Tsitaat Algselt postitas leits Vaata postitust
Kas metsa/põllumaa on väiksema riskiga kui kullad/aktsiad etc? Samas puidu hind kõigub ka suht üles alla (samamoodi vili etc), et kindlat pole siin midagi maailmas .. `?
Riskid on lihtsalt erinevad. Kui sa ostsid 2007. aastal maad/metsa ja tahtsid seda 2009. aastal tingimata müüa, siis oleksid võinud hävida 30-90%. Ebalikviidsel varal pole raskel ajal mitte mingisugust "surmkindlat" turuhinda. Kui loogilistel ostjatel on igat kopikat vaja, et hinge sees hoida ja pank laenu ei anna, siis nad ei taha su metsa/põldu ja kogu lugu. Metsaga on veel pisut lihtsam, sest sektoris on tegelasi, kes on Skandidega seotud ja likviidsed. Aga 50% laksu võid rahulikult sisse võtta ikkagi. Ebasoodsa koha peal asuv alla 100ha põllumaa ei pruugi müüa ka 50 EUR/ha kui kõigil perse majas on.

Hea näide ebalikviidsete varade väärtusest masuajal on see Sedini vineeritehas. Väidetavalt pandi sinna 70-100m EURi, et püsti ajada. Pankrotivarana ei tahtnud seda praktiliselt mitte keegi 2 aastat hiljem. Tean, et väga napilt oleks 1m EURi eest tehinguks läinud. Lõpuks vist pank võttis pankrotivara 2-3m EURi eest ise üle. Hinnanguline seadmepargi vanarauahind on samaväärne. Sinna oli vaja veits kapitali panna, et tööle saada ja kapitali polnud lihtsalt. Ja sektor oli keeruline, kel pappi oli, see ei tundnud äri ja ei tahtnud riskida. Täna asi töötab ja on kindlasti ostjale ülihea investeering olnud.