ole vahet, kas kogemust on 1 või 50 aastat, sest neil on ametiühingu lepinguga määratud miinimumäär 18 000 krooni (eurod on uus asi, ma ei suuda arvutada).
Selle võib võtta tähiseks ja sellest tulenevad ülejäänud muutused, mis olenevad asutusest ja mõneti ka asukohast. Näiteks Tartu Ülikooli Kliinikum on alammääraks ise määranud 20 000 krooni. Selle numbri juures on tõenäoliselt sisehaigused ja nakkushaigused. Lisatasude, valvete jms abil on kõrgemalt tasustatud kirurgid, günekoloogid ja ortopeedid.
Kui liigume mujale Eestisse, mis ei ole Tartu või Tallinn, võib võrdlemisi kindlalt öelda, et see palganumber on 18 000.
Samas PERHis, kus ma ise töötan, on igal töötajal personaalleping, mis tähendab, et saad selle numbri, mille oled välja kaubelnud. Ja oi, kus ma kauplesin.
Kuid veelkord: staaž ei anna arstile midagi.
Õpetajatel on samas natuke teisiti ja seal on staažil teatav koht, sest alustatakse noorempedagoogi (alam nati üle 600 eurtsi) kohalt ja liigutakse pedagoog-metoodiku astmele (ligi 900 eurtsi), kus olen muidugi minagi. Samas tulevad siingi mängu lisatingimused jms, mistõttu ei saa neid numbreid puhta tõena võtta.
Lihtne arvutus ütleb ka, et 18 000 ja 14 000 vahe pole teab kui meeletu ja kindlasti mitte 100+ protsenti.
Kas see kõik on aus, on mul arst-õpetajana raske öelda, sest mõlemad on auväärsed ametid. Oleks tore, kui mõlemad saaks 50 000 puhtalt kätte, kuid kahjuks nii asjad ei käi ja sellega peab lihtsalt arvestama.
Godspeed_EJ
03.09.11, 15:42
ajakirjanik, doktor, õpetaja - on alles mees
ajakirjanik, doktor, õpetaja - on alles mees
öösiti ka gigolo kui vaja
Godspeed_EJ
03.09.11, 15:48
öösiti ka gigolo kui vaja
http://www.ear.fm/Encyclopedia%20N/No_doubt.jpg
Ärme unusta pokkeriprode esindaja rasket tööd.
redddman10
03.09.11, 16:02
Seletamiseks ja näideteks kuluks liiga palju aega, mida ma parem investeerin mujale, kuid lühidalt öeldes oled sa oma võrdlusega juba rappa jooksnud, sest arstidel ei ole vahet, kas kogemust on 1 või 50 aastat, sest neil on ametiühingu lepinguga määratud miinimumäär 18 000 krooni (eurod on uus asi, ma ei suuda arvutada).
Selle võib võtta tähiseks ja sellest tulenevad ülejäänud muutused, mis olenevad asutusest ja mõneti ka asukohast. Näiteks Tartu Ülikooli Kliinikum on alammääraks ise määranud 20 000 krooni. Selle numbri juures on tõenäoliselt sisehaigused ja nakkushaigused. Lisatasude, valvete jms abil on kõrgemalt tasustatud kirurgid, günekoloogid ja ortopeedid.
Kui liigume mujale Eestisse, mis ei ole Tartu või Tallinn, võib võrdlemisi kindlalt öelda, et see palganumber on 18 000.
Samas PERHis, kus ma ise töötan, on igal töötajal personaalleping, mis tähendab, et saad selle numbri, mille oled välja kaubelnud. Ja oi, kus ma kauplesin.
Õpetajatel on samas natuke teisiti ja seal on staažil teatav koht, sest alustatakse noorempedagoogi (alam nati üle 600 eurtsi) kohalt ja liigutakse pedagoog-metoodiku astmele (ligi 900 eurtsi), kus olen muidugi minagi. Samas tulevad siingi mängu lisatingimused jms, mistõttu ei saa neid numbreid puhta tõena võtta.
Lihtne arvutus ütleb ka, et 18 000 ja 14 000 vahe pole teab kui meeletu ja kindlasti mitte 100+ protsenti.
Kas see kõik on aus, on mul arst-õpetajana raske öelda, sest mõlemad on auväärsed ametid. Oleks tore, kui mõlemad saaks 50 000 puhtalt kätte, kuid kahjuks nii asjad ei käi ja sellega peab lihtsalt arvestama.
heh.ma ise ka PERH-i palgal:)
Mina lähtusin küsimuse puhul lihtsalt omale teadaolevatest viimastest andmetest. Arsti miinimumpalk 100 eek/h ja noorempedagoog 9500 eek/kuu. Arstide keskmine palk 2009 26 500 eek/kuu ja õpetajate keskmine palk oli 2010. aastal 12 063 krooni. Sealt tulebki see 50%+ ja 100%+. Otseselt ei anna arstidele staaž midagi, kuid ka õpetajad ei muutu ju noorempedagoogist pedagoog-metoodikuks lihtsalt staaži lisandudes ?
Ületunde ja 1,x+ kohaga tööd teevad mõlemad tõenäoliselt omajagu.
Lihtsalt see küsimus tekkis, kuna hetkel on õpetajate palgateema aktuaalne. Meie haridusminister väitis, et arstid tahaksid ka, kuid olukorras, kus arstid keskmiselt palju enam teenivad, võivad nad imo oodata.
E: 18 000 vs. 14 000 puhul oleks/on proportsioonid minu arust üsna paigas.
Kerge erinevus on ka arsti ja õpetaja ametis või ei? Ühel tööl vastutad sa konkreetselt inimeste tervise eest ning vale diagnoosi või ravi puhul ei pruugi enam kunagi arstina töötada. Õpetajaid seevastu on seinast seina
Rohkem kui kerge, kuid samas on mõlemaid seinast seina.
+ imo see, et arstiks sa õpid vist mingi 6-7a + siis veel mingi sada jama, et reaalselt l2heb 10a ennem kui ise võid yksi reaalselt midgai tegema hakata vms
Õpetaja sorgib laste ajude kallal- kas see polegi oluline?
http://www.youtube.com/watch?v=Qh2sWSVRrmo
Mina lähtusin küsimuse puhul lihtsalt omale teadaolevatest viimastest andmetest.
mul pole aimugi, kust sa mingeid enda andmeid võtad või kuidas sa neid tõlgendad või kuidas neid kuskil mujal tõlgendatud on (a'la arsti tunnitasu - üldiselt makstakse tunni eest maailma vanima ameti pidajatele, vist). seetõttu on võrdlemisi keerukas sinuga antud teemadel ka arutleda.
Mõtlesin, et panen omadest kogemustest selle 'money can buy happiness' teema kohta mõne sõna juttu kirja ( kuigi ma ei tea kas see otseselt teemasse läheb ).
Ma tulen ise näiteks kolme lapsega perekonnast keskmise lapsena. Vanemate palk oli krooni ajal kokku ~30K. Nälga kunagi kannatama ei ole pidanud, riided ja soe kodu on alati olemas kui vaja, aga vahepeal tuli enne palgapäeva siiski raha lugeda. Ühesõnaga täiesti tüüpiline Eesti keskklassi perekond.
Juba põhikoolis võtsin endale eesmärgiks saavutada finantsvabadus, ehk siis omada alati nii palju vara, et kunagi sente lugema ei peaks ja üleüldiselt rahast mõtlema ei peaks. Kõik muu peale materiaalsete väärtuste oli minu silmis teisejärguline. Aastad läksid edasi ja raha oli endiselt elu põhieesmärk. Eelmise aasta lõpus tekkis esimene tõsine suhe ( selle all ei pea ma silmas üksteisele läbi MSN'i staatuse armastuse avaldamist ja mingit kaubanduskeskustes hängimist vaid üksteisele toeks olemist ja vara jagamist ). Suhe leidis aga oma lõpu selle aasta mais, vaid paar nädalat peale seda, kui ma endale esimest korda teadvustasin, et ma lõpuks finantsvabaduse saavutanud olen. See pani mingil määral aru saama, et tegelikult ei tee raha õnnelikuks vaid inimsuhted ( I mean, ma istusin pool maid oma rahaga kodus ja olin kurb ). Materiaalsed väärtused on pigem boonus.
Praegu elan ma Tartus, Uus-Ihastes ( kes seal käinud on, teab milline sealne üldine elatustase on ) 8mil EEKi maksvas majas. Ma ei pea põhimõtteliselt mitte millegi pärast rahaliselt muretsema ja kõik mis tahta, on olemas. Siiski ei ole ma õnnelik, kuna mul ei ole sisuliselt ühtegi lähedast inimest, kellega koos seda nautida ja kellega seda jagada.
Tekst sai suhteliselt segane, aga mõttele saab vast pihta ikka.
+ imo see, et arstiks sa õpid vist mingi 6-7a + siis veel mingi sada jama, et reaalselt l2heb 10a ennem kui ise võid yksi reaalselt midgai tegema hakata vms
Üldarstiks kuus aastat + residentuur 3-5 aastat. Ma olen oma juhtme täiega kokku jooksutanud mõeldes, kuidas taipupole on 31 aastaselt arst ja pedagoog-metoodik samaaegselt ning sealjuures jääb veel aega üle ka pokkeri mängimiseks.
nikitheone
03.09.11, 20:38
:D
Suht mõttetu vaidlus minu arvates. Raha ja Õnn käivad käsikäes aga see on väga suhteline olenevalt inimesest. Minu puhul 8 milline maja või 1 milline auto küll õnnelikuks ei teeks aga samas ei oleks õnnelik ka puuonnis elades. Raha on piisavalt minu jaoks siis kui suudan ilma "pead valutamata" arved makstud ja kõhu pealt ei pea kokku hoidma ehk elementaarne on kaetud. Ülejäänud muu on täielik boonus.
Just üks sõbranna, kes räägib samat juttu, et raha ei tee õnnelikuks ja blabalaba. Ise aga tahab Türki reisile minna ja ei täi €400-etki maksta. Küsisin, et kas on raske visata miski 100 eurot juurde, saad omale viisaka reisi ja eluks ajaks mõnusalt positivine emotsioon. See on hindamatu väärtus. Aga ei ta ütles, et "mis 100 eurot? Selle eest saaks ju tutikad teksapüksid...". See jutt ajas pea valutama...
Fabulousele niipalju, et kas tõesti ainult elukaaslane teeb õnnelikuks? Olen elanud igas eluetapis kus pidi nädalaga saama väge vähesega hakkama (aga piisav, et enda elementaar vajaduste kvaliteet hoida kõrgel) ja teisalt oli eluetapp kus iga nädalavahetus sai pidudel kulutatud rohkem raha kui keskmine eestlane teenis. Vahe ma küll eriti ei tunneta, sest kogu see fun ei tulnud rahast vaid just seltskonnast, sõpradest ja emotsioonidest, mis käis mõlema elustiiliga koos.
PS! Olen tähele pannud, et need inimesed, kes kõige rohkem räägivad "raha ei ole õnn" ja "materiaalsed asjad ei ole õnn" on tegelikkuses kõige suuremad koonerid, rotid ja raha kogujad üldse.
Fabulousele niipalju, et kas tõesti ainult elukaaslane teeb õnnelikuks? Olen elanud igas eluetapis kus pidi nädalaga saama väge vähesega hakkama (aga piisav, et enda elementaar vajaduste kvaliteet hoida kõrgel) ja teisalt oli eluetapp kus iga nädalavahetus sai pidudel kulutatud rohkem raha kui keskmine eestlane teenis. Vahe ma küll eriti ei tunneta, sest kogu see fun ei tulnud rahast vaid just seltskonnast, sõpradest ja emotsioonidest, mis käis mõlema elustiiliga koos.
Ma sõnastasin ennast eelmises postis vist veidi halvasti ja tõin kehva näite.
Ma mõtlesingi inimsuhete all mitte ainult elukaaslast vaid ka häid sõpru ja tuttavaid ( ehk õiget seltskonda ). Ideeliselt saaks ma igal nädalavahetusel gold-diggerite ja guidodega Atlantises koos rokkida, aga sellest ei saa ma mingit püsivat positiivset emotsiooni ega sotsiaalset kasu.
Muidu suur +1 su postitusele.
Üldiselt seavad raha esiplaanile need, kellel seda enda arvates piisavalt ei ole ( nagu mina kunagi ) ja arvatakse et piisava summa omamine lahendab kõik probleemid ja kustutab kõik mured.
Õnnetunne ei ole mingi varanduslik seisund, vaid aju keemiline olek. Seda keemilist tasakaalu muudavad näiteks stress ja halvad mõtted. Pole vahet, millest sa mõtled ja ennast halvasti tunned, kas puuduolevast rahast, metsaläinud suhtest, kehalisest defektist, point on sama, sa mürgitad nende mõtetega oma aju ja ei lase endal õnnelik olla. Võid proovida elada nii, et neid mõtteid võimalikult vähe oleks, planeerides ja organiseerides oma ümbrust ja väliseid mõjutajaid viisil, et nad sulle võimalikult vähe ebameeldivaid üllatusi valmistaks, või siis õpid omaenda peas korda looma ja nende negatiivsete mõtete ja emotsioonidega kiiresti hakkama saama. Viimase tegemiseks ei ole vaja mingit raha või kallist inimest, vaid oskusi ja teadmisi.
Üldiselt seavad raha esiplaanile need, kellel seda enda arvates piisavalt ei ole ( nagu mina kunagi ) ja arvatakse et piisava summa omamine lahendab kõik probleemid ja kustutab kõik mured.
Srry , aga minu arust nii ongi. Aga kui nii mõtlema hakkata, kui sul olnud elu aeg head sõbrad ja seltskond olemas , vb siis ongi ainuke asi mis veel puudu on raha?
Ehk, siis head sõbrad ja raha ongi kõik mis eluks vaja?
PS! Olen tähele pannud, et need inimesed, kes kõige rohkem räägivad "raha ei ole õnn" ja "materiaalsed asjad ei ole õnn" on tegelikkuses kõige suuremad koonerid, rotid ja raha kogujad üldse.
So true, minu tuttavateringis vastab see teooria 100% tõele!
rahvavaenlane
04.09.11, 00:39
Õnnetunne ei ole mingi varanduslik seisund, vaid aju keemiline olek. Seda keemilist tasakaalu muudavad näiteks stress ja halvad mõtted. Pole vahet, millest sa mõtled ja ennast halvasti tunned, kas puuduolevast rahast, metsaläinud suhtest, kehalisest defektist, point on sama, sa mürgitad nende mõtetega oma aju ja ei lase endal õnnelik olla. Võid proovida elada nii, et neid mõtteid võimalikult vähe oleks, planeerides ja organiseerides oma ümbrust ja väliseid mõjutajaid viisil, et nad sulle võimalikult vähe ebameeldivaid üllatusi valmistaks, või siis õpid omaenda peas korda looma ja nende negatiivsete mõtete ja emotsioonidega kiiresti hakkama saama. Viimase tegemiseks ei ole vaja mingit raha või kallist inimest, vaid oskusi ja teadmisi.
kle muidu oled nagu tark jne, aga lasteaia tarkusi ei viitsi sulle kordama hakata. kui ikka pappi pole siis AJUD KÄRSSAVAD!!! lihtsalt ei ole võimalik mõelda muudele asjadele, kui sellele, et kust kurat ma seda pappi neile kõigile nüüd võtan, fakkkk. kui on raha, siis saad ka selliste asjadega ja hobidega tegeleda ja võtab naeru näole ikka küll. ühesõnaga - PAPP LEEVENDAB.
Need kellel materiaalseid probleeme pole, need ikka ajavad sellist mulli et raha ei määra suurt sittagi. Teised sellised fruktid on need kellel raha ei ole ja siis korrutavad endale, et raha ei määra midagi. Tegelikult ilma rahata võid sa näppu imeda ja kõik. Vahepeal mingid Lenk ja co tegid raskelt teste, et kuidas on elada a la 3000 krooniga kuus eks. Pärast kurtsid et väga raske on ikka, aga elab ära. Neil on tegelt palju lihtsam kuna teavad, et järgmine kuu saavad edasi enda mersuga sõita ja Glorias söömas käia. Tavainimestele kellel raha pole ja ei ole kuskilt tulemas ka on ikka eriti palju sitem elu kuna motti pole vireleda.
Raha määrab ikka väga palju. Siin oli mingi hetk septembri OT´s kus keegi rääkis et tallinna kokkutulek on mõtetu kuna pärast lõpetatakse kuskil kapis nagu alati. Ma ei tea suurt midagi tallinna ööelust aga kuskilt on silma jäänud et see kapp mingi pedebaar pidi olema, vaatasin kodukalt jookide hindu ja insta kadus õlle janu ära. Mul saaks enne bankroll otsa kui ma ennast kasti jõuaks juua seal ma kujutan ette. Ma muidugi ei tea kuidas seal on, vb mõni pepupoiss teeb jooke ka välja metroseksuaalsetele noormeestele, aga minusugune peab omad joogid ikka ise ostma. Siinkohal tundub 0,85€ premium ekstra ikka täiesti tasuta saadud.
Mõte kadus ära, aga.... ärge ajage mingit imalat juttu kui ise sittagi ei tea asjast, enamus siit ei ole pädevat hetke teemarendusel kaasa rääkimast
Need kellel materiaalseid probleeme pole, need ikka ajavad sellist mulli et raha ei määra suurt sittagi. Teised sellised fruktid on need kellel raha ei ole ja siis korrutavad endale, et raha ei määra midagi. Tegelikult ilma rahata võid sa näppu imeda ja kõik. Vahepeal mingid Lenk ja co tegid raskelt teste, et kuidas on elada a la 3000 krooniga kuus eks. Pärast kurtsid et väga raske on ikka, aga elab ära. Neil on tegelt palju lihtsam kuna teavad, et järgmine kuu saavad edasi enda mersuga sõita ja Glorias söömas käia. Tavainimestele kellel raha pole ja ei ole kuskilt tulemas ka on ikka eriti palju sitem elu kuna motti pole vireleda.
Raha määrab ikka väga palju. Siin oli mingi hetk septembri OT´s kus keegi rääkis et tallinna kokkutulek on mõtetu kuna pärast lõpetatakse kuskil kapis nagu alati. Ma ei tea suurt midagi tallinna ööelust aga kuskilt on silma jäänud et see kapp mingi pedebaar pidi olema, vaatasin kodukalt jookide hindu ja insta kadus õlle janu ära. Mul saaks enne bankroll otsa kui ma ennast kasti jõuaks juua seal ma kujutan ette. Ma muidugi ei tea kuidas seal on, vb mõni pepupoiss teeb jooke ka välja metroseksuaalsetele noormeestele, aga minusugune peab omad joogid ikka ise ostma. Siinkohal tundub 0,85€ premium ekstra ikka täiesti tasuta saadud.
Mõte kadus ära, aga.... ärge ajage mingit imalat juttu kui ise sittagi ei tea asjast, enamus siit ei ole pädevat hetke teemarendusel kaasa rääkimast
OT aga ...
1) kes joob klubis õlut?
2) pededel ei ole reeglina pappi, on miskid emodest-hipi-vaekurid ja kooma joovad end harva. Seega välja ei tee sulle keegi.
No ma ei tea, mina olen võimeline jooma ainult
1) õlut
2) viina
kui eesmärk on juua.
Igasugune värviline mögin on vastunäidustatud. Ja alati kus on palju inimesi väikese ruumis koos on palav nagu saunas ja saunas juuakse õlut :)
See alkoholi teema on OT´s kuskile ära kadunud, peab kaevama minema vist
pededel ei ole reeglina pappi, on miskid emodest-hipi-vaekurid ja kooma joovad end harva. Seega välja ei tee sulle keegi.
Feel free post ära kustutada, niigi juba läheb OT-ks, aga being gay is very expensive.
tra, mingid hipijutu ajajad panid mind (taas)kord mõtlema. Fcuk off, teenige raha.
õnneks ma kunagi kaua ei viitsi mõelda, muidu läheb päris vandalariks kätte ära
tra, mingid hipijutu ajajad panid mind (taas)kord mõtlema.
Millised hipijutu ajajad ? Need pika patsiga vennad, kellel pappi pole, joovad waltrit, mängivad kitarri, käivad mantliga ja räägivad, et elus on muid väärtusi kui raha ja neil pole seda raha vajagi, nad on niigi õnnelikud ?
Maybe nad ei ole rotid vaid pigem neil on väärtushinnangud teised, s.t kulutamine\tarbimine ei huvita neid nii palju kui keskmist kodanikku. Nii jääbki mulje, et koonerdavad koguaeg raisad.
Siinkohal ei saa keegi öelda, et ta ei võtaks raha vastu kui kuskilt saaks. Pigem on ikka nii, et kui ise on vaja rohkem pingutada, siis ollakse rahul pigem hetkeolukorraga. Tegelikult ikka ei ole asi nii mustvalge kuna kõik inimesed on siiski erinevad. Mul ntx on keskmine töökoht, sama ka elukaaslasel. Kahekesi elame ning kokku tuleb olenevalt kuust 1,3-1,4k€ kuus. Ei saa öelda, et meil kehvasti läheks, samas ega midagi ei kogune ka eriti.
Maybe nad ei ole rotid vaid pigem neil on väärtushinnangud teised, s.t kulutamine\tarbimine ei huvita neid nii palju kui keskmist kodanikku. Nii jääbki mulje, et koonerdavad koguaeg raisad.
Sõnastasid minu mõtte. ;)
Samas, kui väide "õnn ei ole rahas" pole tõene, kas siis väide "õnn on rahas" on tõene ?
Imo pole neist kumbki tõene. Ilma rahata pole õnne, kuna ilma rahata ei saa elada. Juhul, kui õnn oleks rahas, siis peaks inimene olema seda õnnelikum, mida rohkem raha tal on. Tervis+lähedased+raha+õige ajukeemia=õnn
nikitheone
04.09.11, 20:07
rahata saab väga palju asju teha, rahaga veel rohkem
Lugesin http://www.e24.ee/560874/soomlaste-tootasu-kasvas-aastaga-5-8-protsenti/ ja jõudsin Soome statistikaameti lehele:
http://www.stat.fi/til/pra/2009/pra_2009_2010-11-12_tau_003_en.html
http://www.stat.fi/til/pra/2009/pra_2009_2010-11-12_tau_002_en.html
Kui nüüd lisada http://www.e24.ee/529380/vaata-mis-valisriikides-teenisid-eesti-elanikud-koige-rohkem/ , siis vähemalt ajutiselt Soomes töötavad eestlased ei teenigi eriti palju soomlastest vähem.
http://www.postimees.ee/561078/soomes-algas-kampaania-musta-toojou-vastu/
/eesti vahendusfirmad võtavad vahelt korraliku %.
Natuke mu enda esimesest kogemusest Soomes tööl, kes viitsib segast teksti lugeda, siis lugege.
OK. Nagu kuu algul ütlesin, et ise ka esimest korda, siis Soome tööle omapäi. Ootused suured obv.
Eestist sai muidugi sitaks nuudleid ja igast odavat kraami kaasa habatud, et seal min. kulutada selle ühe kuu jooksul.
Vahendaja ütles, et x/h - maksud, üür 100 EUR ja kõik. Mõtlesin no OK, sobib. Natuke vähe küll töötasu aga pohh. Trippisin ligi 10h siia autoga ja laevaga arvestades. Kohapeal sain 3 eestlasega kokku( nad olid juba 4 päeva olnud kohapela), kes kurtsid kui perses töö see on. Jõudsime elamispinnale, milleks oli sitaks suur maja meile 4jale. Igalühel suur tuba, saun, 2wc, 2 korrust, suur köök jne. Igati korralik house metsasees. Mitu suuremat poodi ka isegi siin ''maakohas''. Maakoha kohta lasevad siin porched ja ferrarid ringi pidevalt, et polegi peris pommiauk.
OK sai tutvutud siis 3me eestlasega, kes siin olid ja igati OK tüübid. Kohapeal selgus igast huvitavaid asju. Nad ei teadnud, et üüri peab maksma, nad arvasid et palk on 3euri rohkem kui tegelt see oli ( LOL ) ja maksudest ka keegi midagi ei teadnud. Tekkis laksult tüli nonde vendade vahel, et mis asja sa ajasid mulle, et x/h kui tegelt on 3 euri vähem. et siis nemad omavahel tülitsesid. Ja see 100 eur per nägu üüri värk, sellest ei teadnud ka keegi. Kõigil oli wtf muidugi. Sai üle helistatud ja kontrollitud ja too kinnitas neile, et nad valesti aru saanud. OK nad leppisid olukorraga, mina ka. Lubati 12h päevas tööd siin kanafarmis aga tegelt oli 8-10 max. Ainuke, et täna sai 13h lastud, kuna oli vaja valmis saada teema.
Muidugi oli töö kohta ka valetanud vahendaja. Pidavat puhas töö olema enamvähem aga kuskil 30x300m ( lambist numbrid aga sitaks suur ) kanala oli vaja kanadest tühjaks tassida algul ( 30k kana ), Siis oli seal nagu sitaks paska, mida me mitu-mitu päeva tassisime labidatega lintide peale, mis selle minema viis. Koguaeg läks obv midagi ***** seal süsteemis ja lint seisis ja töö seisis jne. Siis läks lahti survepesuritega töö. Seda sai nädal aega tehtud 3mes vahetuses. Ehk 24/7 2 venda lasid koguaeg survekatega seal, et see sitt puhtaks saada. faking kohutav ikka. Seda sitta oli seal lihtsalt nii sitaka igalpool ja me pidime selel täiesti läikima lööma nädalaga. Tihti sai lihtsalt pausi visatud ja juttu räägitud. Kuna kõigil obv sitast siiber. Täna saime lõpuks ühelepoole selle teemaga. Lõpuks veel mürgitati ja gaasitati kogu hoone ära, et kõik täid ja bakterid jne surma saaks kindlalt. Nüüd on vaja tassida sisse 30K kana ja siis uute lauta kolida.
Aa ja kohapeal on muidugi vaja oma autot kasutada, et tööle saada. 30km päevas edasi-tagasi. Sellest, et endal tuleb küte osta ei olnud ka keegi rääkinud muidugi. Siin Soomes 1,50+E/L. normaalne. Ja nüüd selgus, et me peame minema homme politseisisse, mis asub 100km siit. Mida tegema, seda ma aru ei saanud. Vahendaja midagi seletas. Siis ülehomme on vaja samasse kohta minna engela(ei tea kuidas kirjutatakse) tunnust tegema. See pidi 40+euri nägu olema. Sellest ka keegi ei rääkinud. Keegi nagu aru ei saa, et milleks seda vaja on kui me oleme siin nagu aint 17 päeva max veel. Leping pidavat Eesti firmaga olema ja üheks kuuks.
Ühesõnaga me arvatavasti jääme sitaks kahjumisse siin ja tagasiteed enam pole. Sisuliselt päevast päeva võileivad ja nuudlid ja kohvi. Muud ei kannata ju osta irw. Noo ikka saab muud ka ostetud muidugi aga põhilised on nuudlid ja võileivad vot nii.
Nii väga siin ei ajagi närvi see töö tegelikult vaid pigem see vahendaja üllatused, millest varem juttu polnud. Et ärge jamage nende vahendajatega on mu soovitus.
OK edu siis kõigile :D thx lugemast segast juttu.
Ega see vahendaja äkki Ain-Villu Parvet ei olnud?
Ega see vahendaja äkki Ain-Villu Parvet ei olnud?
eih. üks rikas eesti muti. Reet eesnimi
Ja nüüd selgus, et me peame minema homme politseisisse, mis asub 100km siit. Mida tegema, seda ma aru ei saanud. Vahendaja midagi seletas. Siis ülehomme on vaja samasse kohta minna engela(ei tea kuidas kirjutatakse) tunnust tegema. See pidi 40+euri nägu olema. Sellest ka keegi ei rääkinud. Keegi nagu aru ei saa, et milleks seda vaja on kui me oleme siin nagu aint 17 päeva max veel. Leping pidavat Eesti firmaga olema ja üheks kuuks.
http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/suomi/henkilokortit
lol .. ise ennem ei uurinuds siis midgai or smth? eks ta ole.. kui tuttavaid kuskil pole, siis satub ikka konkreetse sita otsa . .
Neid soome värke tuleb yea ikka korralikult uurida.
Siitkandist käivad paljud soomes tööl juba aastaid ja väga tihti on igasugu probleeme alustades rahadega ja lõpetades ei tea millega.
On muidugi ka kohti kus kõik ok ja probleeme ei ole, aga aeg ajalt ikka kuuleb, et jälle mingi jama jne...
Tarmonator
13.09.11, 09:30
Neid soome värke tuleb yea ikka korralikult uurida.
Siitkandist käivad paljud soomes tööl juba aastaid ja väga tihti on igasugu probleeme alustades rahadega ja lõpetades ei tea millega.
On muidugi ka kohti kus kõik ok ja probleeme ei ole, aga aeg ajalt ikka kuuleb, et jälle mingi jama jne...
Selle kohta öeldakse meie kandis, et loll saab kirikuski peksa...
Suht koht, aga eks ikka juhtub ju.
Vaevalt, et VisaHing ilma midagi uurimata kohale läks.
paistab, et läbi Eesti firmade ei tohi Soome minna, nussitakse näkku nii kuis saadakse ja pead hakkama kerjama oma palka ja õigusi hiljem. Soomlane ei nussi nii ja antakse insta mis lubatud(kui töö ok), mitte nagu eestlased.
Godspeed_EJ
13.09.11, 14:52
paistab, et läbi Eesti firmade ei tohi Soome minna, nussitakse näkku nii kuis saadakse ja pead hakkama kerjama oma palka ja õigusi hiljem. Soomlane ei nussi nii ja antakse insta mis lubatud(kui töö ok), mitte nagu eestlased.
Selle kohta öeldakse meie kandis, et loll saab kirikuski peksa...
enough said
Ma vaatan, et emmimees on väga radikaalne mees. Väga mitmes küsimuses (usk, rahvus, vähemused etc). Mainin, et radikaalsuse ja lolluse vahe on väga habras (loe: olematu). Reedab ka sõnavara ja lauseehitus.
Spewmonkey
13.09.11, 15:04
Ma vaatan, et emmimees on väga radikaalne mees. Väga mitmes küsimuses (usk, rahvus, vähemused etc). Mainin, et radikaalsuse ja lolluse vahe on väga habras (loe: olematu). Reedab ka sõnavara ja lauseehitus.
Peen, aga mitte päris.
Peen, aga mitte päris.
Imo on pastilaa siinse foorumi üks peenemaid mehi. Tõesti, vahel võiks ta natuke tummisem olla aga peenem küll mitte.
Kiidan sind su piiritu geniaalsuse eest.
Seda Soome asja rääksin ka, kuna mitmed tuttavad, kes seal käinud, räägivad kõik et läbi Eesti firmade on mingid jamad seal kõigil vähemalt või suuremal määral..
Mingi Facebooki lehe, foorumi vms võiks teha nende Soome vahendajate kohta ja inimesed siis kirjutavad oma kogemustest. See pole normaalne, et need ahvid igatmoodi huiavad ja lüpsavad ja midagi ette ei võeta + saavad probleemideta uusi ullikesi.
OT aga äkki on visahingele abiks
politseist taotled elamisluba või töötamisluba, kontrollivad su tausta. 1 nädal võtab aega ja maksab 45 eur vist. Siis henkilötunnus ehk soome isikukood, siis verokortti, ehk maksukaart vms (astmeline tulumaks). Kuskil seal jada vahel tuleb veel tööleping ka teha.
Kui sa seal ainult kuu oled, siis naljakas. Neid asju on vaja, et somm saaks ametlikult palga maksta sulle. kui vahendusfirma vahel on, siis ei saa aru üldse miks neid asju sul vaja teha on.
Jõudu!
OT aga äkki on visahingele abiks
politseist taotled elamisluba või töötamisluba, kontrollivad su tausta. 1 nädal võtab aega ja maksab 45 eur vist. Siis henkilötunnus ehk soome isikukood, siis verokortti, ehk maksukaart vms (astmeline tulumaks). Kuskil seal jada vahel tuleb veel tööleping ka teha.
Kui sa seal ainult kuu oled, siis naljakas. Neid asju on vaja, et somm saaks ametlikult palga maksta sulle. kui vahendusfirma vahel on, siis ei saa aru üldse miks neid asju sul vaja teha on.
Jõudu!
See asi sinnapaiku jäigi tegelt. Kuna vahendaja sõber, kes seal Turkus asub ( 100 km eemal ) ei saanud meile sobivat aega, kuna meie tööandja ei saanud meid ära lasta. Siis ta ütles, et las olla. Et oleksite vb maksude pealt võitnud, muud ei midagi.
Natuke on asju selgunud ka. Sain kõige suurema ülemusega rääkida. Läksime mingeid asju tooma kaubikuga. Ütles, et 4 korda tolle vahendaja kaudu käidud siin ja pole probleeme olnud rahadega. Need vennad, kes siin 3 päeva must varem olid, küsisid 3me päeva eest avanssi ka ja said ka selle. Tolle kohta isegi saadeti palgaleht, kus näidatud palju kuskilt võetud ja mida võetud.
15 saatsime uuesti tunnid ja ootame uut palka. Arvatavasti enam kaua siin ei pea olema, kuna meid ei vajata enam kuu lõpu poole.
Paar huvitavat asja, mis selgusid siin veel. See, kes selle suure kanafarmi omanik on too teeb ise sama tööd sisuliselt mida meie iga päev E-P. Samuti nagu tema 2 poega ja ta naine. Sickolt wierdo. Igapäev rabavad nagu hullud kuigi too, kes seda firmat omab on jõhkralt vana ja haige. Mingi 70+. Saime tolle tegelase garaazi uurida ükspäev. 70-80k+ EUR maksev mersu passis seal(tolmu kihi all) ja teine kuskil 20k EURine. + igast väga kalleid harley davidsone ja mingi suur haagiselamu ka. btw nende 2 mersuga sõidetakse aastas paar korda. Nii väitsid kõik töötajad. Lihtsalt koguvad tolmu seal. Siis veel, et sisuliselt kogu terve linn/küla on nende oma. Jõhkralt maju, maad, veokeid jne.. Üle Soome igast kanalaid ja asju veel. Aga jah samamoodi ei saa keegi töölistest aru, et miks kogu pere igapäev 7 kuni 18-19ni (laup-pühap. kaa.arvatud) rabavad tööd nagu hullud. Sisuliselt sama tööd mida meie kõik teeme. Töölisi nagu oleks sitaks siin, kes saaksid töö ära teha. Huvitav jah.
Veits segane jutt vb, saunast ja õlled sees ei saa eriti midagi aru ;P. Edu
On olemas inimesed, kes lihtsalt ei oska ilma kõva tööta. Pojad võibolla oskaksid aga ei julge, muidu papi jätab veel pärandusest ilma.
KristjanLaas
19.09.11, 20:32
See asi sinnapaiku jäigi tegelt. Kuna vahendaja sõber, kes seal Turkus asub ( 100 km eemal ) ei saanud meile sobivat aega, kuna meie tööandja ei saanud meid ära lasta. Siis ta ütles, et las olla. Et oleksite vb maksude pealt võitnud, muud ei midagi.
Natuke on asju selgunud ka. Sain kõige suurema ülemusega rääkida. Läksime mingeid asju tooma kaubikuga. Ütles, et 4 korda tolle vahendaja kaudu käidud siin ja pole probleeme olnud rahadega. Need vennad, kes siin 3 päeva must varem olid, küsisid 3me päeva eest avanssi ka ja said ka selle. Tolle kohta isegi saadeti palgaleht, kus näidatud palju kuskilt võetud ja mida võetud.
15 saatsime uuesti tunnid ja ootame uut palka. Arvatavasti enam kaua siin ei pea olema, kuna meid ei vajata enam kuu lõpu poole.
Paar huvitavat asja, mis selgusid siin veel. See, kes selle suure kanafarmi omanik on too teeb ise sama tööd sisuliselt mida meie iga päev E-P. Samuti nagu tema 2 poega ja ta naine. Sickolt wierdo. Igapäev rabavad nagu hullud kuigi too, kes seda firmat omab on jõhkralt vana ja haige. Mingi 70+. Saime tolle tegelase garaazi uurida ükspäev. 70-80k+ EUR maksev mersu passis seal(tolmu kihi all) ja teine kuskil 20k EURine. + igast väga kalleid harley davidsone ja mingi suur haagiselamu ka. btw nende 2 mersuga sõidetakse aastas paar korda. Nii väitsid kõik töötajad. Lihtsalt koguvad tolmu seal. Siis veel, et sisuliselt kogu terve linn/küla on nende oma. Jõhkralt maju, maad, veokeid jne.. Üle Soome igast kanalaid ja asju veel. Aga jah samamoodi ei saa keegi töölistest aru, et miks kogu pere igapäev 7 kuni 18-19ni (laup-pühap. kaa.arvatud) rabavad tööd nagu hullud. Sisuliselt sama tööd mida meie kõik teeme. Töölisi nagu oleks sitaks siin, kes saaksid töö ära teha. Huvitav jah.
Veits segane jutt vb, saunast ja õlled sees ei saa eriti midagi aru ;P. Edu
iga pereliige säästab ütleme €3k väljaminekuid. see on €12k kuus ja €144k aastas.
Sealt need mersud tulevad.
http://www.tarbija24.ee/569618/pevkur-eestist-ei-lahku-rohkem-odesid-kui-susteem-neid-juurde-koolitab/
No problem, kui on vaja Soomele õdesid koolitada. Lisaks veel need, kes muu meditsiiniga seotud alal valivad. Naise vennanaine oli mõned aastad õde, siis hakkas hoopis ravimite müügiesindajaks. Samas eks see lahkumine ole eelkõige kaugema nurga haiglate probleem, Tallinn ja Tartu peaksid kasvõi ülejäänud Eesti arvelt kogu aeg 100% varustatud olema. Ida-Viru Keskhaigla SA näiteks pakub hetkel 20-le arstile/õele töökohta ja Narva Haigla SA 8-le.
Muidu endal oli 24. sept siis viimane tööpäev ja 3 venda, kes minuga veel olid läksid peale viimast tööpäeva oma teed ja mina jäin majja. Plaan oli siis ööseks majja jääda ja hommikul kell 6 asudat teele, et 10:30 laevale jõuda. Aga kõige pullim oli siis see, et peale tööpäeva tegin sauna seal, koristasin ja siis läksin poodi. Ostsin viimase sulli eest sööki ja jooki kokku. Läksin, siis bena võtma automaattanklast. Ei lase, nagu wtf . Siis läksin raha välja võtma sularahaautomaadist. Annab checki, et -60EUR ja muud ei midagi. Tegin veel korra ja sama teema. Mõtlesin, et noo omfg ongi perses. Võtab mult raha järjest maha ja ma raha ei saagi. Hellasin Eestisse ja lasin emal panka hellata, et äkki mu kaart lukus ja mingi nuss. Kontrolliti ja öeldi, et kaart korras aga siuke teema, et Visa kaardid olid millegipärast kasutuskõlbmatud Soomes sel hetkel. Öeldi, et ei tea kuna saab korda.
http://www.tarbija24.ee/576050/eesti-visa-kaardid-olid-3-tundi-valismaal-kasutuskolbmatud/
Õnneks õhtuks tegid ära korda asja ja sai bena võtta, et Eestisse ära sõita. Siis otsutasin, et mis ma ikka passin siin ja koristasin maja ära ja jätsin võtme ukse ette kivi alla ja sõitsin Helsinki ( 250 km ) ämmale külla ja hommikul laeva peale ja korras. Kulges libedalt tagasitulek.
Tõsi muidu, muru oli rohelisem ja plaan ikka tagasi minna kui võetakse.
Visa, kuidas palgaga oli, said ilusti kätte kõik?
Visa, kuidas palgaga oli, said ilusti kätte kõik?
Ee. Vahendaja viivitas viimase hetkeni 1-15 teenitud palgaga. Ja kui selle 22 kätte saime, siis bronnisime käbe piletid ära. Palk oli täpselt selline nagu pidi olema :). Ise arvestasin, et oleks pidanud vähem saama isegi. Palgalehed ka pidavat too saatma e-mailile.
Aga teine osa palgast 16-24. sept. Seda ootab siiamaani. Sai hellatud eile, et kuna tuleb. Ta ütles, et ta ei ole veel ära saatnud aga varsti peaks nagu saatma. Ei tea, kuna see varsti on talle. Muidu noh 23 tööpäeva eest kuskil 1,4k-1,5k puhtalt kätte kokku tuleb. Tean, et vähe aga noh parem kui mitte midagi. Nüüd kui tagasi võetakse, siis kindlalt ilma vahendajata ja otse sommi alla. Siis palk ka vähe teine ja rahadega pole siukest huiamist.
lihttöölise elu on ka mõnes kohas ilus.
http://news.ninemsn.com.au/national/8353031/push-to-pay-wa-labourers-137000-a-year
Njaa tuleb hüljata pere vist väga pikaks ajaks. Sommile hellasin ja too olevat minuga rahul olnud ja ütles, et üks inimene läheb sõjaväkke ja võin tema koha saada kui soovin. Nii ongi, et tuleb vastu võtta töökoht. Paljud ütlesid, et ei jätaks elusees pere maha Eestisse aga mis teed raisk.
Võta pere kaasa siis, laps kasvab, läheb lasteaeda vms. ja ehk leiab ka naine mõne aja pärast seal tööd.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/eestis-arvestatakse-kaht-rahvaarvu-uks-on-teisest-19-000-vorra-vaiksem.d?id=59111406
Tundub, et muru on siin siiski rohelisem, kuigi minule isiklikult tundub, et ühe nulliga pannakse mööda.
rahata saab väga palju asju teha, rahaga veel rohkem
+1
rahvavaenlane
15.03.15, 06:35
+1
mida tead sina rahast, sa sa viiekümpsist üldse näinud oled?
mida tead sina rahast, sa sa viiekümpsist üldse näinud oled?
http://i.gyazo.com/f39dfe690aeb119d4e7e4bc835144e84.jpg
Foorumit jooksutab vBulletin™ 4.2.5 Autoriõigus © 2025 vBulletin Solutions, Inc. Kõik õigused reserveeritud.